Suiker schrappen uit je dieet kan met 5 alternatieven

Te veel suiker eten kan tot bepaalde aandoeningen leiden die zowel kinderen als volwassenen kunnen treffen. We tonen je enkele alternatieven voor suiker. Op die manier hoef je zoetigheden niet op te geven. Deze alternatieve zoetmiddelen helpen je een gezond voedingspatroon te behouden vol vezels, vitaminen en mineralen.
Suiker schrappen uit je dieet kan met 5 alternatieven

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Alleen al denken aan een leven zonder suiker heeft een ontmoedigend effect. Het kan zelfs vele mensen chagrijnig maken. Suiker is immers een lekker ingrediënt. Ons lichaam heeft het bovendien nodig. Voedingsdeskundigen bevelen echter aan om zoveel mogelijk te kiezen voor alternatieven voor suiker. Op die manier kan je suiker schrappen uit je dieet.

Gelukkig voor ons betekent suiker vermijden niet dat we zoetigheden moeten afzweren. Er bestaan immers recepten die ons nog steeds laten genieten van heerlijke desserts en snoep zonder suiker te moeten eten.

Waarom moet je suiker schrappen uit je dieet

Studies hebben aangetoond dat het eten van geraffineerde suiker tot bepaalde ziekten kan leiden. De meest voorkomende aandoeningen zijn gaatjes in de tanden, hartproblemen, een aangetast immuunsysteem en overgewicht. Suiker kan ook de kans op kanker verhogen of een stijging van de dopaminespiegels.

Het lichaam heeft geen suiker nodig maar glucose. Er zijn andere gezondere voedingsmiddelen beschikbaar die we als alternatief voor suiker kunnen gebruiken. Ze kunnen ons deze voedingsstof verschaffen.

Bovendien is de behoefte aan suiker die iemand voelt, meer een gewoonte dan een echte noodzaak voor zijn of haar lichaam. Je kan dus beginnen met de gewoonte aan te leren en alternatieven voor suiker te gebruiken. Op die manier kan je suiker schrappen uit je dieet.

Alternatieven voor suiker

Stevia

Stevia is een alternatief zoetmiddel

Stevia is momenteel een heel populair natuurlijk zoetmiddel. De bladeren van de steviaplant hebben een zoete smaak.

Tegenwoordig kan je steviapoeder in elke supermarkt vinden. Qua uiterlijk lijkt het sterk op suiker. Stevia is een goed alternatief. Je kan met stevia suiker schrappen uit je dieet door het te gebruiken in thee en in desserts.

Stevia heeft het lichaam een aantal voordelen te bieden. De volgende effecten zijn daarvan enkele voorbeelden:

  • Stevia helpt om diabetes onder controle te houden. Het regelt immers de glucoseniveaus in het bloed.
  • Het heeft ook een urineafdrijvend effect. Dit helpt onder andere om gifstoffen af te voeren.
  • Stevia zorgt voor een verwijding van de bloedvaten. Op die manier helpt het om de bloeddruk te regelen.
  • Stevia is calorievrij. Dit betekent dus dat het overgewicht kan voorkomen.

Honing

Vervang suiker door honing

Honing is het oudste natuurlijke zoetmiddel dat bestaat. Sinds het ontstaan van de mensheid is het aanwezig.

Tegenwoordig is het een product van onschatbare waarde. Het is één van de beste alternatieven om suiker te vervangen. Mensen van alle leeftijden kunnen het eten.

Honing is vooral voor kinderen en ouderen goed. Dat komt omdat het niet alleen de voeding zoet. Het bevat ook voedzame, geneeskrachtige eigenschappen.

De volgende voordelen zijn een gevolg van het eten van honing:

  • Honing verschaft snel energie.
  • Het bezit eigenschappen die een antibiotisch effect hebben en kan infecties voorkomen. Honing zal dus helpen bij hoest en verkoudheden.
  • Dit voedingsmiddel heeft herstellende effecten.
  • Het is een antioxidant.
  • Honing bezit ook mineralen en dan vooral vitaminen uit de B-groep. Bovendien is het een geweldige bron van andere mineralen zoals magnesium, fosfor en zink.

Agavesiroop

Gebruik agavesiroop in plaats van suiker

Agave behoort tot de familie van de aloëvera. De siroop van de agave is een dikke en kleverige vloeistof. Het is afkomstig van de dikke bladeren van de agave. Deze siroop is heel erg in de mode en wordt vaak aanbevolen.

Agave heeft een zoet effect. Dat betekent dus dat het een ideaal alternatief is om suiker te vermijden.

Het bevat veel fructose maar weinig glucose. De fructose in agavesiroop helpt de insulineniveaus in het bloed in balans te houden. Het is dan ook vooral heilzaam voor mensen met diabetes.

De volgende effecten zijn te danken aan de eigenschappen van agavesiroop:

  • Het werkt ontstekingsremmend en antibacterieel.
  • Agavesiroop helpt om het immuunsysteem te verbeteren.
  • Het ondersteunt gewichtsverlies.
  • Agave kan helpen het cholesterol te laten dalen.
  • Het heeft positieve effecten op de huid en stelt het verouderingsproces uit.

Amazake

Dit zoetmiddel komt oorspronkelijk uit Japan. Door middel van een gistingsproces dat heel gebruikelijk is in de Aziatische keuken maakt men amazake uit rijst. Het resultaat van dit proces is een zware, zoete pasta. Je kan het gebruiken om in allerlei recepten geraffineerde suiker te vervangen.

Amazake bevat belangrijke voedingsstoffen en heeft ons lichaam verschillende voordelen te bieden:

  • Het lichaam kan amazake gemakkelijk opnemen en verteren.
  • Amazake bevat ook vezels. Die bestanddelen helpen om de vertering te versnellen.
  • Het bevat ook vitaminen uit de B-groep en enzymen die fundamenteel zijn voor het lichaam.

Oersuiker

Vervang suiker door panela of oersuiker

Oersuiker is afkomstig van de verdampte sappen van suikerriet. Bij het maken van oersuiker gebruikt men geen geraffineerde of chemische producten. Oersuiker begint heel populair te worden als alternatief om suiker te vermijden.

Oersuiker bezit onder andere de volgende eigenschappen:

  • heeft een sterk stimulerend effect.
  • bevat vitamine A, B, C, D en E.
  • is het zoetmiddel dat de grootste hoeveelheden mineralen bevat.

Om je gebruik van suiker te verminderen heb je tijd nodig. Hoe kan je jouw voedingsgewoonten veranderen? Je kan beginnen met één van deze alternatieven te kiezen en op die manier suiker schrappen uit je dieet. Elke persoon moet nagaan wat zijn of haar eigen persoonlijke gezondheidssituatie is en wat de mogelijkheden zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.