Psoriasis onder controle houden door je dieet

Wist je dat sommige voedingsmiddelen de symptomen van psoriasis kunnen verlichten? Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ook psoriasissymptomen verergeren. Lees dit artikel om precies te weten te komen welk voedsel je moet eten en wat je moet vermijden vanwege je psoriasis.
Psoriasis onder controle houden door je dieet

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Psoriasis is een huidaandoening die ongeveer 2% van de hele bevolking treft. Het belangrijkste symptoom van deze aandoening is een geïrriteerde en rode huid met witachtige schubben. In dit artikel bekijken we hoe je de symptomen psoriasis onder controle kunt houden.

Het veranderen van je eetgewoonten zal psoriasis niet genezen. Het kan echter wel helpen om de symptomen te verminderen. Lees verder om erachter te komen welke voedingsmiddelen kunnen helpen om psoriasissymptomen te minimaliseren en welke voedingsmiddelen kunnen voorkomen dat ze verergeren.

Hoe bestrijd je psoriasis en de relatie met voedsel?

Jeuk vanwege psoriasis

In mei 2017 werd in een studie in Dermatologic Therapy (Engelse link) het dieet van meer dan 1.200 leden van de National Psoriasis Foundation geanalyseerd. De resultaten toonden aan dat bepaalde voedingsmiddelen de psoriasis lijken te verergeren, terwijl andere de symptomen verminderen.

Over het algemeen hielden de meeste mensen die deelnamen aan de studie zich aan het volgende dieet:

Tegelijkertijd beweerde een groot percentage van de deelnemers dat ze bepaalde diëten volgden om psoriasis onder controle te houden met succesvolle resultaten. Over het algemeen waren enkele van de meest genoemde diëten volgens hen:

  • veganistische dieet
  • Paleo-dieet
  • mediterrane dieet
  • vegetarische dieet
  • glutenvrije dieet
  • koolhydraatarme/hoog-eiwitrijke dieet

Aanbevolen voedingsmiddelen om psoriasis te helpen bestrijden

Hieronder hebben we een lijst van voedingsmiddelen (Engelse link) opgenomen op basis van de voedingsadviezen die zijn gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Dermatology.

1. Fruit en groenten

Fruit en groenten helpen psoriasis bestrijden

In de eerste plaats leveren de volgende voedingsmiddelen essentiële voedingsstoffen om psoriasis onder controle te houden, zoals:

  • vitamine A
  • antioxidanten
  • zink
  • selenium
  • magnesium

Hieronder vindt je enkele groenten en fruit die ook je in je dagelijkse voeding moet opnemen:

  • wortels
  • paprika
  • pompoen
  • spinazie
  • broccoli
  • avocado
  • abrikozen
  • mango
  • frambozen
  • bosbessen
  • bramen

2. Omega-3 om psoriasis te bestrijden

Vervolgens staan omega-3-vetzuren bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Over het algemeen zijn dit geweldige voedingsmiddelen om in je dieet op te nemen. Sommige voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze vetzuren zijn onder andere:

  • vette vis, zoals zalm, sardines, haring en makreel
  • zeevruchten
  • noten en zaden
  • peulvruchten zoals sojabonen en kikkererwten

3. Volkoren producten

Volkoren granen

Het eten van vezels en probiotica is uiterst belangrijk. Als je wilt dat je lichaam de voedingsstoffen goed opneemt, moet je namelijk zorgen voor een goede darmgezondheid.

Daarom raden we aan om volkorenproducten te eten en minder voedsel te eten dat gemaakt is met gewoon meel. Volkoren producten hebben een hoger vezelgehalte en zijn ook een grote bron van mineralen.

Probeer producten zoals rijst, tarwe en havermout, samen met andere soortgelijke volkorenproducten, toe te voegen aan je dagelijkse dieet. Daarnaast kun je ook kefir en yoghurt in je dieet opnemen om je consumptie van probiotica te verhogen.

4. Vitamine D kan helpen om psoriasis onder controle te houden.

Daarnaast tonen sommige studies aan dat het opnemen van vitamine D kan helpen bij het beheersen van ontstekingsziekten zoals psoriasis. Denk daarbij aan het opnemen van voedsel zoals vette vis, ei en zonnebloempitten.

Voedingsmiddelen om te vermijden

Voordat we beginnen, is het belangrijk om op te merken dat de meeste van de onderstaande voedingsmiddelen niet volledig vermeden hoeven te worden.

Voor sommige van de voedingsmiddelen is het alleen aan te raden om je consumptie te verlagen of om je meer bewust te zijn over je consumptie van de voedingsmiddelen die hieronder staan vermeld. Laten we hier eens dieper op ingaan.

1. Alcohol

Zeg nee tegen bier om de symptomen van psoriasis onder controle te houden

Er zijn geen sluitende gegevens die het volledig vermijden van alcohol voor mensen die lijden aan psoriasis ondersteunen.

Wel suggereert bepaald onderzoek dat behandelingen voor psoriasis minder effectief zijn in combinatie met alcohol. Daarom wordt een matige consumptie van alcohol meestal aanbevolen. Als een van je medicijnen methotrexaat of acitretine bevat, kun je waarschijnlijk beter helemaal geen alcohol drinken.

2. Verwerkt voedsel en geraffineerde suikers

Psoriasis is een ontstekingsziekte. Om psoriasis te helpen bestrijden, is het daarom aan te raden om verwerkt voedsel met een lage voedingswaarde, zoals margarine, instant soup, frisdrank en sauzen niet meer te consumeren.

3. Rood vlees

Specialisten adviseren mensen met psoriasis meestal om minder rood vlees te eten en ook om vette stukken vlees te vermijden. Dit komt omdat deze vleessoorten het aantal cytokinen kunnen verhogen, wat de symptomen van psoriasis verergert.

4. Koffie en melk

Net als rood vlees verhogen deze twee dranken het aantal cytokinen, de cellulaire eiwitten die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de ontsteking. Daarom kan men zich best onthouden van het regelmatig drinken van koffie en melk.

5. Kan glutenvrij eten ook helpen om psoriasis onder controle te krijgen?

Glutenvrij eten kan helpen psoriasis te verlichten

Bepaalde studies suggereren dat een groot deel van de bevolking die aan psoriasis lijdt, ook allergisch kan zijn voor gluten. Hoewel sommige onderzoeken suggereren dat er een correlatie bestaat tussen de twee, zijn er binnen het wetenschappelijke en medische veld tegenstrijdige meningen.

Terwijl sommige specialisten graag gluten uit het dieet verwijderen als een preventieve stap, ondersteunt sommige onderzoek dat als de aanwezigheid van coeliakie niet wordt bevestigd, dit contraproductief zou kunnen zijn. Raadpleeg dus je arts om te bespreken of een glutenvrij dieet je ten goede zou komen.

6. Vetten

Een pro-inflammatoir dieet, of een dieet dat regelmatige consumptie van verzadigde en transvetten omvat, kan de symptomen van psoriasis verergeren. Daarom wordt een lage consumptie van vetten aanbevolen.

Conclusies

Je dieet kan psoriasis dus niet genezen. Het kan echter wel helpen om de symptomen te verlichten. Raadpleeg daarom je arts of voedingsdeskundige over de beste dieetveranderingen die je kunnen helpen deze aandoening onder controle te houden.

Tot slot zijn de genoemde veranderingen in het dieet richtlijnen voor een evenwichtig en gevarieerd dieet. Een evenwichtige en gevarieerde voeding kan worden versterkt met lichaamsbeweging en gezonde gewoontes, om de symptomen van psoriasis onder controle te houden, maar ook om je gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ford, A. R., Siegel, M., Bagel, J., Cordoro, K. M., Garg, A., Gottlieb, A., … Armstrong, A. W. (2018). Dietary Recommendations for Adults With Psoriasis or Psoriatic Arthritis From the Medical Board of the National Psoriasis Foundation: A Systematic Review Dietary Recommendations for Adults With Psoriasis or Psoriatic Arthritis Dietary Recommendations for A. JAMA Dermatology, 154(8), 934–950.
  • Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.
  • Valenzuela CA., Baker EJ., Miles EA., Calder PC., Eighteen carbon trans fatty acids and inflammation in the context of atherosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.