Symptomen en behandeling van migraine bij kinderen

Migraine bij kinderen is slopend en kan hun dagelijkse leven flink verstoren. Deze toestand veroorzaakt vaak slechte schoolprestaties. Hoe kan je het herkennen?
Symptomen en behandeling van migraine bij kinderen
Karina Valeria Atchian

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karina Valeria Atchian.

Laatste update: 07 november, 2022

Zonder adequate behandeling van de klachten kan migraine een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven van kinderen. Migraine komt veel voor bij kinderen en kan op elke leeftijd ontstaan.

Volgens de statistieken van de Migraine Research Foundation (Engelse link), lijdt ongeveer 10% van de schoolgaande kinderen aan migraine en tot 28% van de tieners in de leeftijd tussen 15 en 19 worden beïnvloed door deze aandoening.

Over het algemeen hebben kinderen minder aanvallen dan volwassenen. Deze aandoening kan echter voor beide leeftijdsgroepen even vervelend en invaliderend zijn.

Dit type hoofdpijn is vaak slopend en kan de dagelijkse activiteiten verstoren. In het geval van kinderen leidt het tot het soort ongemak dat hun schoolprestaties kan verminderen en hun sociale leven kan verstoren.

Symptomen van migraine bij kinderen

Er is veel onderzoek gedaan naar het optreden van migraine bij kinderen (Engelse link). Er zijn twee vormen van migraine die van elkaar worden onderscheiden op basis van frequentie van de aanvallen.

 • Aanvalsgewijze migraine, waarbij er sporadisch sprake is van migraine.
 • Chronische migraine, waarbij er sprake is van migraine gedurende minstens de helft van de tijd.

Hieronder zullen we de verschillende migraineaanvallen die kunnen optreden bespreken. We moeten echter verduidelijken dat deze mogelijk verschillen van de aanvallen die bij volwassenen kunnen voorkomen.

Vaak is het voor kinderen niet gemakkelijk om hun symptomen te herkennen vanwege hun leeftijd, laat staan de waargenomen symptomen begrijpelijk onder woorden te brengen. Migraine-aanvallen kunnen matig tot ernstig zijn en gaan vaak gepaard met andere symptomen.

Een migraine-aanvalt ontvouwt zich door een hele reeks gebeurtenissen die in de loop van uren tot dagen plaatsvinden. Een typische migraineaanval zonder aura verloopt bijvoorbeeld door drie fasen.

 • Waarschuwingsfase
 • Hoofdpijnfase
 • Post-migraine-fase of herstelfase

Waarschuwingsfase

Een kind met hoofdpijn

Symptomen die in verband worden gebracht met de waarschuwingsfase zijn onder andere:

 • Misselijkheid en overgeven.
 • Pijn achter een oog of oor.
 • Pijnlijke slapen.
 • Het gevoel vlekken of knipperende lichten te zien.
 • Gevoeligheid voor licht of geluid.
 • Een tijdelijk verlies van het gezichtsvermogen.
 • Bleekheid of schaduwen onder de ogen.
 • Stemmingswisselingen.

Deze klachten kunnen allemaal uren of zelfs een dag voor het begin van de pijnlijke fase verschijnen. De pijn zal over het algemeen het hoofd bilateraal treffen, in tegenstelling tot bij volwassenen, waar ze zich meestal aan één kant van het hoofd bevinden. De pijn kan scherp zijn en het uitvoeren van dagelijkse taken belemmeren.

Migraineaanvallen bij kinderen kunnen net zo invaliderend zijn als bij volwassenen.

Aura-fase

Dit is een extra fase die kan optreden vóór dat er hoofdpijn ontstaat of tegelijkertijd. De aura is meestal visueel, zoals het zien van sterretjes wanneer de aura-waarneming zich ontwikkelt. Het is dus mogelijk dat jonge kinderen dit soort hoofdpijnklachten niet kunnen benoemen.

Mogelijke problemen

Zorgverleners melden symptomen zoals bleekheid, verminderde activiteit en braken. Het belangrijkste kenmerk van de post-migrainefase is een toestand van uitputting.

Naast de lichamelijke symptomen kunnen sommige kinderen anticiperende angst ontwikkelen omdat ze nog een pijnlijke aanval verwachten. Het kan hun vermogen om te focussen veranderen op de momenten waarop ze geen pijn hebben.

Chronische migraine komt voor bij een klein percentage van de kinderen, zoals we hierboven reeds hebben vermeld. Dit beschrijft het soort pijn dat meer dan vier uur per dag gedurende 15 dagen of meer per maand aanhoudt, gedurende meer dan 3 maanden.

Dit artikel kan je ook interesseren:
Alles wat je moet weten over migraine

De behandeling van migraine bij kinderen

Een slapend meisje

Kinderen die aan deze aandoening lijden, willen meestal in een stille, donkere kamer gaan liggen en verlichting van de klachten krijgen door te slapen. Nuttige medicijnen voor de behandeling van acute migraine variëren van veelvoorkomende pijnstillers zoals:

 • ibuprofen
 • paracetamol
 • specifieke medicatie tegen migraineklachten zoals triptanen.

Kinderen moeten net als volwassenen mogelijk verschillende medicijnen uitproberen om de meest effectieve behandeling van de migraine te vinden. Hoe eerder een kind kan aangeven dat hij een migraine-aanval krijgt, hoe beter. Door zo snel mogelijk te beginnen met medicijnen innemen, zal de werking effectiever zijn. Bovendien kunnen anti-emetica soms helpen.

Er is op dit moment geen remedie voor migraine, alleen medicatie waarmee de symptomen (deels) onder controle gehouden kunnen worden. Dat komt omdat de pathofysiologie van deze aandoening nog niet volledig wordt begrepen.

Het bijhouden van een dagboekje kan je helpen om de persoonlijke triggers voor migraine te achterhalen. Dit kan nuttige informatie opleveren over hoe je ze (deels) kunt vermijden. Dit dagboekje kan bijvoorbeeld de volgende onderwerpen omvatten:

 • voeding.
 • hydratatie.
 • het gebruik van bepaalde medicijnen.
 • veranderingen in het slaapschema om dit ritme zo consistent mogelijk te houden.

Conclusie over de symptomen en behandeling van migraine bij kinderen

De aanwezigheid van migraine bij kinderen kan zowel voor de kinderen als voor hun ouders en verzorgers een bron van angst zijn. Het advies is dus om altijd je arts te raadplegen, aangezien alleen hij of zij de juiste diagnose kan stellen en een passende behandeling kan voorschrijven.

Tot slot is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind voldoende kansen krijgt om lichamelijk actief te zijn en voldoende uren te slapen. Je moet er ook op letten dat gezond eten, want dit kan ook migraine helpen voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.