Seksuele stoornissen: tekenen, oorzaken en hoe ze te overwinnen

Vermoed je dat je aan een of andere seksuele stoornis kunt lijden? In dit artikel bespreken we de oorzaken, waarschuwingssignalen, en hoe je ermee om kunt gaan.
Seksuele stoornissen: tekenen, oorzaken en hoe ze te overwinnen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 22 september, 2022

De oorzaken zijn niet helemaal duidelijk, maar elk jaar worden er meer en meer seksuele stoornissen ontdekt. Erectiestoornissen, verlies van libido, anorgasmie, en vele andere zijn in deze lijst opgenomen.

Wat kunnen we er aan doen? Het eerste is ze te herkennen om hulp te vragen. Het tweede is enkele manieren te kennen om ze te overwinnen, want het is mogelijk ze te laten ophouden een stoornis te zijn.

Een goede manier om hulp te vragen of in contact te komen met mensen die in dezelfde situatie verkeren is de een patiëntenvereniging. Dit soort organisaties bestaat uit mensen die gediagnosticeerd zijn met seksuele stoornissen en bieden steun en antwoorden aan wie daarnaar op zoek is. Laten we dit soort problemen eens wat dieper bekijken.

Waarschuwingssignalen van seksuele stoornissen

Vrouw houdt condoom vast
Als een condoom tijdens een seksuele daad is gescheurd, kan de angst dat het nog eens gebeurt volgende stoornissen opwekken.

Seksuele stoornissen zijn vaak gemakkelijk te herkennen omdat het geen eenmalige problemen zijn. Zo kan een sporadische erectiestoornis (Spaanse link) zich bij een bepaalde gelegenheid voordoen, maar hoeft niet alle andere seksuele ontmoetingen te beïnvloeden. Doet het dat wel, dan kan er een component van anticiperende angst zijn die opgelost moet worden.

Ook wanneer anorgasmie bij vrouwen opduikt en dit schuldgevoelens opwekt, zoals de Clínica Universidad de Navarra (Spaanse link) verklaart, kunnen we te maken hebben met een seksuele stoornis. De persoon die eraan lijdt kan denken dat er iets mis met haar is, en dat is niet het geval.

Seksuele stoornissen komen vaak voor, maar ze kunnen verholpen worden. Het is niet nodig jezelf de schuld te geven.

Andere waarschuwingssignalen van seksuele stoornissen kunnen de volgende zijn:

  • Voortijdige zaadlozing. Dit is klaarkomen vóór het beëindigen van de seksuele daad. Het verschijnt meestal onmiddellijk na stimulatie.
  • Vaginisme is het samentrekken van de wanden van de vagina dat penetratie verhindert of erg pijnlijk maakt.
  • Het ontbreken van seksueel verlangen verwijst naar een verlies van libido.
  • Seksuele ontevredenheid: De seksuele daad is voltooid, maar later wordt ervaren dat er geen genot was.

Ze gaan allemaal gepaard met gevoelens van schuld, leed, angst en verdriet. Ze kunnen alle soorten seksuele relaties en je relatie met je partner beïnvloeden.

Waarom verschijnen seksuele stoornissen?

De redenen waarom seksuele stoornissen verschijnen kunnen veelvoudig zijn. In feite zijn er soms enkele kernvragen die iemand kunnen helpen om duidelijk vast te stellen waarom hij last kan hebben van erectiestoornissen of vaginisme. Globaal is dit een korte lijst van enkele mogelijke oorzaken:

  • Traumatische ervaringen. Seksuele agressie of een negatieve seksuele ervaring kunnen vaginisme bij vrouwen of erectiestoornissen bij mannen opwekken.
  • Stress. In het lichaam wordt een reeks reacties opgewekt die zich kunnen uiten door seksuele stoornissen. Als de stress is opgelost, verdwijnen deze problemen.
  • Hormonale onevenwichtigheden. Het nemen van voorbehoedsmiddelen of het lijden aan polycysteus ovarium syndroom kunnen redenen zijn voor veranderingen in de seksuele lust.
  • Depressie. Sommige geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie, kunnen ook de seksuele relaties beïnvloeden.

Seksuele stoornissen kunnen wijzen op onrust binnen de relatie van het stel . Als er ontrouw is geweest, de ander zich niet meer geliefd of gewenst voelt, of er zijn andere omstandigheden (gokken, leugens, agressieve houdingen), kunnen deze stoornissen opduiken. Daarom is de beste manier om te weten wat er aan de hand is, samen te werken met een professional.

Hoe seksuele stoornissen te overwinnen

Man in therapie
Psychologische consultatie is nodig om deze stoornissen te overwinnen met goed advies dat vrij is van stigma’s of mythes.

Een psycholoog vinden die deskundig is in seksuele stoornissen is heel belangrijk. Er zijn veel deskundige professionals die kunnen helpen.

De oplossing vinden zonder samenwerking is in de meeste gevallen niet mogelijk. wacht niet om naar een psycholoog te gaan, want dat vergroot het ongemak alleen maar.

Een andere manier om seksuele stoornissen te overwinnen is om zonder je te schamen te uiten wat er bij de ander gebeurt. Als je partner weet dat er een situatie is die vroegtijdige ejaculatie opwekt, kan hij/zij misschien helpen om het uit te stellen met verschillende technieken of met seksspeeltjes.

Communicatie is onmisbaar in de seksuele arena en versterkt onze relaties.

Naast het bovenstaande is het belangrijk om proactief te zijn, zodat de situatie zo snel mogelijk verbetert. Als er bijvoorbeeld een probleem is met anorgasmie, maar je doet niet wat je psycholoog je aanraadt, is de kans heel groot dat de situatie blijft zoals ze is.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Wat veroorzaakt seksuele fetisjen?

Een seksuele stoornis, of gewoon slechte seks?

Dit is een heel interessante vraag. Als je een psycholoog raadpleegt, kan iemand misschien ontdekken dat je niet echt een soort probleem hebt om van seks te genieten, maar dat er problemen zijn met de manier waarop je seks hebt.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je nog nooit gemasturbeerd hebt of tot uitdrukking gebracht hebt hoe je het prettig vindt aangeraakt te worden. Als gevolg daarvan brengt seks je niet tot een orgasme.

In dit soort situaties hebben we niet echt te maken met anorgasmie, maar met een omstandigheid waarin jij en je partner de manier waarop jullie je bij het vrijen tot elkaar verhouden moeten aanpassen. Erectiestoornissen kunnen ook andere componenten hebben, zoals verlies van verlangen naar je partner of het gevoel dat je niet van seks kunt genieten omdat het altijd hetzelfde is.

Hoe dan ook, seksuele stoornissen bestaan, en het is van essentieel belang ze te behandelen. Seks is een belangrijk deel van ons welzijn, en we moeten er een gezonde relatie mee hebben. De hulp van een professional inroepen is de sleutel.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bravo, C. S., Meléndez, J. C., Almaraz, C. H., Espíndola, J. G. H., & García, A. C. L. (2008). Las distintas disfunciones sexuales masculinas y su relación con la ansiedad y la depresión. Perinatología y Reproducción Humana22(3), 184-194.
  • De La Hoz, F. J. E., & Orozco-Gallego, H. (2018). Fisiopatología del trastorno del deseo en el climaterio. Revista Médica de Risaralda24(1), 54-59.
  • Lince-Rivera, I., Medina-Rico, M., Nuñez-Rodriguez, E., Medina, M. M., & López-Ramos, H. (2022). Disfunción eréctil en personas con VIH–Revisión de alcance. Revista Urología Colombiana/Colombian Urology Journal31(02), e82-e92.
  • Rodríguez, T. R. (2017). Disfunción sexual eréctil:¿ apenas una dificultad de los órganos sexuales?. Revista de enfermedades no transmisibles FINLAY7(3), 225-228.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.