Posttraumatische stressstoornis

Vandaag vertellen we je meer over de impact van een posttraumatische stressstoornis op je lichaam. Een gestreste geest zal altijd significante effecten hebben op de gezondheid van het lichaam.
Posttraumatische stressstoornis

Laatste update: 06 november, 2019

Een posttraumatische stressstoornis, ook wel afgekort tot PTSS, is een psychische stoornis die het gevolg is van blootstelling aan traumatische gebeurtenissen.

Gebeurtenissen die een posttraumatische stressstoornis kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld:

  • blootstelling aan een ongeval
  • het meemaken van een oorlog
  • het zien van een moord die gepleegd wordt
  • een natuurramp meemaken
  • fysiek of emotioneel misbruik

In dit artikel zullen we ons richten op de effecten die een posttraumatische stressstoornis op je lichaam heeft. Het gaat namelijk veel verder dan alleen psychische schade. Het beïnvloedt het hele lichaam en kan zeer ernstige gevolgen hebben.

Om deze aandoening het hoofd te bieden en om onze gezondheid en ons leven te herstellen, is het belangrijk om een aantal zaken in gedachten te houden.

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Er zijn veel symptomen die kunnen horen bij een posttraumatische stressstoornis. Denk hierbij aan problemen zoals:

  • intense angst
  • hardnekkige herinneringen
  • nachtmerries
  • andere terugkerende beangstigende gedachten

Het heeft allemaal te maken met een traumatische gebeurtenis of langdurige blootstelling aan trauma. Dit soort stress kan van korte duur zijn en met het verstrijken van de tijd worden overwonnen.

Sommige mensen kunnen er echter meer moeite mee hebben en bij hen zullen de symptomen erger zijn. Deze kunnen hen op fysiek niveau beïnvloeden en kunnen gevaarlijk zijn voor hun gezondheid.

De effecten van een posttraumatische stressstoornis

De effecten van een posttraumatische stressstoornis

Het lichaam van iemand met een posttraumatische stressstoornis blijft in een toestand van constante stress hangen. Dit kan vervolgens leiden tot onevenwichtigheden in zijn of haar fysieke en mentale toestand.

Leven met stress betekent dat je lichaam permanent alert moet zijn. Je natuurlijke aanleg om te vechten of te vluchten is schadelijk op fysiek niveau als deze situatie permanent is.

Het is een natuurlijke reactie die alleen onder specifieke omstandigheden zou moeten gebeuren. Als de bedreigingen echter aanhouden kan je lichaam niet ontspannen.

Je lichaam wordt gespannen als je een posttraumatische stressstoornis ervaart. Zo nemen je ademhalings- en hartfrequentie toe. Dan worden de spieren aangespannen en verwijden de pupillen zich.

Het activeert het hele lichaam, allemaal bedoeld om in actie te kunnen komen tegen iets vijandigs. Deze stress zal je lichaam schaden als het langere tijd aanhoudt.

De fysieke impact van posttraumatische stressstoornis

Het lichaam van mensen die gedurende een lange periode onder stress staan, zal negatieve gevolgen ondergaan. Natuurlijk variëren ze afhankelijk van de persoon en de situatie. Enkele van de symptomen die kunnen optreden zijn onder meer:

  • Ademhalingsstoornissen. Hyperventilatie is kenmerkend bij stress en kan leiden tot duizeligheid, flauwvallen, vermoeidheid, duizeligheid en tremoren.
  • Meer zweten door een snellere bloedsomloop. Dit wordt veroorzaakt doordat je hart sneller klopt door de adrenaline die het lichaam aanmaakt als het stress ervaart.
  • Invloed op het cardiovasculaire systeem veroorzaakt door een vernauwing van de bloedvaten. Dit verhoogt de kans op hartaandoeningen.
  • Een langdurige achteruitgang van de effectiviteit van het immuunsysteem.
  • Spijsverteringsongemakken als gevolg van verhoogde cortisol-spiegels die zich manifesteren als constipatie, diarree, spijsverteringsstoornissen, gasvorming, een veranderde zuurgraad in de maag, enz. Bovendien bevordert stress het ontstaan van maagzweren.
  • Uitputting door gebrek aan nachtrust. Dit kan een gevolg zijn van slapeloosheid en/of nachtmerries.
  • Gespannen spieren en spierpijn in verschillende delen van het lichaam, maar voornamelijk in het gebied van het hoofd in de buurt van de kaak.
  • Hormonale onevenwichtigheden die onder andere de menstruatie en vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Deze disbalans kan zich ook manifesteren in de vorm van acne, schildklierfunctie, verminderd seksueel verlangen, et cetera.

Al deze aandoeningen creëren ook vicieuze cirkels die andere gevolgen kunnen hebben. Deze omvatten onder andere plotselinge veranderingen in gewicht en libido, haaruitval en huidproblemen.

Ook interessant om te lezen:
Begrijp de negatieve effecten van stress

Ontspanningstechnieken voor lichaam en geest

Ontspanningstechnieken voor lichaam en geest

Ontspanningstechnieken kunnen tot een aanzienlijke verbetering van de geestelijke en lichamelijke gezondheid van iemand met een posttraumatische stressstoornis leiden.

Het is belangrijk dat je de relatie tussen het lichaam en de geest begrijpt, zelfs voordat je een probleem zoals PTSS kunt begrijpen. Elke behandeling van PTSS waarvoor gekozen wordt, moet rekening houden met deze relatie. Alleen dan kan iemand verlichting krijgen van dit soort stress.

Houd er bovendien rekening mee dat het doel hier is om te concentreren op een therapie die de geest aanmoedigt om je lichaam op fysiek niveau positief te beïnvloeden. Op die manier kan de patiënt zijn of haar gezondheid verbeteren.

Om dit te doen, moet men activiteiten ondernemen die zullen helpen om te ontspannen en om te concentreren. Zo kunnen bijvoorbeeld meditatie en technieken voor diepe ademhaling zeer behulpzaam zijn. Men kan ook yoga, tai chi of qigong proberen.

Studies tonen aan dat deze disciplines kunnen helpen bij het verminderen van angst, depressie en woede. Tegelijkertijd verbeteren ze de tolerantie voor pijn. Ze hebben ook een positieve invloed op het zelfrespect en het energieniveau. Door te ontspannen zal het lichaam beter in staat zijn om met stressvolle situaties om te gaan.

Nu weet je een beetje meer over de negatieve effecten van een posttraumatische stressstoornis op het lichaam. Je moet echter ook weten dat de behandeling om dit probleem te overwinnen rekening moet houden met zowel lichamelijk als geestelijk werk. Op deze manier herstelt de patiënt en kan de kwaliteit van leven verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bryant, R. A. (2017). Posttraumatic stress disorder. In The Science of Cognitive Behavioral Therapy. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803457-6.00013-1
  • Kim, S. H., Schneider, S. M., Kravitz, L., Mermier, C., & Burge, M. R. (2016). Mind-Body Practices for Posttraumatic Stress Disorder. Journal of Investigative Medicine. https://doi.org/10.2310/jim.0b013e3182906862
  • McEwen, B. S. (2008). Central effects of stress hormones in health and disease: Understanding the protective and damaging effects of stress and stress mediators. European Journal of Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2007.11.071
  • McEwen, B. S. (2006). Protective and damaging effects of stress mediators: Central role of the brain. Dialogues in Clinical Neuroscience.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.