Soorten azalea's en hun verzorging
Hoewel ze op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn er veel verschillende soorten azalea’s. Dat heeft niet alleen te maken met de kleur van de bloem, maar ook met andere kenmerken, waarover we je in dit artikel meer zullen vertellen.
Ook moet je op bepaalde dingen letten, zodat je planten altijd gezond en mooi zijn. Lees verder en we vertellen je meer!
De kenmerken van azalea’s
In het Grieks is de oorspronkelijke betekenis van het woord azalea “droog” of “dor”, wat verwees naar de grondsoort waarin hij kan groeien. De wetenschappelijke naam is daarentegen Rhododendron simsii.
In het bijzonder behoort hij tot de Ericaceae (Engelse link) familie, samen met heide en arbutus. Dit is een zeer grote familie, met meer dan 3000 soorten.
De verschillende soorten azalea’s zijn echter bijna overal op het noordelijk halfrond te vinden, zowel in Europa en Azië als in Noord-Amerika. Ze hebben zich ook aangepast aan andere omgevingen.
Wat zijn kenmerken betreft, is het een middelgrote struik. Hij groeit langzaam en kan tot 3 en 4 meter hoog worden, hoewel sommige soorten niet hoger worden dan 50 centimeter. Dit hangt af van de plaats waar hij geplant wordt en het type azalea.
De bladeren zijn donkergroen en ongeveer 3 tot 5 centimeter lang; de onderkant is geschubd en soms met vlekken. Bovendien blijven ze meestal vrij lang aan de plant en vallen pas in de winter af.
De bloei vindt plaats in het voorjaar. De bloemen zijn ongetwijfeld het meest opvallend. Ze zijn klokvormig of trechtervormig. Hun kleuren variëren van wit tot rood, via verschillende roze kleuren. Er zijn ook gele en oranje exemplaren.
Doordat er met deze plant hybridisatie heeft plaatsgevonden, zijn er variëteiten verkregen waarbij de bloemen zo overvloedig zijn dat ze de bladeren volledig bedekken. Om deze reden wordt hij gekweekt voor sierdoeleinden en is hij een van de meest gebruikte decoratieve planten, zowel in tuinen als binnenshuis. Hij kan direct in de grond of in potten worden geplant en ontwikkelt zich in beide gevallen goed.
Soorten azalea’s
Er zijn vele soorten azalea’s, waaronder kweekbare variëteiten en verschillende soorten. Deze zijn ingedeeld in twee grote groepen: Tsutsusi (inheems in Azië) en Penthanthera (Engelse link) (uit Europa en Amerika).
1. Rhododendron calendulaceum
Dit is een typische soort van de Appalachen, een bergketen aan de oostkust van de Verenigde Staten, die tot een deel van Canada reikt. Hij kan meer dan 3 meter hoog worden.
Hij wordt gekenmerkt door zeer opzichtige oranje en rode bloemen. In Virginia is echter een variëteit geïdentificeerd die witte bloemen heeft met lichtroze of gele randen, zo blijkt uit onderzoek (Engelse link).
2. Rhododendron canadense
Ook deze soort komt uit Noord-Amerika, specifiek uit Canada, zoals de naam al aangeeft. Het is een struik die iets kleiner is dan de vorige, want zijn maximale hoogte is 120 centimeter. De bloemen van dit type azalea zijn roze en verschijnen zodra de lente begint.
3. Rhododendron canesense
Deze vareity komt veel voor in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Hij wordt ook wel bergazalea genoemd.
Hij is bladverliezend (zijn bladeren vallen op volwassen leeftijd af). Verder kan hij 1,5 tot 3 meter hoog worden. Zijn bloemen zijn roze, zelden wit; en hebben zeer uitstekende stampers.
4. Rhododendron periclymenoides
Bekend als roze azalea of pinxterbloem. Hij komt ook uit het oosten van de Verenigde Staten en strekt zich uit van Alabama tot New Hampshire. Zijn hoogte kan variëren tussen één en twee meter. Hij gedijt meestal op droge plaatsen.
5. Rhododendron viscosum
Deze staat bekend als moerasazalea omdat hij, in tegenstelling tot de vorige, natte plaatsen verdraagt. Hij moet wel drainage hebben, zodat stilstaand water de wortels niet doet rotten.
Het is ook een schaduwminnende soort. Hij kan tot tweeënhalve meter hoog worden en bloeit in de vroege zomer.
6. Rhododendron farrerae
Nu gaan we enkele soorten azalea uit het Aziatische continent bekijken. We beginnen met Rhododendron farrerae, die oorspronkelijk uit China komt.
Deze soort is ook bladverliezend, maar hij is vrij kort: hij wordt niet hoger dan 60 centimeter. Desondanks zijn zijn bloemen groot en een mix tussen roze en lila.
7. Rhododendron japonicum
De Rhododendron japonicum of roze azalea, of Japanse azalea, is een struik van één tot twee meter hoog die inheems is in dat land. De bloemen, enkele centimeters in diameter, zijn meestal roze; bij sommige variëteiten bereikt het een rode of magenta toon, wat de bloemen zeer aantrekkelijk maakt.
8. Rhododendron luteum
Onder de verschillende soorten azalea’s bevinden zich de Europese variëteiten. Zo ook Rhododendron luteum, afkomstig uit het zuidwesten van het continent, hoewel hij ook in Azië voorkomt. Hij is vrij hoog, tot vier meter. De bloemen zijn geel .
9. Rhododendron pleasant white
Dit is een kleine plant met witte bloemen en groenblijvende of donkergroene bladeren, wat een levendig contrast oplevert. Hij past zich goed aan in tuinen en geeft de voorkeur aan schaduw.
10. Azalea rozenknop
Deze soort werd voor het eerst geproduceerd in 1934 uit de Japanse kurume azalea. Hij heeft de bijzonderheid dat hij dubbele bloemen geeft die lijken op rozenknoppen.
Deze azalea groeit heel langzaam, maar wordt tot 120 centimeter groot. Hij heeft weinig zon nodig en bloeit in het voorjaar.
Heb je een allergie voor stuifmeel?
Zomerbloemen: zes mogelijkheden voor je tuin
Verzorging van de verschillende soorten azalea’s
Mits goed verzorgd, bloeien deze planten vrij lang. Sommige soorten leven wel zeven jaar; andere kunnen wel 25 jaar worden. Dit hangt echter af van het klimaat, de soorten azalea’s en de verzorging die je geeft. Laten we eens kijken waar je rekening mee moet houden.
Planten
Azalea’s planten zich voort door te stekken . Ze moeten ongeveer 15 centimeter lang zijn.
Laat ze voor het planten een tijdje in water staan tot de wortels verschijnen. Plaats ze dan in de grond op een diepte van 2 tot 4 centimeter.
Je kunt de meeste soorten in de tuin planten of in potten, bij voorkeur van klei, als ze binnen komen te staan. De beste tijd om ze te kweken is in de herfst of het voorjaar.
Belangrijk: laat altijd een ruimte van minstens twee meter tussen elke plant.
De beste grond en meststof voor azalea’s
Een wat zure grond is goed voor azalea’s. Turf en perliet kunnen ook worden gebruikt.
Verdicht de grond echter niet te veel, zodat het water kan circuleren en niet stagneert. Als je ze bemest, kun je de wortel van de plant beter niet helemaal bedekken.
Standplaats
De meeste soorten azalea’s hebben een beetje zon nodig, maar niet te veel. Als je ze buiten kweekt, houd hier dan rekening mee en plaats ze niet op een plek waar het licht tijdens de middaguren binnenvalt.
Temperatuur
Wat de locatie ook is, houd er rekening mee dat het planten zijn die lijden onder de hitte. Daarom moet je zorgen voor een goede luchtcirculatie. Wees bovendien voorzichtig met vorst.
Bekijk ook dit artikel:
Vijf geurende bloemen voor een kleine tuin
Water geven
Onder normale omstandigheden, vooral in de bloeiperiode, hebben ze matig water nodig, om de dag of om de drie dagen. In de zomer kun je de frequentie verhogen.
Geef water bij de wortel, niet op de bladeren of bloemen. Water moet overvloedig zijn, maar je moet zorgen voor een goede afwatering, zodat het zich niet ophoopt. Gebruik bij voorkeur regenwater of gefilterd water.
Schimmels in azalea’s
Bescherm ze tegen mogelijke parasieten. Het is mogelijk dat sommige schimmels ontwikkelen die de bladeren aantasten, zoals poederachtige rododendron meeldauw (Microsphaera azaleae – Engelse link).
Je kunt dit voorkomen door voldoende ruimte tussen de planten te houden voor een goede circulatie, de luchtvochtigheid onder de 50% te houden en de plant in het licht te zetten. Ook kun je de bladeren spoelen met alkalisch water (pH 8 tot 8,2), dat helpt om ze onbewoonbaar te maken voor sporen.
De voordelen en risico’s van verschillende soorten azalea’s
Er zijn veel soorten azalea’s, heb je gezien. Ze hebben bepaalde kenmerken gemeen: het zijn allemaal aromatische planten die de lucht helpen zuiveren. In die zin bestrijden ze slechte geuren en kunnen ze zelfs de geur van sigaretten neutraliseren.
Ook, omdat ze zulke kleurrijke bloemen hebben, gebruiken mensen ze in decoratie, waardoor ze een vleugje kleur geven aan verschillende omgevingen. Daarom zeggen sommigen dat ze de omgeving vullen met positieve energie.
Bovendien is het opmerkelijk dat recente studies (Engelse link) aangeven dat de luteum variant een rijke bron is van flavonoïden, essentiële oliën en steroïden. Het kan dus antioxiderende, ontstekingsremmende, antivirale en antibacteriële eigenschappen hebben.
Het eten ervan kan echter giftig zijn. Houd deze planten dus uit de buurt van kinderen en huisdieren, want ze kunnen zelfs honden en katten aantasten, zo blijkt uit onderzoek (Spaanse link).
Er zijn ook meldingen van gevallen van volwassenen met vergiftiging (Engelse link) door het eten van azaleabloemen, met symptomen als duizeligheid, misselijkheid, buikpijn, hypotensie en bradycardie, door de werking van de grayanotoxinen van de plant.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Demir S, Turan I, Aliyazicioglu Y. Selective cytotoxic effect of Rhododendron luteum extract on human colon and liver cancer cells. JBUON. 2016; 21(4): 883-888.
- Gao L, Yang J, Zhang C, Li D. Phylogenetic Relationship of Subgenus Tsutsusi (Rhododendron) Based on ITS Sequences. Plant Diversity. 2002; 24(03): 1-3.
- Garibaldi A, Gilardi G, Bertetti D, Gullino M. First Report of Powdery Mildew on Azalea Cv. Mollis (Rhododendron japonicum × R. molle) in Italy. Plant Disease. 2002; 86(3): 329.
- Inman A, Cook R, Beales P. A Contribution to the Identity of Rhododendron Powdery Mildew in Europe. Journal of Phytopathology. 2000; 148: 17-27. https://doi.org/10.1046/j.1439-0434.2000.00456.x
- Kron K. A revision of Rhododendron section Pentanthera. Edinburgh Journal of Botany. 1993; 50(3): 249 – 264. DOI: https://doi.org/10.1017/S0960428600001633
- Parker L. High Variability Incidences of Rhododendron calendulaceum Exhibited on a Mountain Slope in the Southern Appalachians (Beaverdam, Virginia). THE AZALEAN.1995: 22
- Stevens P, et al. Ericaceae. In: Kubitzki K (ed.). Flowering Plants. Dicotyledons. The Families and Genera of Vascular Plants. Berlin: Heidelberg, 2004. Vol. 6 https://doi.org/10.1007/978-3-662-07257-8_19.
- Xiao-Feng H, Bing-Yang D, Yue-Jiao Z, De-Yuan H. A taxonomic revision of Rhododendron subg. Tsutsusi sect. Brachycalyx (Ericaceae). Annals of the Missouri Botanical Garden. 2010; 97(2): 163-190. https://doi.org/10.3417/2007139
- Xiao-Feng J, Bing-Yang D, Shui-Hu J, Yue-Jiao Z, Cheng-Xin Fu. Revision of some problematic taxa of Rhododendron sect. Tsutsusi (Ericaceae) from China. Annales Botanici Fennici. 2007; 44(1): 18-24.
- Zeinsteger P, Gurni A. Plantas tóxicas que afectan el aparato digestivo de caninos y felinos. Rev. vet. 2004; 15(1): 35–44.