Probeer deze tips om je nieren te zuiveren
Nieren zijn essentiële organen voor een gezond lichaam. Vandaag willen we je wat meer vertellen over nieren en een aantal tips geven om je nieren te zuiveren
Deze ietwat boonvormige organen zijn vrij klein, maar hun grootte zegt niet veel over hun enorme verantwoordelijkheden. Ze zijn slechts ongeveer acht centimeter breed en dertien centimeter lang en zouden haast in je vuist passen.
Je nieren bevinden zich net boven de taille en achterin de buikholte. De belangrijkste functie van de nieren is het lichaam te ontgiften. Ze maken een onderscheid tussen gewenste en ongewenste stoffen en filteren die laatste categorie uit je bloed.
Hieronder laten we je niet alleen een aantal tips zien om je nieren te zuiveren, maar vertellen we je ook meer over de functies van deze organen. Zo leer je volledig begrijpen waarom deze tips bijzonder nuttig kunnen zijn.
Functies van de nieren
De nieren zijn de belangrijkste bloedfilters van het lichaam. Ze behouden de stoffen die het lichaam nodig heeft en filteren de afvalstoffen eruit. Die verlaten het lichaam vervolgens via de urine.
Je nieren hebben echter nog andere functies naast je bloed zuiveren. Daarom is het dan ook belangrijk om ze in goede gezondheid te houden. De nierfuncties kregen speciale aandacht in het online medische tijdschrift Zona Hospitalaria (Artikel in het Spaans). We hebben ze even voor je op een rijtje gezet:
- De nieren filteren zo’n 1,8 liter vloeistof per dag.
- Ze genereren tussen de 1,5 tot 2 liter urine.
- Ze filteren gifstoffen.
- Natuurlijk laten ze de gewenste stoffen zoals natrium, kalium, chloride, calcium en glucose in het bloed. Dat geldt ook voor een deel van het water.
- Deze organen zijn essentieel voor de synthese van het hormoon erytropoëtine, dat de productie van rode bloedcellen stimuleert.
- De nieren spelen eveneens een rol bij de synthese van renine, een belangrijk hormoon bij de bloeddrukregeling.
- Ze zijn betrokken bij de productie van vitamine D, een vitamine die de botten gezond kan houden dankzij de productie van calcitriol.
- De nieren helpen ons lichaam om de inwendige balans in evenwicht te houden.
Ook is het verstandig om een paar symptomen van mogelijke nierproblemen te beschrijven. Raadpleeg onmiddellijk je arts als je vermoedt dat je last hebt van een nierprobleem.
- Vochtretentie
- Veranderingen in de geur, kleur of hoeveelheid van je urine
- Pijn bij het plassen
- Mogelijke blaasontstekingen
- Verhoogde bloeddruk
- Mogelijke nierinfecties
- Totale vermoeidheid
- Jeukende huiduitslag
Probeer deze tips om je nieren te zuiveren
Om je nieren te zuiveren moet je eerst weten welke voedingsmiddelen je beter vermijden kunt. Dit voedsel zou je nierfunctie namelijk negatief kunnen beïnvloeden.
Om te beginnen moet je overtollig zout vermijden. Daarnaast blijf je beter weg van voedsel dat veel afvalstoffen achterlaat, zoals koffie, linzen, walnoten en pruimen. Probeer ook voedingsmiddelen die rijk zijn aan purines te mijden, omdat die het urinezuurgehalte in het lichaam kunnen verhogen. Enkele voorbeelden daarvan zijn:
- Sardines
- Ansjovis
- Worst en ultrabewerkt vlees
- Orgaanvlees
- Peulvruchten
Ook voedsel met een hoog kaliumgehalte kan je beter vermijden, omdat zulk voedsel problematisch kan zijn voor mensen met een nieraandoening of zwakke nieren in het algemeen. Als dat voor jou het geval is, vermijd dan:
- Spinazie
- Zoete aardappel
- Sinaasappel
- Kool
- Aardappelen
Lees meer:
Top 5 groenten voor detox en een lang leven
Zeg nee tegen grote porties, omdat bepaalde voedingsmiddelen je nieren harder laten werken wanneer je ze in grote mate consumeert. Vooral dierlijke producten kunnen dit effect hebben. We beweren niet dat je die volledig uit je dieet moet bannen, maar probeer toch om ze uitsluitend met mate te eten:
- Vlees (inclusief gevogelte)
- Melkproducten en derivaten
- Eieren
Verminder je suikerinname
We besteden aandacht aan suiker in het bijzonder. Dit is de voedingsstof die je het sterkst moet verminderen in je dieet. Dergelijk advies heb je waarschijnlijk al eerder gehoord van je ouders, grootouders en artsen.
Te veel suiker eten kan namelijk niet alleen tot diabetes en een hoog cholesterolgehalte leiden. Je nieren zouden kunnen verzwakken door diëten die te veel suiker en verzadigde vetten bevatten.
Wat moet je dan wél eten om je nieren te zuiveren?
Een ontgiftingsdieet mag slechts enkele dagen in beslag nemen. Diuretica spelen een belangrijke rol bij dergelijke diëten, omdat ze het lichaam kunnen helpen om gifstoffen sneller te elimineren. Enkele voorbeelden van de voedingsmiddelen die je zou kunnen proberen zijn:
- broccoli
- artisjok
- ananas
- ui
- waterkers
Drink tijdens het dieet ook dranken die je kunnen helpen om vocht af te drijven. De beste opties zijn drankjes met:
- peterselie
- anijs
- paardenbloem
- paardenstaart
Je hoeft alleen maar wat water aan de kook te brengen en de ingrediënten toe te voegen die je wilt. Zulke infusies mag je niet langer dan een week gebruiken. Ook moet je er per dag niet teveel van drinken.
Drink veel water
Probeer twee tot drie liter water per dag te drinken. Deze hoeveelheid water kan onze nieren goed helpen te functioneren, zonder ze al te veel te belasten. Als je eiwitten eet, drink dan één tot twee glazen water meer per dag.
De enige uitzondering hierop geldt voor mensen die problemen hebben met plassen of mensen die last hebben van zwellingen of vochtretentie. Als dat voor jou het geval is, dan moet je vooraf met je arts praten over je plan en dieet. Het advies van een deskundige is bij ernstige aandoeningen trouwens altijd onmisbaar.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Duarte, P. F., Chaves, M. A., Borges, C. D., & Mendonça, C. R. B. (2017). Avocado: Characteristics, health benefits, and uses. International News on Fats, Oils and Related Materials. https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20141516
- Gupta, P., Nahata, A., & Dixit, V. K. (2011). An update on Murraya koenigii Spreng: A multifunctional ayurvedic herb. Journal of Chinese Integrative Medicine. https://doi.org/10.3736/jcim20110803
- Farid Hossain, M. (2015). Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences. https://doi.org/10.11648/j.ijnfs.20150401.22
- Yan, Z., Sousa-Gallagher, M. J., & Oliveira, F. A. R. (2008). Shrinkage and porosity of banana, pineapple and mango slices during air-drying. Journal of Food Engineering. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2007.06.004