Seks en vriendschap kunnen prima samen gaan

Seks en vriendschap kunnen prima samen gaan, zolang mensen duidelijk zijn over hun gevoelens en iemand niet meer geïnvesteerd raakt dan de ander.
Seks en vriendschap kunnen prima samen gaan

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Relaties zijn in de loop van de tijd veranderd, tot op het punt dat soms een vriendschap ook seks in kan houden. Zijn seks en vriendschap verenigbaar?

Vandaag zullen we laten zien dat dit echt mogelijk is en dat het soms een vriendschap sterker kan maken.

Seks en vriendschap – maakt het alles kapot?

Veel mensen denken dat het mengen van seks en vriendschap elke relatie die je maar kunt hebben (in dit geval, de relatie met een vriend) kapot zal maken. Maar… is dat waar?

Mensen stellen altijd grenzen in hun relaties met anderen, maar zoals je weet zijn grenzen niet altijd een goede zaak.

Aanraking tussen mensen

Als je erover nadenkt, lijken romantische relaties altijd veel op vriendschap, en vele van hen beginnen als een relatie tussen vrienden. Dus is het niet natuurlijk dat seks en vriendschap samen gaan?

De realiteit is dat er een groot probleem kan ontstaan als je iets meer wil dan vriendschap en de andere persoon dit niet wil.

Heeft dit iets te maken met de term “friends with benefits” (vriendschap met voordelen)? Dat is eigenlijk iets heel anders en we zullen het daar ook over hebben. Mensen die zich “friends with benefits” noemen, zijn soms zelfs geen vrienden. Ze zijn gewoon twee mensen die bij elkaar zijn om seks te hebben.

Het hebben van iemand met wie je alleen intimiteit deelt is niet hetzelfde als het hebben van een vriend met wie je samen ook andere dingen doet. Die tweede persoon kent je – het is een vriend! Dit is niet het geval met de andere soort relatie.

Het eerste geval is waarschijnlijk hetgene dat meer problemen zal veroorzaken, omdat bij het ontbreken van vriendschap een afwijzing van ‘iets meer’ veel sterker en abrupter is. De andere persoon beseft dat misschien niet eens, omdat hij of zij de relatie alleen op bepaalde momenten wil.

Aan de andere kant kun je in het tweede geval, als de persoon je met wie je seks hebt je echte vriend is, de mogelijkheid tot ‘iets meer’ met diegene bespreken en afwegen of het wel of niet haalbaar is.

Het is veel makkelijker. Je kent elkaar, je begrijpt elkaar en je hebt een lange weg afgelegd, terwijl je een echte vriendschapsrelatie deelt.

Stellen die als vrienden beginnen, hebben een langdurige relatie

Intimiteit tussen partners

Het is belangrijk om te weten dat elke relatie die begint als een vriendschap duurzamer kan zijn, want de band is sterker en het vertrouwen is groot. Dit hoeft echter niet het geval te zijn en een vriendschap kan eenvoudigweg blijven zoals het is.

Het grote probleem dat kan ontstaan is dat de vriendschap giftig kan worden, omdat je weet dat het hebben van zulke heftige emoties een struikelblok kan worden. Dit is de reden waarom de communicatie vloeiend en oprecht moet zijn. Beide mensen moeten begrijpen dat als er iets mis gaat, je een oplossing zal vinden.

Soms kan in dit soort relatie jaloezie ontstaan. Ook kan één persoon van de ander houden zonder dat dit wederzijds is. Dit is waar je jezelf in een cyclus van “ik hou van hem/haar, maar ik kan niet” zal vinden, die nergens toe zal leiden.

Het probleem van het zien van seks met vriendschap als iets negatiefs komt voor omdat mensen niet in staat zijn om ermee te gaan en het zien als een soort taboe. Er is te veel ruimte voor fouten en je kunt in giftige relaties terechtkomen die alleen je alleen maar ongelukkig maken op een manier die voorkomen had kunnen worden.

Verliefde blik

Heb je ooit zo’n soort relatie gehad? Wat was jouw grootste probleem? Het is waar dat seks meestal gereserveerd is voor romantische relaties, maar misschien is dit omdat we op deze manier geïndoctrineerd zijn.

Maar wat als seks met een vriend goed is voor de relatie? Misschien zou je een gezondere relatie hebben en veel gelukkiger zijn. Om alles te laten werken moet je echter wel altijd eerlijk zijn.

Vertrouwen is heel belangrijk en oprechtheid zelfs nog meer als er emoties bij betrokken zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.