Paarse bloemen om je tuin elegant te maken
Waarom mag de kleur paars nooit ontbreken in je tuin? Je bent het er waarschijnlijk wel mee eens dat paarse bloemen niet alleen aantrekkelijk en erg opzichtig zijn, maar ook een gevoel van rust en vrede opwekken.
Daarom kiezen tuinliefhebbers altijd voor een verscheidenheid aan deze planten om hun tuin te harmoniseren. Aan de andere kant hebben deze kleuren volgens de taal van bloemen en kleurenpsychologie te maken met respect, succes en nostalgie.
Dit zijn allemaal positieve connotaties die bijdragen aan een evenwichtige en kleurrijke tuin. Laten we eens kijken naar de 11 paarse bloemen die je moet kennen om je buitenruimte op te fleuren.
1. Lavendel
We beginnen met een klassieker die heel bekend is. Hoewel er meer dan 30 soorten lavendel zijn, is de meest voorkomende Lavandula angustifolia. De geur ervan is onmiskenbaar en het is een van de meest gebruikte aromatische planten bij de productie van essences, lichaamsolie en parfums, zoals vermeld in een artikel in Phytochemist ry Reviews (Engelse link).
Waarom is het zo bekend? Omdat ze nogal rustiek is, heel gemakkelijk te kweken en snel ruimte inneemt, zonder opnieuw te hoeven zaaien en planten. Ze staat graag buiten en kan goed tegen koude wintertemperaturen.
Je kunt ze in aarde of potten planten.
2. Petunia’s
De petunia heeft een trompetvorm. Als ze opengaat, geeft ze ons enkele zeer kleurrijke bloemblaadjes waarin de paarse kleur binnenin te zien is. Net als lavendel heeft ze een goed voortplantingsvermogen en bedekt ze een groot oppervlak.
Ze worden tot 30 centimeter hoog en groeien perfect in potten en verdragen de kou goed. Hoewel de bloem geen geur heeft, verspreidt de plant wel een heerlijk parfum. Het goede nieuws is dat dit een zeer budgetvriendelijke en veelzijdige soort is, die niet al te veel verzorging vraagt.
3. Saffraan- of herfstkrokus
De wetenschappelijke naam is Croc us sativus (Engelse link) en het is een volumineuze plant die meestal in de herfst wordt gezaaid om in de lente de eerste bloemen te geven. De bloemen gaan maar twee tot drie dagen open en zijn 7 centimeter groot.
Uit deze plant wordt saffraan gewonnen, een specerij dat erg duur is. Dit wordt gewonnen uit de stijlen en stempels van de bloem, die rood en zeer intens zijn. Deze soort houdt van zowel zon als schaduw en binnenruimtes. Hij is erg decoratief, waardoor het een van ieders favoriete paarse bloemen is.
Om je een idee te geven waarom deze specerij zo duur is, er wordt maar één kilo saffraan verkregen uit een half miljoen bloemen.
4. Vingerhoedskruid
Dit is een vrij wilde plant die in clusters groeit in gematigde klimaten in zowel Europa als Amerika. Ook bekend als Digitalis. De bloeicyclus is tweejaarlijks, dat wil zeggen dat hij na twee jaar eindigt.
Maar hij is het wachten waard. Als hij bloeit, vertoont hij violette bloemen die hangen in de vorm van klokjes met witte vlekken. Het mooie is dat de bloemen ongeveer drie maanden blijven bloeien. Hij kan tot 1 meter hoog worden, wat hem tot een bijzondere sierplant maakt.
We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Hoe maak je thuis een boeket bloemen: een stap-voor-stap handleiding
5. Spaanse margriet
Inheems in Afrika en op de uitgelichte afbeelding bovenaan dit artikel is dit een plant die zijn stengel inwendig ontwikkelt en een paar centimeter hoog wordt. We kunnen ook zeggen dat hij overblijvend is; na het verlaten van het zaad sterft hij na twee jaar af.
Hij wordt gekenmerkt door zijn uitstekende vermogen om bodems te bedekken en geeft als effect een prachtig paars tapijt dat de hele tuin omhult. Hij groeit ook erg snel en als je hem onder controle wilt houden, is snoeien noodzakelijk.
Vanwege zijn gelijkenis met het madeliefje wordt hij een “violet madeliefje” genoemd.”
6. Lelies
Lelies bloeien in de lente en leven twee jaar. Hun bladeren kunnen wel 30 centimeter lang worden en ze passen zich aan bijna elke omgeving aan. In die zin groeien ze zowel buiten als binnen goed.
De bloem staat bekend als zeer winterhard. Dat komt omdat de stengels dik zijn en een goede hoeveelheid voedingsstoffen opslaan, die de bloemen gebruiken om rechtop te blijven staan. De bloemen lijken een natuurlijke waaier te vormen met een diep violette tint. Hun geur wordt veel gebruikt in de parfumindustrie.
7. Bougainvillea
In sommige regio’s staat deze plant bekend als Santa Rita of veranera. Het is een plant die kan worden gekweekt als klimplant of wijnstok, of als struik. Hij heeft een ongelooflijke sierwaarde. Hij kan tot 12 meter hoog worden en muren, hekken en draadhekken bedekken.
Eigenlijk zit de paarse kleur in de schutbladeren. De bloemen daarentegen zijn piepklein en geel en zitten in het midden van de aantrekkelijke bladeren.
Uit de bladeren worden extracten gewonnen met een bepaalde medicinale werking. Dit wordt beschreven in een artikel in Ars Ph armaceutica (Spaanse link) .
8. Vergeet-me-nietje
Dit zijn vaste planten, waarvan de paarse bloemen gegroepeerd een zeer elegant en fris visueel effect geven. Het is een Nieuw-Zeelandse soort en er zijn meer dan 50 variëteiten.
9. Hortensia’s
Hortensia’s geven je tuin persoonlijkheid en originaliteit. Ze geven volume, kleur en leven aan de ruimte die ze innemen. Hortensia’s groeien snel. Ze mogen geen direct zonlicht ontvangen. Deze soort is verkrijgbaar in wit, lila, roze en blauw.
Vind je dit een leuk artikel? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Vijf geurende bloemen voor een kleine tuin
10. Succulenten
Succulenten zijn vaak een van de favorieten van velen omdat ze praktisch geen verzorging nodig hebben. Ze hebben heel weinig water nodig en elke plek is geschikt voor ze. Een speciale vermelding verdient de variëteit Aeonium arboreum. Het donkerpaarse van deze vetplant wekt de interesse van iedereen die langskomt.
Paarse bloemen zijn een uitstekende keuze voor je tuin
Hoezeer ze ook verbonden zijn door hun kleur, elke paarse bloem is uniek en vereist andere verzorging. Wat ze echter gemeen hebben, is de behoefte aan goed natuurlijk licht en de intensiteit van hun paarse tinten.
Deze tint straalt harmonie en rust uit. Hij is heel elegant en heeft variaties om te spelen met combinaties in de tuin. Bovendien maken deze paarse bloemen vaak deel uit van bruidsboeketten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aprotosoaie, A. C., Gille, E., Trifan, A., Luca, V. S., & Miron, A. (2017). Essential oils of Lavandula genus: a systematic review of their chemistry. Phytochemistry Reviews, 16, 761-799. https://link.springer.com/article/10.1007/s11101-017-9517-1
- Edwin, E., Sheeja, E., Toppo, E., Tiwari, V., & Dutt, K. R. (2007). Efectos antimicrobianos, antiulcerosos y antidiarreicos de las hojas de buganvilla (Bougainvillea glabra Choisy). Ars pharm, 135-144. https://revistaseug.ugr.es/index.php/ars/article/view/4981
- James, E. C., & van Iersel, M. W. (2001). Fertilizer concentration affects growth and flowering of subirrigated petunias and begonias. HortScience, 36(1), 40-44. https://journals.ashs.org/hortsci/view/journals/hortsci/36/1/article-p40.xml
- Ortiz, D. G. (2009). Plantas ornamentales de Noguera (Teruel): angiospermas dicotiledoneas (II). Rehalda: Revista del Centro de Estudios de la Comunidad de Albarracín, (11), 67-83. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/3097850.pdf
- Srivastava, R., Ahmed, H., Dixit, R. K., & Saraf, S. A. (2010). Crocus sativus L.: a comprehensive review. Pharmacognosy reviews, 4(8), 200. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249922/
- Szilagyi, C., Băla, M., & Toța, C. (2018). Technology sequences in Liatris spicata upon vermicompost use. Journal of Horticulture, Forestry and Biotechnology, 22(4), 94-97. https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20203432499