Schadelijk gewoontes die tot ziektes kunnen leiden

Ongezonde gewoontes zoals het hebben van een sedentaire leefstijl of weinig tot geen lichamelijke beweging kunnen ernstige gevolgen hebben voor je algehele gezondheid. Merk je dat je steeds vaker onnodig zit te eten terwijl je op de bank tv zit te kijken en de kilo’s eraan vliegen? Dan is het hoog tijd hier eens verandering in te brengen. 

Gedurende het leven kan er van alles op je pad komen. Hierdoor vergeet je soms dat een gezonde leefstijl inhoudt dat je niet inschikt als het aankomt op het maken van de juiste keuzes in voedsel en het krijgen van voldoende beweging. Dit realiseren mensen zich echter vaak pas wanneer het lichaam al tekenen begint te vertonen van de eerder gemaakte slechte keuzes.

Het is dus belangrijk op de hoogte te zijn van die slechte gewoontes die ons energieloos maken en onze gezondheid in gevaar kunnen brengen. We kunnen zowel dagelijkse als preventieve handelingen uitvoeren om ons immuunsysteem te ondersteunen en het krijgen van ziektes en aandoeningen tegen te gaan.

Als je leert je gevaarlijke dagelijkse gewoontes te herkennen, dan kun je het krijgen van ziektes proactief tegengaan en voorkomen. Je zult jezelf een hoop kopzorgen besparen als je een ziekte kunt stoppen voordat hij ook maar begonnen is. Veel ziektes ontwikkelen zich door een slechte hygiëne. Het gaat hier eigenlijk om eenvoudige handelingen, maar doordat we vaak vergeten hoe belangrijk hygiëne is voor een goede gezondheid, denken we vaak niet eens over deze dingen na.

Laat die spons achterwege

Keuken

Het klinkt misschien wat vreemd en onrealistisch, maar de keuken is vaak de ruimte in huis waar zich de meeste microben bevinden. Je kunt zoveel en zo hard schrobben als je wilt, bacteriën zijn in staat langere tijd in je keuken rond te blijven hangen en kunnen een  bedreiging vormen voor je gezondheid. Hierbij is het slechtste wat je kunt doen proberen je keuken schoon te houden door te gaan schrobben met de spons waarmee je ook de afwas doet. Via je keukenspons kunnen namelijk miljoenen bacteriën en microben ontkiemen en zich verspreiden naar andere delen in de kamer. Als je toch graag gebruik maakt van sponzen, leg deze sponzen dan niet naast elkaar en bewaar ze altijd op dezelfde plek. Gebruik niet dezelfde spons om je keukentafel mee schoon te maken als de spons waarmee je afwast. Wij raden je aan de tafel schoon te maken met papieren doekjes die je na één keer gebruiken weggooit, zodat de bacteriën in de prullenbak belanden en niet op je bord.

Was je kussens en matrassen

Een van de grootste bijdragers aan het verspreiden van ziektekiemen, vooral voor mensen die last hebben van allergieën, is de gewoonte om vele jaren lang dezelfde kussens en matrassen te gebruiken. In kussens en matrassen kunnen onnoemelijk grote hoeveelheden schimmelsporen, pollen, dode cellen, roos en stofdeeltjes zitten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Wij raden je aan net zo vaak van kussen en matras te wisselen als je budget toestaat, niet alleen om een goede nachtrust te krijgen, maar ook om gezond te blijven terwijl je uitrust. 

Schud je nu heel hard nee, overweeg dan op zijn minst om je beddengoed om de paar dagen te verschonen en te wassen met heet water. Kies voor kussenslopen en lakens die allergievriendelijk zijn.

Luchtfilters

Niezen

Mensen die graag gezondere lucht willen hebben in huis of in andere ruimtes, kiezen vaak voor luchtfilters. Het is echter zo dat niet alle luchtfilters zo goed werken als op de doos staat en dat deze producten stof en pollen in de ruimtes kunnen achterlaten. Dit houdt in dat je desondanks toch ongezonde lucht en ziektekiemen van anderen aan het inademen kunt zijn. Als je toch een luchtfilter wilt gebruiken, kies dan voor een merk dat hoog staat aangeschreven en meerdere aanbevelingen heeft en probeer deze alsnog niet te vaak te gebruiken.

Vermijd gefrituurd voedsel

Wat heeft een beetje gefrituurde kip nu te maken met je gezondheid? Wanneer je voedsel frituurt, dan komt hier veel rook bij vrij en dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid en je ademhaling. Sommige wetenschappers stellen dat het regelmatig inhaleren van rook, zoals de rook van sigaretten, kankerverwekkend kan zijn. Probeer tijdens het koken methodes te gebruiken waar weinig rook bij vrijkomt. Deze methodes zijn gezonder voor zowel je spijsvertering als je longen.

Doe de televisie uit

Eten voor de Televisie

Als je iemand bent geworden die continu op de bank hangt, starend naar de televisie, dan is het tijd om je leefstijl eens flink om te gooien. Als je vaak uren achter elkaar voor de televisie zit en dus geen lichamelijke beweging krijgt, dan loop je het risico diabetes of zelfs obesitas te ontwikkelen. Vaak is het zelfs zo dat mensen niet alleen uren zittend voor de televisie doorbrengen, maar dat ze hierbij ook nog de gewoonte hebben ontwikkeld om lekker te snacken tijdens het televisiekijken, met een steeds dikker wordende buik tot gevolg.

Hoewel je je best doet een gezond en actief leven te leiden, worden kleine gewoontes die dit streven kunnen verstoren vaak over het hoofd gezien. Door kleine veranderingen aan te brengen in je leefstijl zul je zien dat je nog beter in staat zult zijn een voedzaam, positief en gezond leven te leiden.