Sapioseksualiteit: de aantrekking tot slimme mensen
Sapioseksualiteit is een begrip dat in de wereld van romantische relaties steeds bekender wordt. Het komt van het Latijnse woord sapiens, wat wijs betekent, en verwijst naar een aantrekking tot slimme mensen.
Hoewel experts relatief recent het woord ‘sapioseksualiteit’ hebben bedacht, is het concept zelf erg oud. Al in 380 voor Christus sprak Plato in zijn boek ‘Het symposium’ over de relatie tussen liefde en intellect. Intelligentie is voor velen een aantrekkelijke eigenschap. In het geval van sapioseksuelen is dit echter de eigenschap die hen het meest aantrekt.
Van fysieke aantrekkingskracht tot aantrekking tot slimme mensen
Fysieke aantrekkingskracht is niet het enigste dat bepaalt of je iemand leuk vindt of niet. Mensen voelen zich meestal aangetrokken tot het totaalplaatje van kwaliteiten die iemand heeft.
Zoals we allemaal weten, speelt fysieke aantrekkingskracht in veel situaties een zeer belangrijke rol, zoals bij datingapplicaties, wanneer je verliefd wordt of zelfs wanneer je op een politicus stemt. Dit is een factor die de meeste mensen in gedachten hebben (of ze zich hiervan bewust zijn of niet).
Het is echter ook waar dat alleen fysieke aantrekkingskracht niet bepaalt of je je wel of niet tot iemand aangetrokken. In feite voelen de meeste mensen zich niet aangetrokken tot één eigenschap, maar tot een reeks eigenschappen waardoor ze naar iemand verlangen.
Diverse aspecten waaruit de persoonlijkheid van iemand anders bestaat hebben dus een grote invloed op je verlangen naar iemand zoals:
- houdingen
- gedachten
- gevoelens
- gedragingen
Vervolgens zal iemand bepaalde aspecten meer waarderen dan andere. Dit is geheel afhankelijk van de voorkeuren die iemand heeft.
De erotiek van de hersenen
In sapioseksualiteit houden mensen rekening met zowel fysieke factoren als de persoonlijkheid. Ze voelen zich echter meer aangetrokken tot de uitwisseling van nieuwe ideeën en diepe gesprekken die hen zowel emotioneel als intellectueel verrijken.
Woorden zijn voor hen niet alleen communicatie-instrumenten, maar ook verleidingsinstrumenten. Ze voelen zich veel meer aangetrokken tot iemands kennis of de intimiteit die in een gesprek kan worden opgebouwd dan enig ander kenmerk.
Verschillende soorten intelligentie
Wanneer we het hebben over intelligentie, associëren we dat meestal met een hoog cognitief vermogen of de accumulatie van kennis van sommige mensen. Voor veel huidige onderzoekers gaat de definitie echter veel verder.
Auteurs zoals Howard Gardner met zijn theorie van meerdere intelligenties of Daniel Goleman met zijn emotionele intelligentie hebben het concept naar vele andere factoren uitgebreid.
Dit betekent in wezen dat sapioseksuelen kunnen worden aangetrokken door academische kennis of het vermogen om complexe problemen op te lossen, maar ook door zeer creatieve, emotioneel volwassen mensen of mensen met een groot vermogen om met anderen te communiceren.
Hier kun je een wetenschappelijk Spaans artikel vinden dat over meerdere intelligenties gaat. In dit wetenschappelijk Spaans artikel gaat men in op emotionele intelligentie.
Kenmerken van sapioseksualiteit
Sapioseksuelen zijn meestal ruimdenkend. Ze voelen een aantrekking tot slimme mensen, naar innovaties en ze willen leren en nieuwe kennis verwerven.
Tegenwoordig is er een veel bredere definitie van intelligentie. Sapioseksuelen zullen daardoor niet veel van de algemene bevolking verschillen. Ze hebben misschien zelfs veel meer gemeen dan je in eerste instantie misschien had gedacht. Sommige kenmerken definiëren hen echter meer specifiek:
- Het zijn meestal mensen met een hoge mate van zelfkennis.
- Sapioseksuelen zijn ruimdenkende individuen.
- Ze hebben meestal een hoog niveau van intelligentie.
- Innovaties trekken hen aan.
- Meestal zijn het bedachtzame mensen.
- Ze willen graag leren en besteden een groot deel van hun tijd aan het verwerven van nieuwe kennis.
- Diepgaande gesprekken verleiden hen.
- Hoewel zowel mannen als vrouwen sapioseksuelen kunnen zijn, komt sapioseksualiteit vaker voor bij vrouwen.
Nadelen
Intelligentie is gewoon een eigenschap net al alle andere. Hoewel het een positieve kwaliteit is, kan de aantrekkingskracht tot het cognitieve vermogen van een ander schadelijk zijn voor bepaalde mensen.
Dit is het geval bij personen met een laag zelfbeeld die de neiging hebben anderen te idealiseren, omdat het voor deze mensen gemakkelijk is om gevoelens op een ander te projecteren die niet echt is. Uiteindelijk kan die houding hen schaden en ze nog onzekerder over zichzelf laten voelen.
Het herkennen en bewonderen van andermans eigenschappen is heel gezond in romantische relaties. Dit is waar ongeacht of het om intelligentie of een andere kwaliteit gaat. Elke relatie moet echter in balans zijn en moet niet een van de partners zich minder laten voelen dan ze zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Danvila, I. & Sastre, M. A. (2010). Inteligencia Emocional: una revisión del concepto y líneas de investigación. Cuaderno de Estudios Empresariales, Vol. 20, 107-126.
- Gardner, H. (2005). Inteligencias múltiples veinte años después. Revista de Psicología y educación, Vol. 1, Núm. 1, 27-34.
- Gignac, G. E., Darbyshire, J. & Ooi, M. (2018). Some people are attracted sexually to intelligence: A psychometric evaluation of sapiosexuality. Intelligence, 66, 98-111.
- Gray, P. B., & Garcia, J. R. (2013). Evolution and human sexual behavior. London: Harvard University Press.
- Walton, M. T., Lykins, A. D., & Bhullar, N. (2016). Beyond Heterosexual, Bisexual and Homosexual: A Diversity on Sexual Identity Expression. Archives of Sexual Behavior, 45(7), 1591-1597.
-
de Landázuri, M. C. O. (2017). ¿ Es el concepto platónico del amor intelectualista? Eros como impulso contemplativo y desiderativo en Platón. In Anales del Seminario de Historia de la Filosofía (Vol. 34, No. 2, pp. 9-25). Universidad Complutense de Madrid.