Seksistisch gedrag dat je niet mag tolereren tijdens seks

Er zijn er twee mensen nodig om seks te hebben. Het doel is dat beide mensen zich na afloop tevreden en voldaan voelen. Seksistisch gedrag kan echter een probleem zijn tijdens seks.
Seksistisch gedrag dat je niet mag tolereren tijdens seks

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Seksistisch gedrag kan op veel plaatsen voorkomen. Je kunt het tegenkomen op het werk, op school, op straat en op andere plaatsen. Helaas is de slaapkamer hierop geen uitzondering. Een seksistische man zal deze persoonlijkheid in alle aspecten van zijn leven laten zien en dus ook tijdens het vrijen.

Seksistisch gedrag

De definitie van seksistisch gedrag in het woordenboek van uitgeverij Merriam-Webster bestaat uit twee delen. Seksistisch gedrag bestaat uit:

  • vooroordelen of discriminatie op basis van geslacht, in het bijzonder de discriminatie van vrouwen.
  • gedrag, omstandigheden of attitudes die stereotypen van sociale rollen op basis van geslacht bevorderen.

Volgens beide definities is het een manier van denken, handelen en gedragen die gebaseerd is op de overtuiging dat de man superieur is en altijd belangrijker zou moeten zijn dan de vrouw.

Seksistisch gedrag komt dus niet alleen in een bepaald onderdeel van het leven voor. In feite kunnen we het overal tegenkomen: in werk, gezin, samenleving, kunst en zelfs in de wetgeving. Soms is het zo subtiel dat we het misschien niet eens opmerken.

Daarom is seks geen uitzondering. Als een man seksistisch is, zal hij ook in intieme relaties zo zijn. Dit betekent dat hij altijd, ook tijdens seks, seksistische gedrag zal vertonen.

We zouden dit gedrag tijdens de seks niet moeten tolereren, net zoals we het nergens anders zouden moeten accepteren. Hoe kunnen we seksistische mensen identificeren? Wat zijn de seksistische gedragspatronen tijdens seks die we niet zouden moeten tolereren?

We raden je aan om ook dit artikel te lezen:
Een gesprek over je seksuele verlangens beginnen

Seksistisch gedrag tijdens het vrijen dat je niet mag accepteren

Een man die de telefoon van zijn vriendin doorzoekt

Geloven dat ‘nee’ eigenlijk ‘ja’ betekent

Laten we beginnen met de meest basale vorm van seksistisch gedrag: denken dat ‘nee’ geen ‘nee’ betekent. Sommige mannen denken dat ‘nee’ eigenlijk ‘ja’ betekent. Met andere woorden, als de man ergens op aandringt zal de vrouw uiteindelijk toegeven.

Het is een werkelijk wijdverbreide opvatting dat veel mensen zelfs vandaag de dag nog steeds geloven. Sommige blogs zeggen zelfs dingen zoals ‘dat vrouwen gewoon zo zijn’ en ‘dat ze het leuk vinden om dingen moeilijk te maken’ terwijl ze het eigenlijk wel willen.

Je kunt zelfs dergelijke scènes in sommige films zien. Het is tijd om voor eens en altijd duidelijk te maken dat als een vrouw nee zegt dit ook echt nee betekent en niets meer of minder dan ‘nee’. Punt uit.

Seks hebben is delen en het is samen genieten van tijd en handelingen waar beide mensen volledig mee moeten instemmen. Dus als een van hen nee zegt, mag er geen seks plaatsvinden. Seks mag nooit worden afgedwongen, noch fysiek noch psychologisch.

Zelfs als er hartstochtelijke en hete kussen zijn uitgewisseld en het lijkt op seks te gaan uitdraaien is nee nog steeds nee. Zelfs als je op het laatste moment zegt dat je dat niet wilt, dan hoef je het niet te doen.

Niemand mag je dwingen en je zou je niet gedwongen moeten voelen. Daarnaast heeft niemand het recht om je uit te schelden of te kleineren omdat je toch geen seks wilt hebben.

“Ik gebruik geen condooms”

Bange vrouw

Een ander klassiek voorbeeld van seksistisch gedrag is dat de man weigert om een condoom te gebruiken (Engelse link). Hij gebruikt misschien zelfs de uitdrukking dat hij helemaal ‘schoon’ is. Een evenmin acceptabele variant daarop die misschien nog wel erger is, is dat hij zou kunnen zeggen: “Als je wilt, kun jij iets gebruiken.”

Dit soort macho-houding toont de arrogantie van de man die denkt dat eventuele gevolgen van het hebben van seks (zoals seksueel overdraagbare aandoeningen bijvoorbeeld) niet zijn verantwoordelijkheid is. Ze zijn ook van mening dat het voorkomen van een zwangerschap de taak van de vrouw is. Elk gevolg van het hebben van seks is de schuld van de vrouw in hun beleving.

Nou, dat is niet waar. Seks is een activiteit waaraan twee mensen deelnemen en twee mensen verantwoordelijk zijn. Geen van beide is meer verantwoordelijk dan de ander.

Daarom heb je het recht om bescherming te vragen en mag je verwachten dat de ander ook verantwoordelijkheid neemt. Natuurlijk hoef je geen enkele vorm van seksuele activiteiten te accepteren zonder een deugdelijke bescherming.

“Alleen vrouwen geven orale seks”

Seksistisch gedrag dat niet acceptabel is

Voor een machoman draait seks uiteraard alleen om zijn plezier en het eventuele genot van de vrouw is een bijzaak. Om deze reden zal een seksistische man normaal gesproken weigeren om orale seks te hebben met zijn partner, maar wil hij dat ze het bij hem doet.

Deze mannen zijn geneigd om te ‘vergeten’ dat vrouwen ook stimulatie nodig hebben en dat ze ook voorkeuren en behoeften hebben. Ze vergeten dat niet alles te maken heeft met mannelijke geslachtsgemeenschap of een orgasme. Sterker nog, veel chauvinistische mannen denken dat de seks voorbij is als zij eenmaal een orgasme hebben gehad.

Dat is uiteraard niet waar. Seks is veel meer dan dat. Het voorspel is onderdeel van het vrijen, waaronder zaken zoals kussen, aanraken, strelen, enz. Het zou voor jullie beiden bevredigend moeten zijn en niet slechts voor één bedpartner. Jullie zouden er allebei van moeten genieten.

Orale seks is belangrijk voor veel vrouwen, omdat ze daarmee vaak optimaal kunnen genieten van clitorale orgasmes. Echter zullen seksistisch mensen denken dat het een ‘verspilling van tijd’ of zelfs ‘vernederend’ is.

Conclusie

Bij seksistisch gedrag tijdens de seks lijkt het erop dat de man de vrouwen ziet als een object voor het genot van man. Voor seksisten tellen jouw fantasieën en verlangens niet mee. Seks begint en eindigt bij de man, gericht op zijn tevredenheid.

Aan de andere kant moeten we in gedachten houden dat dit helaas niet alleen ingebakken zit in de hersenen van sommige mannen. Het kan ook zeer ernstige gevolgen hebben voor vrouwen. Vaak denken vrouwen dat als ze niet toegeven, ze hun man niet zullen behagen.

Daarom moeten we ons ervan bewust zijn dat het belangrijk is dat vrouwen assertief zijn. Ook moeten we begrijpen dat seks iets tussen twee mensen is en het moet leuk voor beide partners.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.