Een schoon en opgeruimd huis: 7 handige tips!
Vind jij het moeilijk om ervoor te zorgen dat je een schoon en opgeruimd huis hebt?
Je brengt je hele dag buitenshuis door. Wanneer je dan na je werk thuis komt zijn je woonkamer en keuken één grote ramp.
Overal ligt rommel, bovenop de wasmand liggen vuile kleren, in de gootsteen staan de gebruikte borden van de vorige dag… maar je hebt geen energie meer om dit aan te pakken. En wat vooral erg is, is dat die problemen elke dag erger worden.
In dit artikel geven we je enkele trucjes om ervoor te zorgen dat je een schoon en opgeruimd huis hebt.
Een schoon en opgeruimd huis: mission impossible?
Als je kinderen hebt of je bent vaak op kantoor dan is het normaal dat je huis niet erg schoon en opgeruimd is.
Je komt thuis, gooit je tas neer, doet je jas uit en je laat je sleutels ergens liggen. Bovendien hebben je kinderen hun speelgoed niet opgeruimd en staan de vuile borden al urenlang in de gootsteen.
Uiteraard wil niemand zo leven. Maar we hebben niet altijd de tijd om ons huis op te ruimen en te schoon te maken.
Toch kan je dit probleem gemakkelijk oplossen. Wist je dat je slechts een eenmalige inspanning en daarna een klein beetje inzet nodig hebt om je huis op orde te brengen?
Probeer deze gemakkelijke trucjes en geniet van een schoon en opgeruimd huis.
1. Zorg dat de rommel zich niet uitbreidt
De volkswijsheid zegt “Chaos trekt meer chaos aan.”
Wat betekent die zin eigenlijk? Als je dingen op de vloer en op andere plaatsen in je kamer gooit dan zal dit op een bijna magische manier ook de andere kamers “besmetten.”
Je geest heeft een rare manier van werken. In plaats van in actie te schieten en de rommel op te ruimen lijkt hij te zeggen “Hier ligt al rommel… Waarom dan ook niet daar wat rommel heen gooien?”
Dit effect werkt ook in de andere richting. Als in de ene kamer alles netjes op zijn plaats ligt dan zal je geest de neiging hebben om dit ook te doen in de andere kamers.
2. Wanneer je iets gebruikt, zet het dan na gebruik weer op zijn plaats
Raak je iets aan, draag er dan zorg voor.
We geven een paar voorbeelden. Haal na het winkelen alle spullen uit de tassen en zet ze waar ze thuishoren.
Vouw de zakken op en berg ze op in de doos die je daarvoor opzij gezet hebt.
- Ruim na het eten de tafel af. Zet alle vaat in de vaatwasmachine of was ze onmiddellijk af.
- Heb je een jurkje gepast maar beslis je om het toch niet aan te trekken? Hang het dan terug in de kledingkast.
- Is het toiletpapier op zorg dan meteen voor een nieuwe rol. We raden je aan om dit systeem voor alles toe te passen.
3. Stapel je spullen niet op
Je kan dit trucje op elk gebied van je leven toepassen. Als je iets niet gebruikt, doe het dan weg.
Hoe minder spullen in je huis, hoe gemakkelijker om alles op orde te houden. In dit geval zijn minimalisme en decoratieve zen-elementen perfect.
Een tafelkleed op een lege tafel leggen is niet hetzelfde als een kastje dat vol staat met versieringen, foto’s en allerlei voorwerpen.
Hou je kamer sober en je zal in een paar minuten klaar zijn met opruimen.
4. Maak tijd vrij om op te ruimen
Staat je opruimdag gepland op zaterdag of zondag (zoals bij de meeste mensen), dan wil je echt geen volledige ochtend of middag besteden aan opruimen en schoonmaken.
Een goede manier om te voorkomen dat je tijd verliest is door duidelijk te bepalen hoeveel tijd je voor elke kamer nodig hebt. We geven een voorbeeld: vijftien minuten voor de badkamer, twintig minuten voor de keuken, vijftien voor de woonkamer, enzovoort.
Je kan zelfs een (kook)wekker gebruiken. Uiteindelijk ga je op deze manier veel doeltreffender te werk. Een bijkomend voordeel is dat je ook wat kan genieten van de beweging die je bij het opruimen en schoonmaken krijgt.
5. Ruim de meest gebruikte kamers eerst op
Welke kamers zijn “zichtbaarder?” Waar breng je de meeste tijd door?
Misschien is dat de woonkamer, maar het kan ook de keuken zijn. In sommige huizen is de slaapkamer het meest zichtbaar of wordt de eetkamer het meest gebruikt. Start het opruimen dus eerst in die kamer of kamers. Onthoud wat we eerder al zeiden: wanneer deze kamers opgeruimd zijn dan zal je meer energie hebben om de andere kamers op te ruimen.
6. Maak plezier tijdens het opruimen
Wie zegt dat het opruimen en het schoonmaken van je huis vervelend en saai moet zijn? Kleine veranderingen kunnen het echt leuker maken.
Koop felgekleurde handschoenen of koop vintage-emmers. Je kan zelfs creatief zijn in het ontwerpen van je eigen schoonmaakproducten. De mogelijkheden zijn oneindig.
Luister naar je favoriete muziek tijdens het schoonmaken! Maak je eigen schoonmaak-playlist zodat je kan zingen en dansen tijdens het opruimen.
7. Maak een planning
Eigenlijk is dit trucje even eenvoudig als je taken plannen voor elke dag van de week. Doe elke dag iets. Dan zal je in het weekend geen uren hoeven te besteden aan opruimen en schoonmaken.
Een voorstel: maak op maandag de keuken schoon, veeg het hele huis op dinsdag, op woensdag ruim je de badkamer op, dan ga je op donderdag je kamer schoonmaken, de was doen op vrijdag, zo kan je op zaterdag strijken en op zondag alle vloeren dweilen.
Zet in je planning ook de wekelijkse en de maandelijkse taken : de garage opruimen, de koelkast reinigen of de ramen lappen.
Nog wat extra tips om je huis schoon te houden
Deze lijst kan jou heel wat hulp bieden in het dagelijkse leven. Wil je een schoon en opgeruimd huis, volg dan deze trucjes:
- Raap alles op wanneer je thuis komt (jas, sleutels, tas).
- Maak elke dag je bed op.
- Ruim je kleren op voordat je gaat slapen.
- Maak samen met je gezin een planning voor het opruimen en schoonmaken.
- Zet elke dag de afval buiten.
- Maak elke dag een tiental minuten schoon.
Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com