Stress veroorzaakt grijs haar volgens een studie
Lange tijd nam men aan dat stress grijs haar veroorzaakt. Deze gedachte werd echter zonder wetenschappelijk bewijs niet echt populair. Nu heeft een groep onderzoekers van Harvard bewezen dat het geen mythe is, maar realiteit.
Er bestaan verschillende legendes in de geschiedenis die vermelden dat stress grijs haar veroorzaakt. Een van de bekendste is die van Marie Antoinette, de koningin van Frankrijk die tijdens de Franse Revolutie met een guillotine werd gedood. Er werd gezegd dat in slechts één nacht al haar haar grijs werd.
Een andere beroemde legende is die van Thomas Moore, die naar verluidt in slechts één nacht een aanzienlijke verandering in zijn uiterlijk heeft ondergaan. Denk er maar eens over na, veel mensen hebben wel eens iemand door een tijd van persoonlijke crisis zien gaan waarna ze er ouder uitzagen. Nu weten we dat het dus waar is: stress veroorzaakt grijs haar.
Stress veroorzaakt grijs haar
Een groep wetenschappers van Harvard in de Verenigde Staten, publiceerde hun onderzoek (link in het Engels), onder leiding van Dr. Ya-Chieh Hsu, in Nature. Daarin gaven ze aan dat ze na verschillende tests en studies tot de conclusie kwamen dat stress inderdaad grijs haar veroorzaakt.
Het meest interessante is dat het team van neurologen niet alleen de directe invloed dat stress heeft op grijs wordend haar bevestigd, maar ze identificeerden ook de mechanismen die dit effect veroorzaken. Dit is een grote doorbraak.
Stress is een wereldwijd probleem. Naar dit fenomeen is de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan. Stress is in verband gebracht met veel aandoeningen en ziekten. De impact op het fysieke uiterlijk leek duidelijk, maar deze studie gaan nog veel verder, het verbindt alles met elkaar.
Lees ook eens:
5 heerlijke stressbestrijdende sappen
Stress veroorzaakt grijs haar: een onthullend experiment
Om tot deze conclusies te komen, experimenteerden de wetenschappers van Harvard eerst met muizen. Ze zochten naar de mogelijke invloeden van stress op grijze haren en ze keken ook naar de diverse fysiologische veranderingen veroorzaakt door angstsituaties.
De onderzoekers begonnen met het opwekken van stress bij de muizen. Om dit te doen, injecteerden ze de muizen met een verbinding, resiniferatoxin genaamd. Deze stof stimuleert de aanmaak van cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd.
De experts begonnen met de hypothese dat stress een immunologische aanval veroorzaakte in het lichaam van de dieren en dat dit als gevolg de cellen beïnvloedde die pigmenten produceerden. Ze dachten dat het zo werkte. Ze kregen echter een grote verrassing, want sommige muizen hadden geen immuuncellen meer, maar werden toch steeds grijzer.
Geconfronteerd met deze situatie besloten de wetenschappers de bijnieren van enkele van de muizen te verwijderen, zodat ze geen cortisol zouden kunnen produceren. Vervolgens stelden ze deze muizen bloot aan stressvolle situaties. Er gebeurde iets onverwachts: ze bleven grijze haren krijgen.
Waarom gebeurt dit effect van grijs worden?
De groep neurologen begon met het afstrepen van mogelijkheden en richtte zich uiteindelijk op het sympathische zenuwstelsel. Dit is verantwoordelijk voor het reguleren van de vecht- of vluchtreactie van je lichaam. De zenuwen waaruit dit systeem bestaat vertakken zich en zijn aanwezig in elk haarzakje van de huid.
Na verschillende onderzoeken ontdekten de wetenschappers dat deze zenuwen bij stressvolle situaties een chemische stof afgeven die norepinefrine wordt genoemd. Deze stof wordt later geabsorbeerd door de stamcellen die haarpigmenten regenereren en in de buurt van deze zenuwen worden gevonden.
Norepinefrine veroorzaakt overmatige activering van deze cellen. Wat er vervolgens gebeurt, is dat dezelfde cel meer pigment produceert dan nodig is en verbruikt zijn reserves. Wanneer dit gebeurt kunnen deze cellen niet opnieuw genereren. Zo verbruiken ze de pigmentreserves en beginnen de haren zonder pigment te groeien: ze zijn dus wit.
Wat we kunnen verwachten
De wetenschappers gaven aan dat dit proces onomkeerbaar is. Als je deze stamcellen kwijtraakt, is er dus geen weg meer terug: het effect is blijvend. Uit het onderzoek kwam naar voren hoe stress grijs haar veroorzaakt en ook precies hoe het gebeurt, maar ze weten nog steeds niet precies waarom.
Dit is echter een grote doorbraak, omdat wetenschappers hierdoor nieuwe onderzoeksprojecten hebben voorgesteld over het effect van stress op verschillende weefsels in het lichaam. Dit onderzoek helpt de weg vrij te maken om stress en de effecten ervan vollediger te begrijpen.
Dit alles is een stap in de richting van een toekomst waarin ze methoden kunnen ontwikkelen waarmee we de effecten van stress kunnen omkeren. Voorlopig heeft de leider van het onderzoek aanbevolen het in je leven rustig aan te doen, met minder stress. Het is duidelijk dat te veel piekeren alleen maar negatieve effecten heeft.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Real, A. A., López, J. S., Bustamante, M. P., Leyva, A. M., & Carriel, V. (2019). Aislamiento, cultivo y aplicación clínica de los melanocitos humanos. Los melanocitos como una fuente de terapia celular. Revista argentina de dermatología, 100(3).
- Zhang, Bing, et al. “Hyperactivation of sympathetic nerves drives depletion of melanocyte stem cells.” Nature 577.7792 (2020): 676-681.