Rivastigmine pleisters bij de behandeling van dementie
Rivastigmine pleisters bevatten een medicijn dat artsen voor de behandeling van mensen met dementie voorschrijven. Dit medicijn behoort tot de groep van cholinesteraseremmers en het is ook in capsulevorm verkrijgbaar.
Bij mensen met dementie sterft een deel van de neuronen af. Als gevolg van deze neuronale degeneratie zijn de niveaus van een neurotransmitter met de naam acetylcholine lager dan bij mensen die niet aan deze ziekte lijden.
Waar zijn rivastigmine pleisters voor en hoe werken ze?
Dit medicijn voor de behandeling van dementie oefent zijn effect uit door de enzymen te blokkeren die voor de vernietiging van acetylcholine verantwoordelijk zijn. Bij Alzheimerpatiënten zijn de acetylcholinespiegels verlaagd. Enzymen die verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van acetylcholine zijn onder andere acetylcholinesterase en butyrylcholinesterase.
Acetylcholine is een neurotransmitter die ervoor zorgt dat neuronen met elkaar kunnen communiceren. Wanneer rivastigmine de enzymen blokkeert, dan veroorzaakt dit een verhoging van het acetylcholinegehalte in de hersenen. Dit medicijn helpt om de symptomen van de ziekte van Alzheimer te verminderen.
Wat zijn de indicaties?
Dit medicijn helpt bij het afremmen van de problemen als gevolg van zijn werkingsmechanisme en wordt dus in een aantal gevallen door een arts voorgeschreven. Rivastigmine pleisters worden in de volgende gevallen voorgeschreven:
- Dementie: dit is een ziekte die het vermogen aantast om te onthouden, helder te denken, te communiceren en dagelijkse activiteiten uit te voeren.
- De ziekte van Alzheimer: dit is een ziekte die de hersenen aantast en geleidelijk het geheugen en het denkvermogen vernietigt.
- Dementie bij mensen met de ziekte van Parkinson. Dit is een degeneratieve ziekte die het zenuwstelsel aantast en dementie wordt in de loop van de ziekte duidelijk.
Misschien ook interessant om te lezen:
Het begin van de ziekte van Alzheimer – kan het worden gestopt?
Hoe de behandeling van dementie met rivastigmine pleisters te starten
Rivastigmine wordt voornamelijk in de vorm van pleisters voor transdermaal gebruik geleverd. Het kan verschillende doses van de werkzame stof bevatten. Het is noodzakelijk om elke dag een nieuwe pleister te gebruiken en natuurlijk eerst de oude te verwijderen.
Om de pleister correct aan te brengen, plak je de pleister op de huid en druk je het enkele seconden met de palm van je hand aan. Normaal gesproken is de startdosering van de behandeling met rivastigmine 4,6 mg per 24 uur. De aanbevolen dagelijkse dosis die moet worden bereikt, is echter 9,5 mg om de 24 uur.
Als men om de een of andere reden tijdelijk met de behandeling met rivastigmine pleisters moet stoppen, kan men voor het herstarten van de behandeling pleisters met dezelfde dosis als voor het stoppen gebruiken.
Je kunt dit doen als er niet meer dan drie dagen zijn verstreken sinds je met de behandeling bent gestopt. Als je echter langer dan drie dagen met de behandeling stopt, dan moet je de specialist raadplegen voor advies over hoe je de pleisters weer kunt gebruiken.
Waar worden de rivastigmine pleisters aangebracht?
Voordat je een rivastigmine pleister voor de behandeling van dementie aanbrengt (Engelse link) en ervoor zorgt dat deze goed plakt, moet je ervoor zorgen dat het gebied schoon, droog en vrij van haar is.
Al deze factoren kunnen voorkomen dat de pleister goed plakt en daardoor niet het gewenste effect heeft. Zoals hierboven vermeld, kun je één pleister per dag op een van de volgende delen van het lichaam aanbrengen:
- Bovenarmgebied, aan de linker- of rechterkant.
- Bovenkant van de borst, aan de linker- of rechterkant.
- Onderrug, aan de linker- of rechterkant.
- Bovenkant van de rug, aan de linker- of rechterkant.
Vermijd echter het plaatsen van de transdermale pleister op de dij en de buik. Deze gebieden moeten worden vermeden, omdat de biologische beschikbaarheid van het actieve ingrediënt afneemt wanneer het daar wordt aangebracht en daarom ook het effect van de behandeling afneemt.
Het is raadzaam om ten minste twee weken te wachten om hetzelfde huidgebied waar je de pleister gaat aanbrengen te kiezen. Als een pleister loslaat, breng dan een nieuwe aan, zodat de dagelijkse dosis gedekt is.
Bijwerkingen van rivastigmine pleisters
Net zoals andere medicijnen kunnen rivastigmine pleisters bijwerkingen veroorzaken bij de patiënten die ze moeten gebruiken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn onder andere:
- Gastro-intestinale reacties: enkele van deze reacties zijn misselijkheid, braken of verlies van eetlust.
- Huidreacties: roodheid, jeuk of irritatie in het gebied waar je de pleister hebt aangebracht.
Het optreden van een van deze bijwerkingen bij het gebruik van deze pleisters hangt van verschillende factoren af. Onder deze factoren kunnen we onder andere noemen:
- de gevoeligheid van elke patiënt.
- het gewicht van de persoon die een behandeling ondergaat.
- de dosis rivastigmine die de patiënt gebruikt.
Als iemand tijdens de behandeling met rivastigmine pleisters gastro-intestinale bijwerkingen krijgt zoals hierboven vermeld, dan moet men de behandeling stopzetten totdat de symptomen verdwijnen.
Conclusie
Samenvattend kan rivastigmine nuttig zijn bij de behandeling van mensen met de ziekte van Alzheimer. Over het algemeen heeft het gebruik van een transdermale pleister minder bijwerkingen dan behandeling met oraal toegediende geneesmiddelen (Engelse link). Raadpleeg je arts voor meer informatie over de mogelijkheden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Giladi, N., Shabtai, H., Gurevich, T., Benbunan, B., Anca, M., & Korczyn, A. D. (2003). Rivastigmine (Exelon) for dementia in patients with Parkinson’s disease. Acta Neurologica Scandinavica. https://doi.org/10.1034/j.1600-0404.2003.00211.x
-
Onor, M. L., Trevisiol, M., & Aguglia, E. (2007). Rivastigmine in the treatment of Alzheimer’s disease: an update. Clinical Interventions in Aging. https://doi.org/10.2147/ciia.2007.2.1.17
-
Onor, M. L., Trevisiol, M., & Aguglia, E. (2007). Rivastigmine in the treatment of Alzheimer’s disease: an update. Clinical Interventions in Aging. https://doi.org/10.2147/ciia.2007.2.1.17