7 sleutels voor de teelt van jeneverbessen
De teelt van jeneverbessen is populair geworden omdat de vruchtjes dient als ingrediënt bij de bereiding van jenever. Daarnaast is het een gemakkelijk aangepaste groente met een decoratief uiterlijk en geneeskrachtige eigenschappen.
Het uiterlijk lijkt op dat van cipressen en hoeft niet rigoureus gesnoeid te worden om de naaldvorm te benadrukken. De soort geeft een wild tintje aan tuinen; hij leent zich zelfs voor vogelnesten.
Wil je wat meer informatie over deze mooie plant? Lees dan verder!
Wat zijn jeneverbessen en wat zijn de kenmerken?
Uit onderzoek blijkt dat de gewone jeneverbes, Juniperus communis L., verschillende ondersoorten of variëteiten omvat, onderscheiden door de vorm van de kroon: ovaal, rechtopstaand of stomp.
Andere namen voor deze plant zijn “jabino”, “arándano de nebrera”, “gorbizo”, “gorbicio” en “ajarje.”
De struik van Europese oorsprong wordt 1 tot 2 meter groot, zijn groenblijvende bladeren lijken op een naald en de textuur is geveerd. De blauwe en violette bessen die hij produceert zijn nuttig bij de bereiding van dranken, die indringende aroma’s en een mengeling van bittere smaken met zoete tonen opleveren.
De plant is tweehuizig – dat wil zeggen dat er mannetjes en vrouwtjes zijn. De laatste zijn degenen die in het voorjaar bloeien. De voorwaarde om het product te verkrijgen is om beide geslachten te planten, want de mannelijke leveren het stuifmeel aan de vrouwelijke bloemen.
Jeneverbessen verdraagt elk klimaat en integreert zich in alle bodems, zodat het niet onredelijk is om gewassen te vinden in graslanden, struikgewas, kusten en bergen. Ze groeien zelfs zonder problemen in stedelijke gebieden.
Vind je dit artikel leuk? Lees hier meer:
4 geneeskrachtige planten om indigestie te verlichten
De voordelen van het kweken van jeneverbessen
Aan deze soort worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. In feite wordt hij vaak gebruikt als bestanddeel van natuurlijke remedies tegen blaasontsteking, nierstenen en urethritis. Bij uitwendige toepassing wordt hij in verband gebracht met de behandeling van artritis, spierpijnen en mycose.
De vrucht bevat vitamine C, monoterpenen en antioxidanten. Het werkt ook diuretisch en antiseptisch; in elk geval is voor medicatie met het kruid toestemming van een specialist nodig.
Op culinair gebied werkt het als smaakmaker voor sauzen en vlees. Anderzijds vallen de decoratieve kwaliteiten van zijn takken en stammen op in de verfraaiing van de tuin. Maar het is het hout dat het biedt dat, hoewel weinig, kan worden gebruikt om decoratieve kisten en bakken te bouwen.
De sleutels voor het kweken van jeneverbessen
Het belangrijkste advies voor een goede jeneverbesoogst is dat de grond goed gedraineerd is. De rest van de aanbevelingen staan hieronder.
1. Plant zonder luchtzakken achter te laten
Net als bij andere naaldplanten moeten jeneverbessen in de herfst groeien. Dit is het seizoen dat de ontwikkeling van de struik bevordert.
Graaf een diep gat en steek de plant erin, waarbij je ervoor zorgt dat de hals van de stengel gelijk ligt met de bodem van het gat. Dezelfde grond die je tijdens het graven opzij hebt gelegd, ga je gebruiken om het gat te vullen.
Terwijl je de modder bij elkaar legt, druk je op de grond om eventuele luchtzakken te laten leeglopen. Geef de beplanting ten slotte water en doe er, indien nodig, een beetje extra grond bij.
2. Controleer de bodem
Hoewel ze in verschillende bodems gedijen, doen ze het beter in die van het kalksteentype, waarvan de pH hoger is dan 7. Het gewas moet niet te veel water krijgen, want dan zou het waterig worden, vooral als de bodem kleiachtig is.
Deze planten hebben de neiging langzaam te groeien, maar als je gereguleerde doses meststoffen en botanische supplementen van magnesium geeft, help je de ontwikkeling. Bovendien voorkom je dat de bladeren hun groene tint veranderen in een doffe.
We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Hoe maak je je tuin klaar voor de zomer?
3. Bemest met zorg
Korrelmeststoffen met fosfor, stikstof en kalium bevorderen de ontwikkeling van de planten. De aanbevolen hoeveelheid ligt tussen 100 en 200 gram, eenmaal per maand gegeven tot de winter aanbreekt. De meststof moet rond de stengel worden aangebracht.
4. Vermeerder de plant door uitlopen van de stengel
De vermeerdering van Juniperus communis L. gebeurt door stekken. Knip stengels van ongeveer 10 centimeter of minder af, laat ze 2 dagen weken, en breng ze dan naar de pot.
Om ze te planten bereid je het substraat voor met perliet en turf. Als je wilt, kun je een mengsel van water en bewortelingshormonen toevoegen.
Hoewel het ook mogelijk is om zaden te planten, is de procedure moeilijker. Het vereist stratificatie van het zaad om te ontkiemen.
5. Reguleer de irrigatie
Jeneverbesgewassen zijn perfect bestand tegen droogte, dus overirrigeer niet. Als ze te veel water krijgen, loopt het gewas het risico besmet te raken met Phytophthora-achtige schimmels.
De algemene aanbeveling is om ze in het voorjaar en de zomer een paar keer per week water te geven. In de herfst één keer per week water geven; in de winter de struik één keer per 2 weken natmaken en bij veel regen niet.
6. Plaats waar hij goed zonlicht krijgt
Probeer de plant te plaatsen op een plek die zonlicht garandeert. Wees niet bang hem te beschadigen. Deze soort verdraagt zeer lage temperaturen en de heetste klimaten.
7. Snoei je jeneverbesplant goed
Snoei met een tuinschaar of heggenschaar. Probeer de hoogte gelijkmatig te maken, terwijl je de struik het gewenste ontwerp geeft.
De website Gardener’s Path (Engelse link) stelt voor om niet te veel te snoeien en je te concentreren op de bovenste scheuten, om de groei en de vorm van de laterale knoppen te bevorderen. Evenzo wordt aanbevolen dichte takken te verwijderen voor een betere ventilatie en lichtdoorlaatbaarheid.
Wat te doen als het jeneverbesgewas ziek wordt?
Volgens een publicatie (Spaanse link)) van de Landbouwraad van de Generalitat Valenciana kan een jeneverbes exemplaar rotten door virussen, bacteriën, schimmels en parasitaire phanerogamen. De symptomen zijn bruine bladeren en droogte; deze veranderingen zijn het gevolg als de aandoening door de kanalen waarlangs het sap moet circuleren, voortschrijdt.
Gebrek aan of overmaat aan zouten, mechanische schade en giftige stoffen zijn andere oorzaken van gewasschade. De remedie is om de aangetaste delen te verwijderen of een bestrijdingsmiddel te gebruiken als de ziekte wordt veroorzaakt door ongedierte.
Als je rupsen op de takken ziet, zorg dan dat je ze verwijdert. Ook, als je eitjes of larven vindt, knip en verbrand de takken, naast het besproeien van de struik met het insectenmiddel.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Enebro común (Juniperus communis). Guía de cuidados. Picture This. https://www.picturethisai.com/es/care/Juniperus_communis.html#Cultivation:SunlightDetail
- Enebro. Juniperus communis L. IQB. Medciclopedia. https://www.minsal.cl/portal/url/item/7d98ad06d32d83d5e04001011f016dbb.pdf
- Gómez Paso A, Paül V. Taxonomía, corología y dinámica del matorral de enebro rastrero en dos localidades extremas: los macizos de Trevinca (Galicia/León) y del Montseny (Cataluña). Congreso Iberoamericano de Biogeografía. España; 2020. https://www.researchgate.net/profile/Valeria-Pauel/publication/343112666_Taxonomia_corologia_y_dinamica_del_matorral_de_enebro_rastrero_en_dos_localidades_extremas_los_macizos_de_Trevinca_GaliciaLeon_y_del_Montseny_Cataluna/links/5f17845c45851515ef3e2bde/Taxonomia-corologia-y-dinamica-del-matorral-de-enebro-rastrero-en-dos-localidades-extremas-los-macizos-de-Trevinca-Galicia-Leon-y-del-Montseny-Cataluna.pdf
- Principales enfermedades y fisiopatías detectadas. Generalitat Valenciana. Consejería de Agricultura. España; 2010. https://agroambient.gva.es/va/web/medio-natural/principales-enfermedades-y-fisiopatias-detectadas-70866
- ¿Qué es Phytophphora? Universidad Estatal de Oregón. Estados Unidos. https://agsci.oregonstate.edu/osu-nursery-greenhouse-and-christmas-trees/%C2%BFqu%C3%A9-es-phytophthora