7 soorten milieuvriendelijke voedselverpakkingen

Er komen steeds meer biologische voedselverpakkingen op de markt, maar zijn er ook verpakkingen die je moet vermijden?
7 soorten milieuvriendelijke voedselverpakkingen

Laatste update: 25 april, 2023

Het gebruik van plastic is een van de meest urgente milieuproblemen die de mensheid moet aanpakken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Veel van dit afval is afkomstig van de voedselindustrie en haar verpakkingen. Daarom is het belangrijk om de soorten milieuvriendelijke voedselverpakkingen te kennen.

Miljoenen tonnen plastic afval stagneren in de zeeën en tasten de gezondheid van mens en dier aan. De lange afbraaktijd van dit materiaal leidt tot het zoeken naar alternatieven voor het bewaren en vervoeren van voedsel.

Glas, roestvrij staal, hout en bamboe zijn allemaal gepresenteerd als haalbare opties.

Welke soorten milieuvriendelijke voedselverpakkingen bestaan er?

Met milieuvriendelijke voedselverpakkingen worden voedselverpakkingen bedoeld die minder vervuilend zijn dan die waarvan de grondstof afkomstig is van fossiele brandstoffen. Ze worden gepresenteerd als een alternatief voor plastic verpakkingen, die volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in S cienceDirect 40% van de totale productie van dit materiaal voor hun rekening nemen.

Er zijn veel materialen die als milieuvriendelijker worden beschouwd dan plastic als het gaat om voedselverpakkingen. Daartoe behoren glas, bamboe, hout en roestvrij staal. Het gebruik ervan heeft veel voordelen, zoals het feit dat ze een kortere afbraaktijd hebben, wat betekent dat ze biologisch afbreekbaar of composteerbaar zijn.

Anderzijds verstoren ze de smaak van voedsel niet en zijn ze bestand tegen hoge temperaturen. Hoewel ze, afhankelijk van het materiaal, een kortere houdbaarheid hebben. Milieuzorg is echter een van de meest relevante redenen om de dagelijkse consumptie te laten wennen aan ecologische soorten voedselverpakkingen.

Waarom zijn de verschillende soorten milieuvriendelijke voedselverpakkingen nodig?

Volgens een ander onderzoek (Engelse link) van het tijdschrift ScienceDirect komt naar schatting elk jaar tussen de 4,8 en 12,7 miljoen ton plastic in de oceanen terecht. Dit heeft een historische opeenhoping veroorzaakt in verschillende sectoren van de planeet, waar al minstens vijf eilanden zijn gevormd door plastic afval.

Dergelijk afval heeft jaren en soms decennia nodig om af te breken. Maar door blootstelling aan ultraviolette straling, wind en golfslag valt het materiaal uiteen in deeltjes die nanoplastics worden genoemd.

Deze kleine stukjes tasten het aquatisch ecosysteem aan, worden opgenomen door zeefauna, en vervolgens geconsumeerd door de mens. Dit is aangetoond in verschillende wetenschappelijke studies.

De giftigheid van plastic verpakkingen

Een andere reden om het gebruik van plastic verpakkingen te verminderen is dat tientallen chemische stoffen die gebruikt worden bij de productie ervan schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Volgens dit onderzoek (Engelse link) zijn 906 polymeren, kleefstoffen en andere chemische additieven betrokken bij de samenstelling van plastic verpakkingen.

Van dat totaal staan er 63 op de eerste plaats wat betreft de gevaren voor de menselijke gezondheid en 68 wat betreft de gevaren voor het milieu. En dit is alleen rekening houdend met opzettelijk toegevoegde chemicaliën.

Er zijn andere onzuiverheden die ontstaan tijdens het fabricageproces of die een bijproduct zijn van de afbraak van additieven. Deze staan bekend als onopzettelijk toegevoegde stoffen, of NIAS, en vormen andere gevaren die moeilijk te bepalen en te onderzoeken (Engelse link) zijn.

7. soorten milieuvriendelijke voedselverpakkingen

Volgens VN-rapporten (Engelse link) worden er wereldwijd elke minuut een miljoen plastic flessen gekocht, en 500 miljard tassen gebruikt. Het verminderen van plastic voor eenmalig gebruik is een dagelijkse taak die ook geldt voor voedselverpakkingen.

Verschillende studies (Engelse link) hebben milieuvriendelijker alternatieven geanalyseerd voor het bewaren, conserveren en vervoeren van voedsel. Sommige van de gebruikte materialen zijn biopolymeren op basis van onder andere cellulose-nanovezels en etherische olie.

Tarwe, hout en bamboe zijn gepositioneerd als elementen waaruit biologisch afbreekbare verpakkingen gemaakt kunnen worden.

Dat wil zeggen dat ze afbreken in natuurlijke milieuomstandigheden, dankzij de werking van biologische agentia zoals schimmels, planten, bacteriën, dieren en de zon. Deze verpakkingen bevatten minder chemicaliën dan plastic en zijn daarom goed voor de menselijke gezondheid en het milieu.

1. Houten borden en bakjes

Houten bakjes zijn herbruikbaar, d.w.z. ze worden niet weggegooid na het eerste gebruik. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in Scienc eDirect toonde aan dat tarwepulpverpakkingen en houten borden veilig zijn voor de menselijke gezondheid. Hoewel ze enkele chemicaliën bevatten, is de overdracht naar voedsel veel geringer in vergelijking met plastic.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in het lezen van dit artikel:
6 alledaagse handelingen die het milieu vervuilen

voedselverpakkingen
Houten bakjes zijn een prima herbruikbare optie. Karton is ook een optie, maar dat is minder duurzaam.

2. Glazen flessen

Glas is een duurzaam, bestendig, recyclebaar materiaal met meerdere toepassingen. Volgens deze studie (Engelse link) worden glazen verpakkingen bestemd voor voedsel aanbevolen. Dit komt door zijn antibacteriële eigenschappen en lage migratie van giftige stoffen in het voedsel.

Glazen flessen worden steeds meer gebruikt en er zijn veel ontwerpen voor alle gelegenheden. Er moet echter speciale aandacht worden besteed aan hun ontsmetting om de ophoping van bacteriën in de tuit te voorkomen.

3. PLA-bekers

PLA-bekers lijken erg op de gewone, hebben een transparante tint en zijn ideaal voor water, sappen en elke koude drank. Steeds meer mensen gebruiken ze vanwege hun composteerbaarheid. Dat wil zeggen dat ze in een natuurlijke omgeving en in korte tijd worden afgebroken.

Bovendien werken ze voor de vorming van compost in composteerinstallaties. Ze worden gemaakt van een milieuvriendelijk polymeer uit aardappelzetmeel, maïszetmeel en andere planten. Een variant met andere additieven, CPLA genaamd, wordt ook gebruikt om hogere temperaturen te weerstaan.

4. Voedselverpakkingen met rijstvliezen

Verpakkingen van rijstvliezen, verkregen uit de rijstteelt, zijn biologisch afbreekbaar, zuinig en resistent. Bovendien heeft een wetenschappelijk onderzoek (Engelse link) aangetoond dat dit absorberende materiaal het potentieel heeft om verschillende verontreinigingen te elimineren. Er zijn verschillende containers voor voedseloverdracht te koop.

5. Bamboe

Bamboevezels worden veel gebruikt voor het maken van biologisch afbreekbare verpakkingen, zoals schalen, dozen, deksels en potten. In een studie (Engelse link) gepubliceerd in Scien ceDirect worden de mechanische en thermische eigenschappen ervan als zeer gunstig voor dit doel aangemerkt. Het heeft echter het nadeel dat het sneller slijt dan andere materialen.

6. Suikerriet

Milieuvriendelijk bestek en bordjes
Op suikerriet gebaseerde producten lijken sterk op die van kunststof.

Suikerriet bagasse is een verzameling vezels die overblijven bij de industriële verwerking van suikerriet. Men is begonnen dit materiaal te gebruiken als basis voor de vervaardiging van borden en verpakkingen voor voedseldistributie. Onderzoek heeft aangetoond dat het mogelijkheden biedt voor opslag dankzij zijn weerstand tegen hoge temperaturen.

7. Roestvrij staal

Er gaat niets boven een bestendig, duurzaam, roestvrij en herbruikbaar materiaal voor voedselopslag. Dit is een optie die beschikbaar is voor voorwerpen als lunchboxen en thermosflessen. Bovendien worden containers met luchtdichte deksels vaak gebruikt voor het bewaren van granen, meel en kruiden.

Plastic voor eenmalig gebruik: wat zijn het en welke moeten we vermijden?

Dit zijn voorwerpen van plastic materialen, gemaakt van aardoliederivaten, die na het eerste gebruik worden weggegooid. Dit veroorzaakt ernstige schade aan het milieu, omdat het jaren en zelfs decennia duurt voordat ze zijn afgebroken.

Dit is echter niet het enige gevaar dat deze voorwerpen vormen, want het verpakken van voedsel in plastic brengt het risico met zich mee dat er giftige stoffen worden overgedragen.

Talrijke studies, zoals die gepubliceerd in het wetenschappelijke portaal Environmental Health (Engelse link), bewijzen dat materialen die in contact komen met voedsel een route zijn voor blootstelling aan gevaarlijke chemicaliën.

Hieronder vallen enkele bekende en andere die niet toxicologisch zijn gekarakteriseerd. Daarom is het raadzaam de consumptie van de volgende kunststoffen voor eenmalig gebruik te vermijden:

  • Wegwerpbekers en bestek
  • Rietjes
  • Wrappers
  • Flessen
  • Zakjes

Tips om te stoppen met het gebruik van plastic en milieuvriendelijke voedselverpakkingen te gebruiken

Er is nieuwe wetgeving in Spanje en de Europese Unie die de verkoop van plastic voor eenmalig gebruik beperkt. Er zijn echter ook individuele acties die je in het dagelijks leven kunt ondernemen. Zo kunnen het dragen van stoffen boodschappentassen en het gebruik van recyclebare of herbruikbare hygiëneartikelen helpen.

Wat voedsel betreft is het belangrijk om wegwerpgerei en -verpakkingen te vermijden door voorrang te geven aan ecologische soorten voedselverpakkingen. Deze voorwerpen worden steeds vaker gemaakt en op de markt gebracht, zodat het beschikbare aanbod gediversifieerd is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.