Oorzaken en symptomen van laryngitis

Laryngitis is een ziekte die meerdere oorzaken heeft. Ontdek in dit artikel de oorzaken en de symptomen van laryngitis.
Oorzaken en symptomen van laryngitis

Laatste update: 28 september, 2020

Laryngitis is een ontsteking van het larynxslijmvlies, het orgaan waar de ingeademde en uitgeademde lucht langs passeert. Het is het belangrijkste gebied voor fonatie, omdat de stembanden zich daar bevinden. We gaan vandaag bespreken wat de symptomen van laryngitis zijn.

Volgens experts van de Spaanse Vereniging voor Otorinolaryngologie (SEORL), (Spaanse link) wordt deze pathologie als acuut beschouwd als de patiënt herstelt na een korte periode (uren of dagen). Als de symptomen langer dan drie weken aanhouden, is het geval chronisch.

Zoals je in dit artikel zult zien, is laryngitis een veel voorkomende ziekte die meestal wordt veroorzaakt door een virus. Het is essentieel om de oorzaken en symptomen van laryngitis te kennen. Hieronder vertellen we je alles wat je erover moet weten.

Prevalentie van laryngitis bij de algemene bevolking

Het is essentieel om de epidemiologie van laryngitis te kennen, dat wil zeggen, wie het treft en wat de prevalentie (het aantal geïnfecteerde mensen in een bepaalde populatie) ervan is, om het te kunnen aanpakken. Epidemiologische studies leveren een reeks zeer interessante gegevens op:

  • Acute laryngitis is verantwoordelijk voor 15-20% van de luchtwegaandoeningen.
  • De incidentie bij zuigelingen is 3 tot 6%. Zo lijden ongeveer zes op de 100 kinderen onder de zes jaar binnen een bepaalde periode aan deze ziekte.
  • Het typische profiel van een getroffen persoon is een tweejarige jongen die in de herfst en winter aan deze ziekte lijdt.
  • Acute laryngitis heeft daarnaast een duidelijke familiecomponent. Dit komt omdat, volgens pediatrische tijdschriften, kinderen met familieleden die eraan hebben geleden, drie keer meer kans hebben om er last van te hebben.

Zoals je hebt gezien, is dit een ziekte die overheerst onder kinderen. Dit komt door het feit dat jonge kinderen tot zes jaar een hogere glottis hebben en lossere en minder fibreuze submucosale weefsels. Dit zijn factoren die hen vatbaarder maken voor infectie.

De oorzaken en symptomen

Een man met keelpijn

Wetenschappelijk onderzoek (Engelse link) stelt dat verschillende oorzaken laryngitis bij de bevolking kunnen veroorzaken. We onderscheiden hierbij 2 groepen:

  • Besmettelijke laryngitis ten gevolge van virussen (verkoudheid, griep of herpes), bacteriën (Mycoplasma of difterie) of schimmels (candidiasis of aspergillose).
  • Niet-besmettelijke laryngitis. Deze ontstaat door allergieën, trauma, medicijnen of auto-immuunziekten.

Virale laryngitis

Volgens verschillende onderzoeken worden 65% van alle gevallen veroorzaakt door de para-influenza-virussen 1, 2 en 3. Ook zijn influenza A- en B-virussen (die griep veroorzaken) en verschillende soorten adenovirussen veel voorkomende veroorzakers.

Deze pathogenen worden ook in verband gebracht met infecties van de bovenste luchtwegen, wat leidt tot typische klinische manifestaties van influenza. Enkele van deze symptomen zijn onder andere:

  • koorts.
  • droge en zere keel.
  • dysfagie (moeite met slikken).
  • ademhalingsmoeilijkheden en voortdurend hoesten.
  • gezwollen lymfeklieren in de nek.
  • oorpijn.

Deze symptomen komen voort uit de ontsteking van het farynxslijmvlies, dat rood en oedemateus is. Er is met andere woorden gezegd een opbouw van extracellulaire vloeistof. Wat de behandeling betreft, moet de patiënt zijn stem laten rusten en antipyretica en analgetica gebruiken.

In acute gevallen geneest deze ziekte vanzelf weer. In feite verdwijnen de symptomen na een paar dagen. Het immuunsysteem bestrijdt de veroorzaker en deze laten geen blijvende effecten na.

Bacteriële laryngitis

Vrouw met laryngitis

Deze variant komt minder vaak voor dan virale laryngitis. Volgens verschillende wetenschappelijke bronnen (Spaanse link) lost ook deze variant zichzelf op en het is snel te genezen.

Een van de meestvoorkomende veroorzakers is de Mycoplasma-bacterie, waarvan er meer dan 100 verschillende soorten zijn. De symptomen lijken erg op de symptomen die we hierboven noemden: koorts, niet-productieve hoest, pijnlijk slikken en dysfonie. Dat is een verandering van enkele van de akoestische eigenschappen van de stem.

In deze gevallen is de behandeling gebaseerd op antibiotica. Zowel erytromycine, claritromycine als azithromycine (Spaanse link) zijn effectief bij het doden van bacteriën in het strottenhoofd.

Niet-infectieuze laryngitis

Sommige gevallen van deze ziekte zijn niet pathogeen, wat betekent dat de laryngitis niet wordt veroorzaakt door micro-organismen, maar door verkeerd stemgebruik en de omgeving rond de patiënt. Denk hierbij onder andere aan:

  • Allergieën. Acute ontsteking van de stembanden en de rest van het larynxslijmvlies kan bijvoorbeeld optreden na inademing van allergenen. Het veroorzaakt wisselende symptomen, van keelschrapen tot ernstige luchtwegobstructie.
  • Inademing. Door direct contact van het larynxweefsel met schadelijke elementen, zoals rook of zeer hete lucht. Dit komt vaak voor bij overlevenden van brand of brandweerlieden.
  • Trauma of vocale inspanning. Laryngeale irritatie kan worden veroorzaakt door een klap of voortdurende overbelasting van de stembanden.

BQ De oorsprong van de pathologie kan infectieus of niet-infectieus zijn.

Meer lezen over een zere keel? Bekijk dan:
5 remedies om een geïrriteerde keel te kalmeren

Wat te onthouden over de oorzaken en symptomen?

In dit artikel hebben we uitgelegd dat laryngitis een veelzijdige ziekte is, omdat het verschillende oorzaken kan hebben, variërend van infectieuze agentia tot eenvoudige verwondingen. Niettemin veroorzaken ze allemaal veel voorkomende symptomen, zoals dysfonie en niet-productieve hoest.

Infectieuze varianten komen het meest voor en ze worden gemakkelijk overgedragen tussen bevolkingsgroepen door direct contact of inademing van vloeistof. Daarom manifesteren gevallen van laryngitis zich in bepaalde epidemiologische patronen, met een piek in de winter en herfst.

Deze respiratoire pathologieën komen vrij vaak voor bij zuigelingen. Je hoeft je echter geen zorgen te maken, omdat ze meestal vanzelf oplossen. Als de symptomen echter langer dan twee weken aanhouden, is het essentieel dat je naar een arts gaat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Laringitis agudas de adulto, Hospital de Mérida. Recogido a día 12 de agosto en https://seorl.net/PDF/Laringe%20arbor%20traqueo-bronquial/102%20-%20LARINGITIS%20AGUDAS%20DEL%20ADULTO.pdf
  • Tapiainen, Terhi, et al. “Finnish guidelines for the treatment of laryngitis, wheezing bronchitis and bronchiolitis in children.” Acta Paediatrica 105.1 (2016): 44-49.
  • Basanta, M. A. (2003). Laringitis aguda (crup). An pediatría [Internet]1(S1), 55-61.
  • Alvo, Andrés, et al. “Conceptos básicos para el uso racional de antibióticos en otorrinolaringología.” Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello 76.1 (2016): 136-147.
  • Stachler, Robert J., and James P. Dworkin-Valenti. “Allergic laryngitis: unraveling the myths.” Current opinion in otolaryngology & head and neck surgery 25.3 (2017): 242-246.
  • Temprano, M. M., & Hinojal, M. T. (2017). Laringitis, crup y estridor. Pediatr Integr21(7), 458-64.
  • Bustos, M. F., Guzmán, M., & Galeno, C. (2014). Laringitis aguda obstructiva o crup viral. Rev. Hosp. Clin. Univ. Chile25(3), 253-257.
  • Adetona, Olorunfemi, et al. “Review of the health effects of wildland fire smoke on wildland firefighters and the public.” Inhalation Toxicology 28.3 (2016): 95-139.
  • Garate, A., Valenzuela, P., & Casar, C. (1987). Laringotraqueobronquitis aguda bacteriana. Revista chilena de pediatría58(6), 472-478.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.