Schoonmaakmiddel met aardappelschillen

Een schoonmaakmiddel met aardappelschillen om af te wassen kan heel nuttig zijn. Bovendien is het milieuvriendelijk!
Schoonmaakmiddel met aardappelschillen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist je dat een schoonmaakmiddel met aardappelschillen handig is bij het doen van de afwas en andere huishoudelijke taken? Dat klopt: dit volledig natuurlijke schoonmaakmiddel kan veel van de conventionele producten in de winkel vervangen die fosfaten bevatten. Deze zijn niet alleen schadelijk voor je gezondheid, maar ze vervuilen ook het water.

De meeste mensen weten het niet, maar aardappelen zijn ontvetters. Ze zijn dus een uitstekende basis voor een schoonmaakmiddel voor het reinigen van allerlei oppervlakken. Blijf lezen om te leren hoe het werkt!

Schoonmaakmiddel met aardappelschillen om af te wassen

In tegenstelling tot commerciële reinigingsmiddelen is een biologisch schoonmaakmiddel met aardappelschillen vrij van chemicaliën. Het gebruik ervan helpt dus het milieu en je voorkomt ook allergische reacties die door agressieve chemicaliën veroorzaakt worden.

Houd er rekening mee dat dit afwasmiddel een korte houdbaarheid heeft en dat je het onmiddellijk moet gebruiken. Je zult het dus elke keer moeten maken als je van plan bent om schoon te maken. Oké, maar hoe werkt het dan?

Schoonmaakmiddel van aardappelschillen om vuil te verwijderen

Kleine aardappelen en een grote

Aardappelschillen zijn handig voor het verwijderen van vet en aanslag. Zo kun je er dus allerlei oppervlakken mee reinigen. Zoals we hierboven al zeiden, zijn de componenten in aardappelschillen geweldig voor het verwijderen van het vet en vuil dat zich aan verschillende oppervlakken hecht, vooral in de keuken.

Je kunt dus een oplossing maken om je afwas, aanrecht en zelfs je kleding te ontvetten. Je hebt bijvoorbeeld net een vetvlek ontdekt op een van je favoriete blouses. Maak je dan geen zorgen!

 • Wrijf er gewoon een stukje aardappelschil overheen en je zult zien hoe snel het verdwijnt.
 • Gebruik het echter niet op delicate kledingstukken die speciale zorg vereisen en lees altijd de instructies op het etiket.

Je kunt het ook gebruiken om keukengerei met zwarte aanslag schoon te maken.

 • Wrijf gewoon krachtig een aardappelschil over de aangetaste oppervlakken.
 • Laat het ongeveer twee of drie minuten zijn werk doen en spoel het vervolgens af.

Vaatwasmiddel

Het gebruik van het schoonmaakmiddel van aardappelschillen is een prachtig alternatief voor conventionele schoonmaakmiddelen en heeft veel voordelen. Ten eerste is het een milieuvriendelijk product zonder fosfaten en andere agressieve chemicaliën. Het is vrij effectief als reinigingsmiddel, omdat het vet en andere sporen van voedsel verwijdert.

Hoe gebruik je het?

Iemand maakt een pan schoon

Je kunt met een schoonmaakmiddel van aardappelschillen en zout vlekken van je keukengerei verwijderen. Het water waarin je de aardappelen hebt gekookt, zal plakkerig vet van je borden, pannen, potten en ander keukengerei helpen verwijderen.

 • Om te beginnen, giet het het kookwater in je afwasteil terwijl het nog heet is.
 • Dompel dan je vuile vaat erin onder en laat dit ongeveer 15 tot 20 minuten weken.
 • Veeg ze na deze tijd af met een spons en spoel ze vervolgens af met schoon water.

Een tweede alternatief is om je verse aardappelschillen met kokend water te mengen.

 • Laat het 30 tot 40 minuten trekken en roer het mengsel vervolgens krachtig door. Je zult een schuimend schoonmaakmiddel krijgen.
 • Zet het zodra het is afgekoeld in de koelkast en laat het een nacht rusten. Het is de volgende dag klaar voor gebruik.

Aardappelschillen gemengd met zout

Als de reiniger niet krachtig genoeg is voor je klus, verbeter je deze door een beetje zout toe te voegen. Dit schoonmaakmiddel is zeer nuttig voor moeilijk schoon te maken oppervlakken, zoals aangebrande en vette pannen. Je kunt het ook gebruiken om je ovens, tegels en snijplanken schoon te maken.

Ingrediënten

 • Grof zout (zoveel als je nodig hebt)
 • Aardappelschillen

Bereiding

 • Verwarm eerst enkele minuten het item dat moet worden gereinigd.
 • Strooi vervolgens een ruime hoeveelheid zout op het oppervlak om het schoon te maken. Doe dit voorzichtig zodat je jezelf niet verbrand.
 • Wrijf vervolgens de aardappelschillen enkele minuten over het item met cirkelvormige bewegingen.
 • Als je denkt dat het oppervlak schoon is, spoel je het af en droog je het daarna af.
 • Verwacht niet dat deze oplossing net zo krachtig is als commerciële ontvetters. Het is echter een zeer efficiënte methode.

Kies groene schoonmaakmiddelen

Een groene reinigingsbenadering maakt gebruik van producten met milieuvriendelijke ingrediënten en procedures die zijn ontworpen om de menselijke gezondheid en de kwaliteit van het milieu te behouden.

Door zogenoemde groene producten te kiezen wanneer je schoonmaakt, kun je veel giftige huishoudelijke producten vermijden, waarvan vele vluchtige bestanddelen uitstoten die kunnen leiden tot ademhalings-, dermatologische en andere aandoeningen. Dit soort oplossingen zijn milieuvriendelijk, omdat ze 100% biologisch afbreekbaar zijn.

Je moet begrijpen hoe belangrijk dit is. Ons milieu kan niet tegen veel meer misbruik en we moeten allemaal ons steentje bijdragen aan het helen van onze planeet. Bedankt voor het lezen en we hopen dat je dit artikel leuk vond!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.