Schade door vochtigheid voorkomen
Schade door vochtigheid is in veel huishoudens een probleem. Water is van onschatbare waarde, maar te veel vocht kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Dat is de reden dat we het artikel van vandaag hieraan wijden om je meer te vertellen over hoe je dit probleem thuis kunt aanpakken.
Een studie gepresenteerd door de Polytechnic University van Valencia (Spaanse link) geeft aan dat de oorsprong bepalen de eerste stap is om vocht kwijt te raken. Dit komt omdat het essentieel is om te bepalen met welk soort probleem je te maken hebt.
Condensatie en vochtigheid
Vocht komt in verschillende vormen voor in en bij huizen. Een artikel in INVI magazine (Spaanse link) bundelt de verschillende soorten huishoudelijk vocht, op basis van hun oorsprong:
- via de vloer
- per ongeluk
- atmosfeer
- door de constructie
- condensatie
De auteurs van bovengenoemd artikel stellen dat vocht door condensatie zowel oorzaak als gevolg van het ontstaan van biologische processen is. Ze geven ook aan dat het niet alleen de gezondheid van mensen in gevaar brengt, maar ook de integrale materialen van een woning beschadigt.
Wat veroorzaakt vochtigheid?
Condensatievochtigheid treedt op wanneer de temperatuur van de lucht tot het dauwpunt verlaagt wordt wanneer deze met koude oppervlakken in het huis in contact komen.
Het bovengenoemde artikel in het INVI Journal stelt een methode voor om het dauwpunt van vochtige lucht in woningen te berekenen. Om dit te doen, stellen de auteurs, volstaat het om de volgende variabelen via specifieke formules te koppelen:
- Dampdruk
- Binnenluchttemperatuur
- Verzadigingsdruk
Manieren om met schade veroorzaakt door vochtigheid om te gaan
Zwarte vlekken op het plafond of de muren van je huis kunnen op de aanwezigheid van schimmel wijzen. Wees bovendien op je hoede als de ramen beslaan en er een sterke muffe geur hangt. Maak je echter geen zorgen, er zijn diverse oplossingen.
1. Droog kleding buiten
Het is gebruikelijk om kleding op regenachtige of koude dagen binnenshuis aan de lucht te laten drogen en dit kan dan in bepaalde ruimtes vochtigheid veroorzaken. Het is dus beter om ze waar mogelijk buiten te drogen om condensatie van vocht binnenshuis te voorkomen.
2. Ventileer kamers
Het kan gebeuren dat er schimmelvorming in huis optreedt. Je moet de ramen van je huis daarom minstens twee keer per dag 10 minuten openzetten zodat de lucht ververst wordt. Op die manier kun je schimmelvorming voorkomen.
3. Isoleer ramen, plafonds en muren
Misschien wel de meest effectieve manier om vocht in je huis te voorkomen is door ramen, plafonds en muren te isoleren. Daarnaast kan een thermisch isolatiesysteem je helpen. Dit systeem:
- zorgt voor gezondere en schonere lucht in huis.
- zorgt ervoor dat de koude buitenlucht niet naar binnen gaat.
- houd ook de binnentemperatuur stabiel zodat er geen airconditioning of verwarming gebruikt hoeft te worden.
- voorkomt bovendien warmtelekken.
4. Gebruik luchtontvochtigers om schade door vochtigheid te voorkomen
Luchtontvochtigers zijn apparaten die kunnen helpen om de lucht in huis droger te maken. Hiermee kun je dus de vochtigheidsdichtheid van je huis verminderen. Daarnaast kunnen ze helpen bij het voorkomen van de erosie van metalen elementen die door contact met vocht zouden kunnen beschadigen.
5. Balanceren van binnen- en buitentemperaturen
Ten slotte zal dit type luchtvochtigheid toenemen als de temperatuur in huis hoger is dan buiten. Probeer daarom de binnentemperatuur rond de 20 of 21 graden Celsius te houden.
De schade veroorzaakt door vochtigheid op je gezondheid
Ten slotte waarschuwen onderzoekers voor de sterke relatie tussen gezondheid en vochtigheid. Volgens hen vergroot het wonen of werken in een vochtige woning onder andere je kans op luchtwegproblemen. Belangrijke aandoeningen zijn onder andere astma, keelpijn en verkoudheid.
Een te hoge vochtigheid in huis kan bovendien tot gevoelens van extreme vermoeidheid leiden en hoofdpijn veroorzaken. Specialisten raden daarom aan om vochtige omgevingen te vermijden. Het is dus zeer belangrijk om vochtproblemen zo snel mogelijk op te lossen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Revista INVI, Vol. 20, Núm. 55. Evaluación de la humedad por condensación al interior de las viviendas sociales. Chile 2005; 154-165.
- Universidad politécnica de Valencia. Pipiraite, Toma. Humedades en edificación: estudio desde su origen hasta la actualidad, y aplicaciones contemporaneas. España 2017.