Je lever beschermen met een plant, kan dat?
De naam is een beetje moeilijk uit te spreken, maar de eigenschappen zijn echt wonderbaarlijk. De plant heet Desmodium adscendens en groeit onder de palmen in de vochtige gebieden van Afrika. Je lever beschermen met deze plant? Maak kennis in dit artikel met de plant die dit zou kunnen doen.
Meer informatie over de functie van de lever
Vóór de bespreking van deze ongelooflijke, leverbeschermende plant, willen we het eerst hebben over de lever en zijn functies. De lever werkt non-stop om je gezond en in leven te houden. Hij brengt balans in het lichaam en reinigt het van giftige stoffen. Hij synthetiseert eiwitten en filtert schadelijke stoffen die zijn opgenomen via eten en drinken.
De lever is het grootste en meest complexe inwendige orgaan van het menselijk lichaam. Het heeft vele functies in combinatie met de galblaas: hij is verantwoordelijk voor het reguleren van de stofwisseling, het absorberen van vitaminen, hormonale regulatie en nog veel meer.
De lever heeft de macht om zichzelf te vernieuwen als hij de juiste bouwstenen heeft. De lever kan zo bijvoorbeeld teruggroeien nadat hij gedeeltelijk is verwijderd als gevolg van ziekte of letsel. Om dit te laten gebeuren moet ten minste 25% van de lever gezond zijn.
Meer weten?
Vier oorzaken en vijf symptomen van leverfalen
Voorts is hij uiterst gevoelig en degenereert sneller dan enig ander orgaan. Het consumeren van alcohol of te veel vet, evenals bepaalde ziekten of metabole stoornissen, kan de lever in slechte staat brengen en zo kan hij niet in staat om zijn ‘full-time baan’ uit te voeren.
Desmodium adscendens: de magische plant voor de lever
Kruidengeneeskunde biedt vele natuurlijke remedies voor het verbeteren van de leverfunctie, zoals mariadistel, paardebloem, zwarte radijs en wilde artisjok. Echter, wil je je lever beschermen of herstellen, dan is d esmodium adscendens echt krachtig en absoluut geweldig.
De soort groeit in Afrika en heeft heldergroene bladeren met kruipende stengels die omhoog kronkelen langs kokos- of palmbomen. Ze produceren lichtpaarse bloemen, waaruit vruchten ontstaan die tot 26 cm groot zijn. Ze worden soms ook “Amor seco” genoemd.
De plant wordt al eeuwenlang gebruikt in landen als Senegal, de Ivoorkust en Congo. In Ghana bijvoorbeeld, wordt hij gebruikt in natuurlijke geneeskunde voor behandelingen van astma, dysenterie, constipatie en buikkrampen.
In 1960 ontdekte de moderne geneeskunde deze plant, door twee Franse artsen die humanitair werk in de regio aan het verrichten waren.
Gebruik van de plant
Hij wordt gebruikt bij patiënten met hepatitis, die in een kwestie van een paar weken hiervan bleken genezen. Plaatselijke genezers weten veel over deze plant. Er zijn meerdere monsters genomen die een laboratoriumanalyse hebben ondergaan.
De resultaten toonden aan dat desmodium adscendens alkaloïden, saponinen, flavonoïden en anthocyanen bevat, die allemaal gunstig zijn voor de gezondheid.
Klinische studies die uitgevoerd zijn in Engeland, Frankrijk, Canada wezen uit dat men niet alleen ziekten aan de lever kon behandelen, maar ook de lever kan beschermen tijdens langdurige of intense behandelingen, zoals chemotherapie of patiënten met een allergie.
Desmodium blijkt ook de mogelijkheid te hebben om enzymniveaus te normaliseren in de lever en glad spierweefsel te ontspannen. Bovendien zou het als een brochodilator werken en bevat het eigenschappen van antihistamine.
Deze krachtige plant is een uitstekende natuurlijke remedie voor vele leverkwalen die veroorzaakt worden door virussen, chemicaliën en bedwelmende middelen zoals alcohol of drugs. En alsof dat nog niet genoeg is, helpt het ook om het immuunsysteem in perfecte staat te houden, waardoor het ideaal is voor patiënten met ziekten zoals HIV.
Desmodium adscendens zou een effectieve behandeling van de symptomen van hepatitis zijn, zoals:
- geelzucht
- hoofdpijn
- vermoeidheid
- verlies van eetlust
Deze symptomen lijken al na een paar dagen te verdwijnen. Het traditionele gebruik van deze plant bij de behandeling van epilepsie heeft ook de aandacht getrokken van de onderzoekers.
Je lever beschermen en vernieuwen met desmodium adscendens, hoe?
Deze verbazingwekkende plant kun je vinden in natuurwinkels en gezondheidswinkels als een gedroogde plant, extract, tinctuur, evenals in capsulevorm. Om het vernieuwende vermogen te verhogen, kan je het combineren met andere medicinale planten, zoals rozemarijn of melkdistel.
Hoewel er geen gevallen van overdosering met desmodium zijn geweest, moet je wel weten dat de plant laxerende eigenschappen bezit.
Lijdt je aan een leverziekte en wil je je lever beschermen en vernieuwen? Dan zou je 6-10 gram van de gedroogde plant moeten gebruiken in één liter water. De behandeling moet gedurende 2-4 weken aanhouden om acute problemen te verhelpen en 6-8 weken voor chronische gevallen.
Wie pillen heeft genomen voor aandoeningen zoals bijvoorbeeld nagelschimmel of als deel van een behandeling en die de lever hebben beschadigd, kan het beste dagelijks een infusie van desmodium drinken, zowel tijdens als na de behandeling. De juiste dosering is 6 gram per liter water.
Als je wilt profiteren van deze wonderplant om je lever te revitaliseren en reinigen, vooral als je al een diagnose van leververvetting hebt gehad, neem dan 10 gram per dag gedurende 1-3 maanden. Mensen met allergieën moeten 5 gram per dag nemen, als een thee.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Céline François, Mourad Fares, Claudio Baiocchi, Jean Michel Maixent, “Safety of Desmodium adscendens extract on hepatocytes and renal cells. Protective effect against oxidative stress”, J Intercult Ethnopharmacol. 2015 Jan-Mar; 4(1): 1–5.
- Addy, M.E., et al., 1984. “Effects of the Extract of Desmodium adscendens on Anaphylaxis.” Journal of Ethnopharmacology, Vol 11 3:282-292 (1984).
- Boye, G &Ampopo, O, 1990. “Plants and Traditional Medicine in Ghana,” Economic and Medicinal Plant Research. Vol 4, pp 33-34 Academic