Penelope, de vrouw die voor altijd op Odysseus wachtte

Soms idealiseren we een situatie die waarschijnlijk nooit zal gebeuren. We blijven maar wachten op een droom die nooit uitkomt.
Penelope, de vrouw die voor altijd op Odysseus wachtte

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb jij het verhaal van Penelope en Odysseus wel eens gehoord?

Ken jij vrouwen die altijd wachten? Je weet wel, vrouwen die al hun tijd opofferen met op iemand wachten van wie ze niet eens weet op hij wel voor haar zal kiezen.

Als je zo iemand kent, kan je haar Penelope noemen.

Penelope was de vrouw van Odysseus in de Griekse mythologie. Toen hij vertrok en lange periodes weg bleef van huis, bleef zij trouw en hoopvol op hem wachten.

Odysseus had verschillende liefdesaffaires. Na zijn laatste reis keerde hij niet terug. Penelope bleef echter geduldig op de terugkeer van haar geliefde wachten.

Penelope, de vrouw die op een geest wacht

Wachtende vrouw bij telefoon

Veel mensen kunnen zich vandaag de dag vinden in Penelope en haar verhaal. Mensen herkennen zichzelf in deze vrouw die wacht en haar leven opoffert voor iemand die eigenlijk een geest is.

Een vrouw met een Penelope-complex is verliefd op een beeld dat alleen in haar eigen hoofd bestaat. Ze accepteert niet dat haar verhaal met die persoon ten einde is gekomen. Ze blijft hoop houden.

Wat voor situatie zou hiertoe kunnen leiden?

 • Stellen die gescheiden leven door werk. De ene partner reist naar een ander land en ze blijven met elkaar in contact. De beloften om fysiek samen te zijn, worden echter nooit werkelijkheid.
 • Vrouwen die seks hebben met getrouwde mannen die zweren dat ze hun partner gaan verlaten, maar dat nooit doen. Zo wachten ze vele jaren, of misschien wel hun hele leven.
 • Mensen die een langeafstandsrelatie zijn begonnen of verliefd zijn geworden via sociale media, maar ondanks hoe hard ze het proberen, komt er altijd iets tussen en ontmoeten ze elkaar nooit echt.
 • Situaties waarin de ander op dit moment geen serieuze relatie wil, een omstandigheid die op een dag lijkt te eindigen, maar dat nooit doet.
 • Omstandigheden waarin je partner verdwijnt zonder iets te zeggen. Hij of zij verdwijnt in het niets en is onmogelijk te bereiken. Deze staan bekend als ‘onvoltooide einden’.

Zoals je kunt zien, doen deze situaties zich voor. De vrouw die wacht realiseert zich niet dat ze haar tijd en haar leven verspilt aan iemand die haar alleen maar verdriet gaat brengen.

Waarom mensen graag wachten

De partner verdwijnt

Je kunt misschien denken dat een vrouw die op iets wacht dat ze nooit zal krijgen ervan houdt:

 • om te lijden
 • drama in haar leven te hebben
 • in ingewikkelde situaties te belanden

Maar het gaat veel verder dan dat.

Wachten op een geliefde is heel lief en toegewijd. Het is niet makkelijk om die persoon te laten gaan.

Wat maakt dat je je vastklampt aan het wachten?

Hoop en wensdenken.

Het gaat allemaal om die mooie dingen die je in je hoofd hebt verzonnen. Het is de droom gevoed met:

 • hoop
 • verwachting
 • geloof
 • andere gedachten die ze zelf heeft gecreëerd

Verwachtingen zijn zeer verleidelijk. Ze domineren elke fase van verliefdheid en de fasen die erna komen. Ze worden echter door onszelf gecreëerd.

Misschien ook interessant:
Het gevaar van hoge verwachtingen

Je emoties spreken je aan, geef ze een stem

Sprekende emoties

De emoties van een vrouw die wacht spreken tot haar, maar ze besluit zich doof te houden voor wat ze haar vertellen.

Op deze manier blijft ze in de situatie die ze in haar hoofd heeft gecreëerd in plaats van te doen wat het beste voor haar is.

We moeten ons deze vraag stellen: is dit de moeite waard?

Je kunt het heel makkelijk oplossen.

Hoe kun je tien jaar wachten op die persoon die zegt dat ze zijn of haar vrouw of man zal verlaten? Hoe kunnen we het ons veroorloven om bij iemand te zijn die al vijf jaar geen stappen onderneemt om de relatie formeel te maken?

Als je verwacht dat mensen eerlijk zijn en hun gedachten uitspreken, zul je voor altijd wachten. Helaas gebeuren deze dingen gewoon niet.

De vrouw die wacht verliest kostbare tijd die ze nooit meer terug zal krijgen. Is het de moeite waard? Alleen zij heeft daar het antwoord op.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.