Risico's van geactiveerde houtskool voor je orale gezondheid

Er gaan veel video's rond waarin staat dat geactiveerde houtskool op magische wijze de tanden wit maakt. Er zijn echter risico's verbonden aan actieve kool en je mondgezondheid.
Risico's van geactiveerde houtskool voor je orale gezondheid

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Onlangs zijn er video’s en berichten verschenen van verschillende influencers die spraken over de vermeende eigenschappen van geactiveerde houtskool om de tanden te helpen bleken. Verschillende tandartsen, waaronder de voorzitter van de General Dental Council, Óscar Castro Reino, hebben deze informatie met klem ontkend.

Castro Reino wees erop dat de beweringen dat geactiveerde houtskool de tanden wit maakt niet alleen vals zijn, maar ook ernstige risico’s voor de mondgezondheid met zich meebrengen. Daarnaast benadrukt hij het belang van het raadplegen van orale gezondheidsprofessionals in plaats van het luisteren naar virale berichten op het internet.

Hij voegde er ook aan toe dat geactiveerde houtskool een zeer schurende stof is. Daarom kan het ernstige tandproblemen veroorzaken. Ook wees hij erop dat het is alsof je je tanden poetst met schuurpapier. Het ergste is echter dat het niet eens helpt om je tanden te bleken.

De risico’s van geactiveerde houtskool

Dr. Reino verklaarde dat geactiveerde houtskool een stof is die ontstaat uit een chemisch proces met de schil van een kokosnoot. Dit materiaal is buitengewoon agressief. Dan kan het tandglazuur, wanneer het op de tanden wordt aangebracht, aanzienlijk afslijten.

Versleten tandglazuur omvat veel risico’s. Ten eerste, de zenuwen zijn meer onbeschermd, en dit veroorzaakt tandgevoeligheid. Ook is geactiveerde houtskool zo agressief dat het ook je tandvlees kan beschadigen.

Het meest paradoxale is dat door het wrijven van geactiveerde houtskool op je tanden en het afslijten van het glazuur, er een laagje overblijft dat dentine wordt genoemd. Dentine is zelfs geliger dan natuurlijk email. Met andere woorden, er zijn niet alleen risico’s van geactiveerde houtskool, maar het maakt je tanden ook niet eens wit.

Een tandenborstel met tandpasta van houtskool erop

Wat laten de virale video’s zien?

Er zijn veel video’s van influencers te zien voor en na het gebruik van geactiveerde houtskool. Je kunt zien dat ze geactiveerde houtskool op geelachtige tanden aanbrengen. Na het spoelen lijkt het dan alsof hun tanden een zeer witte kleur hebben gekregen.

Wat er echt gebeurt met die beelden is een heel basaal visueel effect. Met houtskool zien de tanden er zwart uit. Bij het spoelen zullen ze door het contrast met het vorige beeld ineens witter lijken. In het echt zijn dus eigenlijk niet witter.

Voor Dr. Óscar Castro is het duidelijk dat deze informatie volledig onjuist is. Helaas maakt het een diepe indruk op de kijkers, dus ze denken dat het een effectieve behandeling is. We kunnen zien dat ze misleidend bewijs laten zien waardoor het publiek ze gelooft.

De kleur van je tanden

De deskundige zei ook dat de tanden normaal gesproken niet die tint wit hebben – de natuurlijke tint van de tanden is ivoorkleurig. Genetische factoren en het gebruik van andere stoffen zorgen ervoor dat deze natuurlijke kleur verandert. Denk bijvoorbeeld aan:

  • thee
  • koffie
  • tabak

Als je geen spierwitte tanden hebt, betekent dat niet dat er hygiënische problemen zijn of dat er een ander defect is. Het is gewoon normaal. Castro benadrukte dat mondhygiëne belangrijk is, en niet de bedrieglijke esthetische effecten die gevaarlijk zijn.

Het is het beste om je tanden minstens twee keer per dag te poetsen met een tandpasta die fluoride bevat. Ga ook regelmatig naar de tandarts en volg zijn of haar instructies op. De tandarts is de ideale deskundige om de tanden te bleken.

Een vrouw met aan de ene kant gele tanden en aan de andere kant witte tanden

Je hebt geen geactiveerde houtskool nodig voor witte tanden

Alle processen die betrekking hebben op je tanden moeten worden begeleid door een mondhygiënist. Dit is echt heel belangrijk. Luister niet naar wat influencers of niet-professionele pagina’s zeggen.

Tandartsen zijn de enige deskundigen op dit gebied. Ze kunnen niet alleen tanden bleken, maar ze beoordelen ook de mondgezondheid van elke patiënt voordat ze een behandeling uitvoeren. Als er bijvoorbeeld tandvleesproblemen, gaatjes of andere problemen zijn, kan bleken riskant zijn.

De procedures voor het bleken van tanden moeten worden gepland, en ze vereisen ook een zorgvuldige controle. Op die manier zijn er geen ongewenste gevolgen. Ook moeten patiënten op de hoogte zijn van de mogelijke risico’s van deze procedure.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rodríguez, S. B. V., Sánchez, J. A. A., Beltrán, M. D. J. T., & Álvarez, J. J. R. 20. Blanqueamiento dental. principios básicos de endodoncia clínica, 215.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.