6 praktische tips om cactussen te laten bloeien

Cactussen laten ons met zorg ontspannen, maar je wilt ze wel laten bloeien. Volg onze tips om ze in leven te houden en ze te laten bloeien.
6 praktische tips om cactussen te laten bloeien

Laatste update: 09 mei, 2023

Cactussen laten bloeien impliceert betrokkenheid. Hoewel ze geen rigoureuze aandacht vragen, “eisen” deze planten gehoorzaamheid wat betreft de voorbereiding van de grond en de geschiktheid van de omgeving waarin ze staan.

Bovendien is de bloei een handeling die sereniteit vereist, omdat ze, anders dan bij andere soorten, niet zo snel plaatsvindt. Ze is ook niet continu en duurt nog veel minder lang.

Cactussen onderscheiden zich door hun uiterlijk en hun brede scala aan gebruiksdoelen, waaronder (Engelse link) hun gebruik als veevoer, voedsel, medicijn en als sierplant. Het is in dit laatste gebruik dat de bezorgdheid over de bloei ontstaat.

Komt het bij alle variëteiten voor? Wanneer komt ze voor? Laten we het uitzoeken.

“Niet alle cactussen bloeien”: mythe of werkelijkheid?

Cactussen behoren tot de familie Cactaceae van het oorspronkelijke Plantae en worden gekenmerkt door hun stekelige uiterlijk, verzacht met grote, kleurrijke, solitaire bloemen.

De Encyclopedia Britannica (Engelse link) detailleert dat alle geslachten van de soorten een bloembuis bezitten met kroonbladachtige en andere bladachtige structuren.

Vanwege hun ruwe uiterlijk geloven sommigen dat de plant nooit bloeit. Maar een artikel gepubliceerd door het Secretariaat van Cultuur, Recreatie en Sport van Bogota (Spaanse link) ontmaskert dit geloof.

De tekst verduidelijkt dat alle cactussen bloeien, alleen dat sommige soorten dat pas doen als ze een hoogte van 2 meter bereiken of vele jaren toevoegen. Na de eerste jaarlijkse bloei, op hetzelfde moment, lopen de knoppen weer uit.

Er zijn meer dan 200 geslachten en 2500 soorten cactussen.

Waardoor kan de bloei van cactussen stagneren?

De leeftijd van de plant is de eerste oorzaak van stagnatie voor de bloei, dus is het relevant om te weten of hij jong of volwassen is, zegt Tropical Nature (Spaanse link). Zij stellen dat met name cactussen verschillende rijpingstijden hebben, gemarkeerd door de soort.

Terwijl sommige meer dan 10 jaar nodig hebben om te bloeien, doen andere dat in anderhalf jaar. En als hij in zuilen groeit, is het mogelijk dat de vertraging groter is.

Een andere oorzaak die de bloei beïnvloedt is ziekte. Cactussen kunnen besmet raken met bladluizen, wolluizen en schimmels die de geboorte van bloemen vertragen of definitief verhinderen. Als ze de knoppen bereiken, zorgen de plagen ervoor dat ze verwelken, voegt Tropical Nature toe.

Factoren als weinig licht en gebrek aan substraat hebben ook invloed op de bloei van de plant, evenals de tijd van het jaar, afhankelijk van de soort. Dat wil zeggen, zelfs als je je richt op het verstrekken van meststoffen, als het niet hun bloeiseizoen is, zal het eenvoudigweg niet gebeuren.

Lees ook dit artikel:
8 Geluksplanten volgens Feng Shui

Cactussen
Alle cactussen kunnen bloeien, maar het feit zal afhangen van de interne en externe omstandigheden van de plant.

Aanbevelingen om een cactus te laten bloeien

De gemakkelijke manier is, in plaats van te kweken en te wachten op de bloei, een bloeiende cactus te kopen. Om het proces te ervaren moet je eerst uitzoeken welke soort Cactaceae je thuis hebt.

Bijvoorbeeld, Cereus openen hun bloemblaadjes bij zonsopgang, Selenicereus openen ongeveer 2 uur voor middernacht, en Epiphyllum openen na middernacht. Maar de bloemen zijn van korte duur en vallen daarna af zoals je kunt lezen in de Monaco Nature Encyclopedia (Spaanse link).

Om cactussen te laten bloeien is het raadzaam de volgende tips in praktijk te brengen.

1. Plant in de juiste pot

Om de bloei van cactussen te bevorderen, maak je gebruik van kleipotten. Dit materiaal is poreus en helpt om het substraat te beluchten en het drogen tussen waterbeurten te versnellen.

Kies bij het planten potten die niet te groot zijn, om geen water op te hopen. Kleine potten zijn beter, zolang de wortels niet uit de drainagegaten komen. Zodra deze organen door de drainagegaten heen beginnen te komen, overweeg dan verplanten.

2. Bemest op het juiste moment

Het bemesten van cactussen is belangrijk, maar deze activiteit moet een paar maanden voor de bloei gebeuren. Idealiter in de lente en de zomer.

Als je het doet, controleer dan of de meststof specifiek is voor cactussen of dat hij een hoge dosis kalium bevat. Agroproductores (Spaanse link) beweert dat dit mineraal verband houdt met de activering van meer dan 50 enzymen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van planten en betrokken is bij het regelen van de hoeveelheid water die de plantencellen binnenkomt en verlaat.

3. Laat cactussen zich koesteren in de zon om ze te laten bloeien

Cactussen houden van de zon en dus van het licht. Als planten binnen worden gekweekt, is bloeien moeilijk, omdat ze een plek nodig hebben waar ze zoveel mogelijk licht krijgen.

In de lente en zomer is het prima om ze mee naar buiten te nemen voor de zon, maar voordat je ze buiten laat staan moet je ze acclimatiseren. In de winter is het belangrijk om de Cactaceae binnen te laten, op een lichte plek en waar het ‘s nachts warm aanvoelt.

4. Respecteer de ruimte tussen het water geven

De hydratatie van een cactus wordt bepaald door hoe droog de grond is en de omgevingswarmte. Hoe groter de droogte en de temperatuur, hoe meer water hij vraagt. Maar geef niet te veel water, om te voorkomen dat de cactus te veel water krijgt.

Anderzijds moet de watervoorziening in de herfst en winter worden uitgespreid, omdat dit de passieve fase van cactussen is en ze de waterreserve hebben opgeslagen in de voorgaande maanden.

5. Zorg voor voedingsstoffen

Zowel in aarde als in potten hebben cactussen een speciale bodem nodig om te kunnen bloeien. Het verdient aanbeveling dat het substraat poreus is, de drainage niet belemmert en bijdraagt aan de zuurstofvoorziening van de wortels. Daarnaast moet je het reinigen van onkruid en ziekteverwekkers.

Monografías Botánicas (Spaanse link) stelt dat het substraat organisch, anorganisch of gemengd kan zijn; in het bijzonder die met granulometrie, pH en waterretentie die geschikt zijn voor cactussen. Zij stellen de volgende opties als geldig voor:

  • Grind.
  • Perliet.
  • Vermiculiet.
  • Kiezelzuurzand.
  • Kokosvezel.
  • Vulkanisch gesteente.
  • Geëxpandeerde klei.
  • Blonde en zwarte turf.
  • Gewassen kiezelhoudend rivierzand.
Bloeiende cactussen
Santa Rita cactusbloem. Opuntia santarita.

6. Laat cactussen rusten om ze te laten bloeien

Cactussoorten rusten in de winter en, als je ze wilt laten bloeien, verstoor hun rust dan niet. Hoe kun je ze helpen? Door ze naar een verlichte ruimte te verplaatsen, ze af te zonderen van de kou en de maximale watergift te beperken tot een paar keer per maand.

Je doet “alles” om cactussen te laten bloeien, maar het lukt niet, welke maatregelen moet je dan nemen?

Als je alle bovenstaande richtlijnen naleeft, maar je ziet de cactus niet bloeien, wat rest is geduld hebben. Veel van deze planten reageren op een langzame groei; zozeer zelfs, dat het jaren kan duren voordat de eerste bloem ontluikt.

Op dezelfde manier, als je een Cactaceae aanschaft, vraag de verkoopmedewerker dan alle details over het exemplaar, om vanaf het eerste moment te weten hoe lang het zou duren om te bloeien, de verzorging die dit doel zou ondersteunen en of het een soort is van kortstondige bloei. Zo ben je voorbereid op het aanschouwen van dit natuurspektakel.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.