Openstaande huidporiën aanpakken

Zelfs als je geen make-up gebruikt, is het belangrijk om elke avond voor het slapengaan je gezicht te reinigen om het vuil dat zich opstapelde gedurende de dag en afvalstoffen te verwijderen. Breng na het reinigen een goede vochtinbrengende crème aan.
Openstaande huidporiën aanpakken

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Staan we voor de spiegel en merken we plots openstaande huidporiën op, dan is de meest voorkomende reactie deze gauw met een laagje foundation te bedekken.

We genieten namelijk allemaal graag van een leuk uitziend beeld als we in de spiegel kijken en een goed verzorgde, strakke huid kan daar zeker voor zorgen. Kleinere poriën in de huid van het gezicht maken je huid glad en zorgen voor een jongere uitstraling.

Goed nieuws is dat er ook heel wat eenvoudige huisremedies bestaan die openstaande huidporiën aanpakken en je huid strakker maken.

Je kan zowel de huid zelf behandelen als enkele dieettips volgen die er ook zullen voor zorgen dat je huid gezonder wordt.

Natuurlijk bestaan er geen “wonderkuren”, zoals middeltjes in de winkel soms wel beloven, maar er zijn wel heel wat natuurlijke middelen die deze vervelende huidprobleempjes kunnen verminderen en zelfs voorkomen.

Wat veroorzaakt openstaande huidporiën?

 • De belangrijkste oorzaak kunnen we zoeken in de manier waarop we onze huid behandelen en verzorgen. Je huid te vaak blootstellen aan direct zonlicht zal er immers voor zorgen dat poriën wijder worden. De huid wordt daardoor minder elastisch en gaat minder collageen bevatten, een stof die het reinigen van de huid stimuleert. De reactie van de huid is de poriën vervolgens groter te maken.
 • Ook het  huidtype kan de grootte van de huidopeningen bepalen. Een droge huid heeft vaak minder last van vergrote poriën en we zien dit kwaaltje vaker optreden bij mensen met een huid die iets vettiger is.
 • Tenslotte is leeftijd eveneens een factor bij het ontstaan van wijdere huidporiën. Met het ouder worden, verliest de huid elasticiteit en wordt celvernieuwing minder efficiënt. De huid wordt vervolgens fragieler en minder sterk door jarenlange blootstelling aan verschillende omgevingselementen.

Enkele eenvoudige oplossingen

Het is echter niet nodig om onmiddellijk naar de drogist te rennen en allerlei dure middeltjes te kopen. Er bestaan immers enkele heel eenvoudige remedies, die je thuis makkelijk zelf kan toepassen om de huid jong en soepel te houden. De efficiëntste methodes zijn:

Voldoende water drinken

Drink minstens twee liter water elke dag. Denk eraan dat je sapjes en thee niet meerekent en probeer twee liter zuiver water te drinken. Je lichaam blijft zo de hele dag door gehydrateerd om goed te kunnen functioneren. De huid heeft ook water nodig om het verwijden van poriën tegen te gaan. Het openzetten van de huidopeningen is immers een reactie van de huid op een tekort aan vocht.

Zorg voor opname van vitamine C

Zoals je weet is vitamine C een natuurlijke antioxidant.

Voldoende dagelijkse opname van vitamine C heeft enorm veel gezondheidsvoordelen en zorgt eveneens voor een fantastische huid.

De eenvoudigste manier om voor voldoende vitamine C-opname te zorgen is het eten van citrusvruchten. Kortom, kies je favoriete stukje fruit voor elke dag zonder hiervan te grote hoeveelheden te eten.

Amandelen

Amandelen

Heb je ooit al gehoord over een masker op basis van amandelen? Een amandelmaskertje voor het gezicht zal de poriën fijner maken en ze laten vervagen. Vind je geen amandelmasker bij de schoonheidsproducten? Geen nood, lees hieronder hoe je dit makkelijk zelf thuis kan maken:

Wat heb je hiervoor nodig?

Hoe maak je een amandelmasker klaar?

 • Mix de amandelen op de hoogste stand in de blender tot een fijn poeder.
 • Vermeng het amandelpoeder met water in een kommetje tot je een egale pasta hebt.
 • Masseer deze zachtjes in op de plaatsen waar de huid vergrote poriën vertoont en laat het vervolgens een half uurtje inwerken.
 • Goed afwassen met warm water.
 • Herhaal deze behandeling twee maal per week en je zal merken dat de huid elastischer en stralender wordt.

Verwijder elke nacht je make-up

Denk eraan nooit naar bed te gaan zonder je make-up te verwijderen. Make-up bevat namelijk heel wat olie en chemische stoffen die de huid permanent kunnen beschadigen. Heb je er een zware werkdag opzitten of kom je thuis na een feestje, neem dan toch even enkele minuutjes tijd om je huid vrij van make-up te maken en te reinigen.

Is je reinigingsmelk op? Je hebt vast en zeker wel enkele natuurlijke ingrediënten in huis die je uit de nood kunnen helpen.

 • Giet eerst een scheutje olijfolie op een wattenbolletje.
 • Gebruik dit daarna om de huid van het gezicht te reinigen.
 • Vervolgens was je de huid met koud water.

Onthoud om je gezicht twee maal per dag te wassen en gebruik ‘s ochtends en ‘s avonds deze natuurlijke reinigingsmelk, die heel makkelijk klaar te maken is:

Wat heb je hiervoor nodig?

 • Een eetlepel havervlokken
 • Een halve eetlepel natuurlijke yoghurt
 • Een eetlepel citroensap
 • Een eetlepel olijfolie

Hoe maak je deze reinigingsmelk klaar?

Heel makkelijk.

 • Giet alle ingrediënten samen in een kom en mix ze tot je een homogeen mengsel hebt.
 • Gebruik een katoenen doekje om hiermee je gezicht te reinigen en was nadien je gezicht met koud water.

Verzorg je huid regelmatig met een natuurlijke peeling

Peeling

Tijdens de drukte van alledag is het niet altijd makkelijk om aan al je schoonheidsrituelen toe te komen. Het reinigen van je huid sla je liever nooit over. Je huid heeft ook baat bij een regelmatige peeling. Dit hoeft echter niet elke dag, maar kan je gerust tot één of twee maal per week beperken, terwijl je toch een goed resultaat behoudt.

Ingrediënten

 • Citroensap
 • Een eetlepel suiker
 • Een eetlepel honing

Klaarmaken van deze natuurlijke peeling

 • Mix alle ingrediënten goed door elkaar tot de suiker en honing volledig opgelost zijn.
 • Breng het mengsel aan op de vingertoppen en masseer hiermee de huid door middel van cirkelvormige bewegingen.
 • Nadien opnieuw goed naspoelen met koud water.

Het belang van een goede zonnecrème

Stel je huid nooit of te nimmer bloot aan de zon zonder enige bescherming. Kies voor het gezicht steeds een zonnecrème met beschermingsfactor 4o of hoger. Probeer eveneens de zon te vermijden midden op de dag wanneer de ultraviolettestraling de hoogste pieken bereikt. Direct zonlicht is schadelijk voor de huid, kan ernstige huidaandoeningen veroorzaken en laat er de huid enkele jaartjes ouder uitzien dan de werkelijke leeftijd.

Start enkele gezonde gewoontes

Maak dus van je gezichtsverzorging een dagelijkse routine die je nooit onderbreekt. Je huid zal er vervolgens langer jeugdig en stralend blijven uitzien.  Drink acht glazen water, vergeet je make-up nooit te verwijderen en stel je gezicht niet bloot aan de zon zonder voldoende bescherming. Sla het dagelijks reinigen niet over en geniet in het weekend van een deugddoend, relaxend maskertje. Wellicht ook interessant voor jou

Maak je eigen anti-rimpelmaskers
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Maak je eigen anti-rimpelmaskers

De anti-rimpelmaskers die je koopt in schoonheidswinkels zijn over het algemeen behoorlijk prijzig en bevatten vaak chemicaliën.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.