Soorten huidvlekken en wat de mogelijke oorzaken zijn
Heb jij last van huidvlekken? In dit artikel bespreken we de soorten huidvlekken en wat de mogelijke oorzaken zijn.
Om te begrijpen wat huidvlekken zijn en waar ze vandaan komen, zullen we eerst bekijken wat jouw huid eigenlijk is.
De huid is het grootste orgaan van je lichaam. Het bedekt je lichaam volledig. Bovendien vervult het vele functies. Dit zijn enkele voorbeelden:
- de huid beschermt je tegen infecties.
- het regelt je lichaamstemperatuur.
- het slaat water op.
- je huid slaat ook vet op.
- het beschermt je eveneens tegen hitte en tegen licht.
- het is daarnaast ook een zintuiglijk orgaan.
Over je volledige lichaam varieert je huid in kleur, dikheid en textuur.
Wat verschaft kleur aan de huid?
De kleur van je huid is een lichamelijke en genetische eigenschap. Hierbij spelen echter verschillende factoren een rol. Dit zijn er enkele van:
- Melanine is de belangrijkste factor. Het is een donkere kleur. Zijn aanwezigheid is bovendien de bepalende factor voor je huidskleur.
- Hemoglobine is een bestanddeel van je bloed. Dit verschaft de huid een rode kleur.
- Caroteen zorgt voor een oranje pigmentatie.
- Blootstelling aan ultraviolet stralen of straling beïnvloeden eveneens je huidskleur.
- Ook bepaalde medicatie kan je huidskleur veranderen.
Bovendien is je huid gevoelig voor verschillende soorten vlekken die variëren in omvang en ook op verschillende plaatsen optreden. De meerderheid van deze vlekken is echter onschadelijk en verdwijnen ook vanzelf. Het is echter een goed idee om te weten waar ze vandaan komen.
Melanine is verantwoordelijk voor het geven van pigmentatie aan de huid. Het wordt aangemaakt door melanocyten. Deze cellen bevinden zich in de epidermis, de bovenste laag van de huid. Hun functie is dit pigment aanmaken.
Melanine wordt dus over de andere cellen verdeeld. Dat is de reden dat alles egaal lijkt. De verdeling van melanocyten kan echter bepaalde effecten hebben:
- Goedaardige gevolgen: sproeten, ouderdomsvlekken en moedervlekken.
- Verlies van pigmentatie of de vorming van witte vlekken. Dit noemt men ook hypopigmentatie.
Lees ook dit artikel:
Brandwonden behandelen met natuurlijke remedies
De meest voorkomende soorten huidvlekken
Witte vlekken of hypopigmentatie
Witte vlekken kunnen verschillende oorzaken hebben:
- Een letsel, een brandwond of blaren. Dit zijn letsels die de melanine uitputten.
- Aangeboren afwijkingen zoals vitiligo of albinisme. Vitiligo kan als een bleke vlek op je huid optreden en zich dan later over je hele lichaam verspreiden. De uiterlijke verschijning van dit huidprobleem kan bij de persoon die eraan lijdt tot psychologische problemen leiden.
- Het resultaat van een huidontsteking of een huidinfectie die schade berokkenen aan de melanine. Dit is bijvoorbeeld het geval bij seborroïsch eczeem.
- De leeftijd. Na je veertigste verschijnen witte vlekken samen met bruine vlekken op je huid. Het is echter nog steeds onduidelijk waarom dit gebeurt. Men gelooft dat ze optreden als gevolg van blootstelling aan de zon gedurende zovele jaren.
Rode vlekken
- Moedervlekken. Dit zijn soorten huidvlekken die vaak al verschenen zijn op het moment waarop je geboren werd. Eigenlijk zijn het abnormale bloedvaten in je huid. Ze kunnen echter ook later ontstaan.
- Acne. Acne zijn soorten vlekken die vooral als puistjes op je gezicht verschijnen. Je ziet ze meestal bij tieners.
- Angiomen of pukkels. Dit zijn bloedvaten die zich groeperen en bulten vormen. Ze kunnen zich in de buitenste huidlaag of dieper vormen.
- Een allergische reactie. Deze uitbarstingen kunnen door verschillende allergenen veroorzaakt worden zoals voeding, make-up, medicatie, enzovoort.
- Petechiën. Dit zijn soorten huidvlekken die uit kleine bloedvaten ontstaan die onder je huid uitbreken en eruit zien als kleine rode vlekjes.
- Hitte-uitslag. Op warme plaatsen kan het zweet vast komen te zitten in je poriën. Kleine rode vlekken treden dan op.
- Ziekten. Er bestaan ook ernstigere problemen die roodheid van de huid veroorzaken. Voorbeelden zijn onder andere waterpokken, lupus en syfilis.
Donkere vlekken
Deze vlekken zijn donkerder. Ze worden gevormd door een grotere hoeveelheid melanine dan de rest van je huid.
In het algemeen zijn deze soorten huidvlekken niet schadelijk voor je gezondheid. Ze tasten alleen je uiterlijk aan. Dit hangt bovendien af van waar ze zich bevinden en hoe groot ze zijn. Misschien ben je ermee geboren. Andere vlekken kunnen echter na verloop van tijd optreden.
Ook dit is een boeiend artikel:
Ouderdomsvlekken behandelen: de 5 beste remedies
De voornaamste soorten hyperchromatische vlekken
- Wijnvlekken. Deze vlekken zijn genetisch en volledig onschadelijk.
- Ouderdomsvlekken. Met de leeftijd treden ze op bepaalde delen van je huid op die het meest blootgesteld worden aan de zon. Dat zijn onder andere je gezicht, de onderarmen en de handen. Ook deze vlekken zijn niet gevaarlijk.
- Zwangerschapsvlekken. Dit zijn lichte vlekken. Ze hebben ongeveer de kleur van koffie met melk. Ze verschijnen vooral in je gezicht. Als je geen zonnebrandcrème gebruikt, kunnen ze meer optreden. Deze vlekken zijn het resultaat van de enorme hormonale veranderingen die jouw lichaam teweeg brengt wanneer je zwanger bent.
- Menopauzevlekken. Deze treden op tijdens de menopauze maar kunnen ook verschijnen bij het gebruik van orale voorbehoedsmiddelen die hormonale veranderingen veroorzaken.
- Moedervlekken. Dit zijn kleine, donkere, verheven vlekken die op elk deel van je lichaam kunnen verschijnen. Ze komen in alle vormen en groottes. Als een moedervlek verandert van vorm, kleur of omvang, dan moet je een arts raadplegen.
- Sproeten. Ze verschijnen vooral op het gezicht van mensen met een lichte huid. Het is bovendien iets genetisch. Meestal wijzen ze niet op enig gezondheidsprobleem. Je kan ze op je gezicht, je armen, je nek en je rug hebben.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Depigmentation.
vitiligosupport.org/treatments_and_research/depigmentation.cfm - Vitiligo basics. Lerner, A., & Moellmann, G.
mynvfi.org/about_vitiligo - Petechiae. Mayo Clinic Staff. (2015).
mayoclinic.com/health/petechiae/MY01104/METHOD=print - Cherry angiomas on the scalp. Kim J-H, et al. (2009).
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2895217/