7 soorten afgunstige mensen

Er is gezonde jaloezie, en dan is er slechte jaloezie, maar is er echt een voelbaar verschil als we het hebben over jaloerse mensen? Ontdek het in dit artikel!
7 soorten afgunstige mensen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 januari, 2023

afgunstige mensen zijn mensen die het verlangen hebben om te hebben of te doen wat een ander heeft bereikt. Dit geeft hen een slecht gevoel, hoewel dit gevoel soms kan worden aangewend tot een impuls om hun eigen doelen te bereiken.

Het is belangrijk om uit de buurt van dit soort mensen te blijven, omdat gewoontegetrouw afgunstige mensen de neiging hebben giftig te zijn. Het enige wat ze zoeken is te zien hoe anderen falen, in plaats van hen te steunen en zich te verheugen in hun successen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Is er zo’n ding als “goede jaloezie?” Dit is wat psychologen zeggen

Soorten afgunstige mensen

Afgunstige mensen
Sommige afgunstige mensen praten achter de rug van anderen om en proberen hen op deze manier te ondermijnen.

Er zijn verschillende soorten afgunstige mensen. Maar allereerst is het belangrijk om op te merken dat het normaal is voor mensen om zich bij bepaalde gelegenheden een beetje jaloers te voelen op andere mensen. Dit is meestal tijdelijk en kan worden omgebogen naar wat bekend staat als gezonde afgunst.

Gezonde afgunst is de positieve manier van verlangen naar wat de ander heeft. Het is een verstandige en volwassen manier om te accepteren dat, hoewel we niet hebben wat zij hebben, we ons verheugen in hun geluk en dit dient als drijvende kracht.

Anderzijds wordt afgunst als negatief beschouwd wanneer het, naast het verlangen naar wat de ander bereikt, tot doel heeft hem of haar op een of andere manier te schaden. Dit kan zijn door hen te manipuleren, te bekritiseren, of een ander schadelijk mechanisme te gebruiken om anderen het gevoel te geven dat ze hun succes niet verdienen.

Volgens deze studie (Spaanse link) van Dr. Cecilio Paniagua, kan dit het gevolg zijn van in de kindertijd ervaren gedrag dat verband houdt met het gevoel van minderwaardigheid en rivaliteit tijdens hun psychologische ontwikkeling.

Binnen dit type negatieve afgunst zijn er 7 soorten afgunstige mensen die het raadzaam is te kunnen identificeren. Zeker zullen sommige van hen je bekend in de oren klinken en misschien kun je er zelfs een gezicht bij plakken.

1. De sadistisch-sarcastische

Dit type lijkt alles met veel humor op te vatten, maar ze verraden zichzelf als ze sarcastische glimlachen uitstoten die de opmaat zijn voor een grote bom.

Ze proberen het negatieve te camoufleren met het positieve, dus kunnen ze vaak passief-agressieve zinnen zeggen als“bedankt, maar je had me kunnen vragen wat mijn favoriete drankje was voordat je me er een bracht.

2. De directe kogel

Dit is het type afgunstige mensen dat niet aarzelt om zijn pijl direct naar je te gooien met een achterbakse, sarcastische opmerking die betrekking heeft op je lichaamsbouw, zoals “Wat een geweldige benen heb je!Het zijn meestal mensen die onzeker zijn over zichzelf en hun lichaam, dus voelen ze de behoefte om jou een slecht gevoel te geven en net zo onzeker als zij zijn.

3. De afgunstige persoon die negativiteit uitstraalt

Dit type afgunstige persoon blijft het ene negatieve woord na het andere zeggen. Als je bijvoorbeeld zegt dat je een baan hebt gevonden, zullen ze je vertellen dat je nooit een vast contract zult krijgen of dat je bijvoorbeeld bij de geringste gelegenheid ontslagen zult worden. Kortom, ze vinden altijd een manier om erin te slagen je depressief te maken, vooral als je vol geluk bent.

4. De lieve moordenaar

De lieve moordenaar is een van de gevaarlijkste afgunstigen. Deze persoon begint langzaam en maakt met zijn of haar opmerkingen een deuk in je gevoel van eigenwaarde , totdat hij of zij je uiteindelijk helemaal kapot maakt.

Deze persoon kan bijvoorbeeld subtiele, opzettelijke dingen doen om jou of je reputatie te beschadigen. Deze dingen kunnen ook volkomen onverwacht zijn, waardoor ze des te schadelijker zijn.

5. De bemoeial

De bemoeial leeft snuffelend waar hij of zij niet hoort – in het leven van alle anderen. In het begin zie je hem of haar misschien niet als een bemoeial, maar als iemand die alleen maar wil helpen. Na verloop van tijd zul je echter beseffen dat het enige waar deze persoon op uit is, is zich met jouw leven te bemoeien.

6. De egotripper

De egotripper probeert je altijd te overtreffen door middel van vergelijkingen, vooral in het openbaar. Als jouw hond groot is, zal de hare groter zijn; als jouw kamer helder is, zal de zijne helderheid uitstralen. Ze zijn niet tevreden met wat ze hebben en willen zich anders voordoen. Natuurlijk zijn ze erg verleidelijk, en ook vaak leugenaars – een tweesnijdend zwaard.

7. Degene die op de loer ligt

Ze is noch tegen je, noch in je voordeel. Deze persoon ligt gewoon op de loer en observeert al je bewegingen. Op deze manier zegt hij of zij, als je iets ergs overkomt,“Zie je wel, ik zei het toch!” Ze wachten gewoon, in stilte, om op het juiste moment aan te vallen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Het Rebecca-syndroom: jaloezie over je ex

Waarom zijn deze mensen jaloers op mij?

Jaloerse vrouw
Afgunstige mensen zijn niet gelukkig met hun leven en in plaats van dit op te lossen, bemoeien ze zich liever met dat van jou.

Als je een van de hierboven genoemde mensen hebt geïdentificeerd, vraag je je misschien af waarom iemand jaloers op je zou kunnen zijn. Waarom willen ze je kwetsen als je je leven leidt zonder je met andermans zaken te bemoeien? Het antwoord is simpel: ze zijn niet gelukkig met hun leven en in plaats van dit op te lossen, bemoeien ze zich liever met dat van jou.

Het is belangrijk om te weten hoe je uit de buurt van deze mensen kunt blijven en grenzen met ze kunt stellen, want ze brengen alleen maar hoofdpijn met zich mee. Je kunt ze ook niet op andere gedachten brengen, want alleen zij zullen zich op het juiste moment moeten realiseren dat afgunst niet de manier is.

Afgunst is een giftig gevoel, iets dat uitgeroeid moet worden omdat het je ondermijnt, frustreert en je niet in staat stelt om vooruit te komen. Het is ook de troost van degenen die niet weten hoe ze zichzelf moeten accepteren zoals ze zijn en de schade die ze ooit hebben geleden projecteren op anderen.

Je bent sterker dan afgunstige mensen

Vergeet in geen geval dat je sterker bent dan dit soort mensen en hun afgunst. Je beste wapen is tevens je grootste zwakte, want afgunst doet eigenlijk alleen pijn bij degene die eronder lijdt.

Het enige wat een afgunstig persoon bij jou zou moeten opwekken is dus medelijden. Zij zullen veel meer lijden dan jij, want er zal altijd iets zijn waar zij naar verlangen en jaloers op zijn. Laat ze niet in je leven komen en aan je vreten; je hoeft niemands boksbal te zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.