Stoppen met je slechte gewoonte met deze 5 stappen
Soms is stoppen met een slechte gewoonte niet makkelijk. Als je echter deze stappen volgt lijkt het misschien eenvoudiger. Aarzel niet en ontdek deze handige tips.
1. Bepaal of het een slechte gewoonte of een verslaving is
Als eerste is het belangrijk om te bepalen of iets een slechte gewoonte of een verslaving is. Het belangrijkste verschil is de situationele context waarin het voorkomt.
Bepaal bijvoorbeeld of je altijd dezelfde slechte gewoonte hebt op een bepaald moment of onder bepaalde omstandigheden.
Bedenk wat er zou gebeuren als de situatie zou veranderen. Zou je dan een paar uur kunnen wachten zonder jezelf met je slechte gewoonte te verwennen? Of zou je op niets anders kunnen concentreren?
Je moet niet vergeten dat in het geval van een verslaving het niet alleen om een reeks lichamelijke symptomen gaat maar ook om problemen op psychologisch en emotioneel vlak.
Daarom is dit veel gecompliceerder. In dit geval is het een goed idee om een specialist of een psycholoog te raadplegen. Als het een slechte gewoonte is dan kun je het zelf corrigeren.
2. Stel een doel om van de slechte gewoonten af te komen
Vervolgens is het tijd om bewust te besluiten om van de gewoonte af te komen. Hiervoor moet je de redenen omschrijven waarom je ermee moet stoppen. Denk na over de negatieve gevolgen en wat ze impliceren.
Vergeet niet je voor te stellen hoe je dagelijkse leven zonder deze slechte gewoonte zou zijn. Het doel hiervan is dat je de voordelen vindt om met deze slechte gewoonte te stoppen.
Het is daarom belangrijk om een lijst te maken van alle negatieve aspecten. Alleen dan zul je duidelijk zien waarom het belangrijk voor jou en je situatie is.
Ook kan het je helpen bij het maken van een nieuwe lijst met toekomstige positieve veranderingen zodra je met je slechte gewoonte stopt.
3. Stel een deadline vast om je doel te bereiken
Het is belangrijk dat je een uiterste datum vaststelt waarop je van je slechte gewoonte af wilt zijn. Het is het beste om een realistische periode in te stellen. Het meest gebruikelijke is om een duur tussen één en drie maanden te kiezen.
Houd er rekening mee dat hoe graag je het ook wilt, je niet in één dag van je slechte gewoonte af kunt komen. Door je hiervan bewust te zijn kun je je van binnen beter voorbereiden.
Ook het eenvoudige proces om je doel in verschillende fasen te verdelen kan helpen. Op deze manier zullen je gedachten zich zonder stress aanpassen aan de mogelijke geleidelijke veranderingen.
Bijvoorbeeld, vanaf morgen stop je ’s middags met je slechte gewoonte. De week daarop doe je het alleen nog maar in het weekend. Zodra er een maand voorbij is stop je er helemaal mee.
4. Zoek mensen die zich in dezelfde situatie bevinden
Via sociale netwerken kun je mensen vinden die zich in dezelfde situatie als jij bevinden. Hun verhalen zullen een inspiratie zijn. Je kunt je zorgen met ze delen, om advies vragen, enz.
Ze bevinden zich in een vergelijkbare situatie. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze je dus echt begrijpen en niet veroordelen. Denk er ook aan dat hoe meer mensen in jouw omgeving van je intenties afweten, des te kleiner de kans op mislukking.
We willen het vaak niet toegeven maar we hechten altijd waarde aan de mening van anderen. Geef echter niet toe aan de invloed van de maatschappij, tenzij het je helpt je doel te bereiken.
5. Wees niet bang om terug te vallen in de slechte gewoonte
Van tijd tot tijd zul je denken dat je terug zult vallen in je oude gewoonte. Het is belangrijk hier niet bang voor te zijn en jezelf niet de schuld te geven als je momenten van zwakte voelt.
Als dit gebeurt dan moet je opnieuw proberen om ermee te stoppen. Soms lukken dingen gewoon niet de eerste keer.
Je kunt je gewoonte als overwonnen beschouwen als er 66 dagen sinds je streefdatum zijn verstreken en je niet meer in je oude gewoonte bent teruggevallen. Dan heb je met succes de slechte gewoonte die je had overwonnen. Gefeliciteerd!