Natuurlijke methodes om aften te behandelen

Aften en mondzweren kunnen erg hinderlijk zijn. Ze gaan vanzelf over, maar er zijn enkele huismiddelen om aften te behandelen.
Natuurlijke methodes om aften te behandelen

Laatste update: 27 september, 2018

Aften zijn ongemakkelijk, pijnlijk en het kan eeuwig duren voor ze genezen. Deze kleine wondjes die kunnen ontstaan aan de binnenkant van de lippen, de wangen, het gehemelte en de tong, kunnen worden behandeld met huismiddeltjes. Ontdek in dit artikel enkele natuurlijke middeltjes om aften te behandelen

Wat je moet weten over aften en mondzweren

Ze kunnen wit of geel zijn en eruit zien als een “krater”, omgeven door een rode ring. Ze zijn ook vrij pijnlijk, maar niet besmettelijk. Aften vormen zich aan de binnenzijde van de mond (in de slijmvliezen) en komen alleen voor of met meerderen.

Aften en mondzweren komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ze kunnen echter op elke leeftijd voorkomen. Ze zijn tussen de zeven en twintig dagen aanwezig en keren dan vaak ook weer terug.

Mondzweren worden gekenmerkt door:

 • Pijn
 • Jeuk
 • Krater-achtige zweren
 • Brandend gevoel

De belangrijkste oorzaken van deze zweren zijn:

 • Verlaagde afweer veroorzaakt door ziekte of voedselproblemen.
 • Letsel aan de mond veroorzaakt door het dragen van een kunstgebit, te hard poetsen, bijten, flossen enzovoort.
 • Hormonale veranderingen (vaak bij vrouwen tijdens hun menstruele cyclus).
 • Allergische reacties op voedingsmiddelen, zoals zuren, citrus of specerijen.
 • Glutenallergie
 • Spanning

Aften gaan vaak vanzelf weer weg, maar je kunt de genezing en verdwijning versnellen met huismiddeltjes. Als er na drie weken geen verbetering is opgetreden, moet je echter een arts raadplegen om je aften te behandelen.

Natuurlijke middelen om aften te behandelen

Ten eerste moet je vaststellen dat het een mondzweer is en niet een koortslip of schimmelinfectie. Daarna kun je deze natuurlijke middelen proberen om de symptomen te verlichten en te genezen.

Honing

Het enige wat je hoeft te doen voor deze behandeling is het getroffen gebied droog maken met een doek of een papieren handdoek en een paar druppels honing aanbrengen. Houd de honing daarna zo lang mogelijk in contact met de wond.

De doeltreffendheid van deze behandeling is te wijten aan antimicrobiële eigenschappen van honing. Herhaal de behandeling zo vaak als nodig is. Het is eveneens beter als de honing gekristalliseerd en niet meer vloeibaar is, zodat je hem als een zalf kunt gebruiken.

Salie

Salie

Deze plant wordt vaak gebruikt in de natuurlijke geneeskunde als middel voor alle soorten zweren en wonden op de huid, met inbegrip van aften. We zullen het hier gebruiken als een infusie.

Ingrediënten

 • 1 theelepel gedroogde salie
 • 1 kopje water

Instructies

Kook het water met de salie gedurende een paar minuten. Haal het van het vuur af en laat het afkoelen gedurende tien minuten. Zeef het en gebruik het als een mondspoeling terwijl het nog warm is. Drink het niet op. Herhaal dit meerdere keren per dag.

Waterstofperoxide

Verdun een deel waterstofperoxide met twee delen water (het kan ook half om half zijn). Spoel de mond driemaal daags met dit mengsel. Dit middel kan wat ongemakkelijk zijn, maar het werkt.

Sommige mensen kiezen ervoor om een wattenstaafje te gebruiken om het mengsel direct toe te passen op de mondzweer. Het kan een beetje branden, maar het is zeer effectief.

Zout water

Zeezout

Dit middel kan enige irritatie veroorzaken, maar het werkt.

Ingrediënten

 • 1 kopje water
 • 1 handvol grof zout

Instructies

Kook het water met het zout totdat het is opgelost. Laat het vervolgens afkoelen en gebruik het om je mond minstens drie keer per dag te spoelen.

Aloë vera

Aloë vera is zowel veilig als effectief. De vele eigenschappen van aloë vera maken het bovendien tot een nuttige plant om thuis te houden.

Om aften behandelen snijd je een stengel van de aloë vera in de lengte door. Breng het direct aan op de zweer en laat het een paar minuten inwerken. Dit middel kalmeert en vermindert de pijn onmiddellijk. Het helpt ook bij het inperken van de besmettelijkheid.

Biergist

Gist

Dit is een uitstekend middel om zweren te behandelen, omdat dit de hoeveelheid bacteriën in de mond vermindert.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel biergist
 • Een beetje water

Instructies

Meng beide ingrediënten tot een pasta. Droog het getroffen gebied en breng het aan. Laat het zo lang mogelijk intrekken en spoel dan af met warm water.

Grapefruitzaden

Je kunt een extract in reformwinkels kopen of je kunt de zaden direct gebruiken. Grapefruit is een vrucht met veel antiseptische eigenschappen, die effectief zijn tegen zweren en dus ook prima om aften te behandelen.

Ingrediënten

 • Een handvol grapefruitzaden
 • 1 kopje water

Maak een infusie van beide ingrediënten en laat die vervolgens afkoelen. Zeef het en drink het op. Herhaal dit meerdere keren per dag.

Als je voor het extract gekozen hebt is de dosering zes druppels per ½ kopje warm water.

Zuiveringszout

Baking Soda

Het wordt al duizenden jaren als huismiddel gebruikt vanwege de vele gunstige eigenschappen, vooral de mogelijkheid om virussen en bacteriën te bestrijden.

Ingrediënten

Instructies

Los het zuiveringszout op in het water en gebruik het daarna als een mondspoeling, waarbij je de oplossing zo lang mogelijk in je mond probeert te houden. Herhaal dit meerdere keren per dag.

Appelazijn

Met vergelijkbare eigenschappen als die van zuiveringszout kan het helpen aften snel te genezen. Het kan zijn dat het een beetje brandt.

Ingrediënten

 • ½ kop appelazijn
 • ½ kopje warm water

Instructies

Meng de ingrediënten en herhaal de behandeling 2-3 keer per dag totdat de zweren verdwijnen.

Als je last hebt van aften of mondzweren, probeer dan om meer rauwe uien en knoflook te eten. Ze bevatten beiden krachtige antibacteriële eigenschappen en zijn dus goed om aften te behandelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Tuft, L., Girsh, L. S., & Ettelson, L. N. (1961). Canker Sores. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1961.03040100088027
 • Scully, C., & Porter, S. (2008). Oral mucosal disease: Recurrent aphthous stomatitis. British Journal of Oral and Maxillofacial Surgery. https://doi.org/10.1016/j.bjoms.2007.07.201
 • LAWRENCE C. SCHNEIDER AND ADINA E. SCHNEIDER. (1998). Diagnosis of Oral Ulcers. The Mount Sinai Journal of Medicine, New York.
 • Eisbruch, A., & Sapir, E. (2015). Supportive Care Editorial Touch MEdical MEdia Reducing Mucositis by Antiviral/Antibacterial/ Mucosal Coating Agents Mucositis—Supportive Care During Radiotherapy or Chemoradiotherapy of Head and Neck Cancer. Citation: Oncology & Hematology Review. https://doi.org/10.17925/OHR.2015.11.01.50

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.