Natuurlijke remedies tegen orale candidiasis

Orale candidiasis is het gevolg van de overmatige groei van de schimmel Candida albicans in de mond. Vandaag delen we enkele natuurlijke remedies om de symptomen hiervan onder controle te houden.
Natuurlijke remedies tegen orale candidiasis

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 21 september, 2022

Geloof het of niet, maar je kunt met natuurlijke ingrediënten veel verschillende remedies maken voor orale candidiasis. Hoewel het in veel gevallen noodzakelijk is om medische behandeling te ondergaan, kunnen milde vormen van de aandoening worden geminimaliseerd met zelfgemaakte preparaten.

Dit type schimmelinfectie komt meestal voor als gevolg van een overgroei van de schimmel Candida albicans. Dit organisme leeft in kleine hoeveelheden in de mond zonder schade aan te richten.

Wanneer het zich echter ongecontroleerd verspreidt, veroorzaakt het vaak problemen. De symptomen zijn onder meer witte bultjes in bepaalde gebieden zoals de tong en de binnenkant van de wangen. Het kan ook slikproblemen en een nare smaak in de mond veroorzaken. Ontdek hieronder enkele natuurlijke opties om het te bestrijden.

Vijf remedies tegen orale candidiasis die je moet proberen

Orale candidiasis is een infectie die wordt veroorzaakt door een opeenhoping van de schimmel Candida albicans in het mondslijmvlies. Hoewel het zich op elke leeftijd kan ontwikkelen, treft het meestal kinderen en ouderen. Gelukkig kun je de klachten van deze aandoening op natuurlijke wijze bestrijden.

Hoewel deze oplossingen de schimmelwerende middelen die artsen adviseren om wildgroei van deze gistsoort te verminderen niet vervangen, zijn ze een goede aanvulling om de symptomen van de infectie te verlichten. Bovendien kunnen ze in mildere gevallen de enige goede remedie zijn. Probeer ze uit!

1. Zuiveringszout

Een glas water en een eetlepel zuiveringszout

Ten eerste is een spoeling met zuiveringszout een van de beste remedies voor orale candidiasis. Deze oplossing heeft desinfecterende en schimmelwerende eigenschappen die de werking van de Candida albicans- schimmel helpen neutraliseren. Zuiveringszout zorgt voor een agressieve pH in de mond die het overleven van de gist in de mond bemoeilijkt.

Hoe gebruik je het?

 • Los eerst een halve theelepel zuiveringszout op in een kopje warm water.
 • Vervolgens gorgel je gedurende twee minuten met deze vloeistof voordat je het uitspuugt.
 • Spoel de mond na en herhaal tweemaal daags tot je een verbetering ziet.

2. Gewone yoghurt

Een van de beste remedies voor orale candidiasis is niets meer en niets minder dan gewone yoghurt met probiotica. Deze culturen van goede bacteriën kunnen de groei van Candida helpen beheersen. Het helpt ook om het evenwicht van gezonde bacteriën in de mond te herstellen.

Hoe gebruik je het?

 • Eet bij het eerste teken van orale candidiasis twee porties yoghurt per dag.
 • Zorg er wel voor dat het suikervrij is, want suiker voedt de gist juist.

3. Citroensap

Citroensap heeft veel geneeskrachtige eigenschappen. Onder hen moeten we vermelden dat de componenten antiseptische en schimmelwerende effecten hebben. Daarom wordt citroensap een antiseptisch middel genoemd en is het een goede bondgenoot om orale candidiasis en de symptomen ervan te bestrijden. Er zijn twee mogelijkheden om citroensap te gebruiken.

Hoe gebruik je het?

Ten eerste kun je citroensap en warm water combineren en driemaal per dag met deze oplossing gorgelen. Je kunt ook thee maken met het sap en dit opdrinken, bij voorkeur op een lege maag.

4. Kurkuma

Kurkuma blijft ons verbazen vanwege de natuurlijke toepassingen. In dit geval benadrukken we het als een oplossing om het herstel van orale candidiasis te versnellen. Volgens studies heeft curcumine een schimmelwerend effect om meerdere soorten candida te bestrijden.

Hoe gebruik je het?

 • Verwarm eerst een kopje water in een pan.
 • Voeg als het kookpunt is bereikt een halve theelepel kurkuma toe.
 • Als je wilt, kun je een snufje zwarte peper toevoegen.
 • Neem twee keer per dag een slok van deze remedie totdat je een verbetering ziet.

Zorg ervoor dat je dit artikel ook leest:
Hoe beheers je Candida Albicans met zes natuurlijke middelen?

5. Etherische olie van oregano

Etherische olie van oregano

Etherische oliën staan bekend om hun schimmelwerende en antimicrobiële eigenschappen. Ook oregano-olie is een product met antimicrobiële en schimmelwerende componenten. Veel mensen hebben deze kwaliteiten benut in alternatieve behandelingen. In dit opzicht is het een van de remedies voor orale candidiasis die je symptomen kan minimaliseren.

Hoe gebruik je het?

 • Giet twee druppels oregano-olie in een glas warm water. Zorg er wel voor dat het een etherische olie is die geschikt is voor consumptie.
 • Gorgel dan twee minuten met de oplossing.
 • Spuug de oplossing uit en herhaal dit tweemaal per dag.

Let op: je mag nooit etherische oliën doorslikken. Het is ook altijd wenselijk om ze met water te vermengen omdat ze zeer agressief kunnen zijn. Volg altijd de instructies op de verpakking.

Wanneer moet je naar de dokter gaan met orale candidiasis?

De meeste gevallen van orale candidiasis zijn niet ernstig. In feite verdwijnen ze vaak zonder behandeling. Echter, als je een verzwakt immuunsysteem hebt, kun je het beste je arts raadplegen voor advies.
Een onbehandelde infectie heeft de neiging zich gemakkelijker te verspreiden bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem.

Als je symptomen binnen een paar dagen niet verbeteren, is het belangrijk om een professionele diagnose te laten stellen. Andere aandoeningen kunnen zich manifesteren met symptomen die vergelijkbaar zijn met die van orale candidiasis. Daarom kan een andere behandeling nodig zijn.

Sommige natuurlijke remedies zijn niet geschikt voor baby’s, kinderen of zwangere vrouwen. Dus is het essentieel om eerst je arts om advies te vragen voordat je ze uitprobeert. Je mag ook het feit dat ze slecht kunnen interageren met bepaalde medicijnen niet negeren.

Ervaar je de typische symptomen van orale candidiasis? Zo ja, probeer dan enkele van de oplossingen die we in dit artikel hebben gedeeld. Vergeet echter niet om het advies van je arts te vragen om goede resultaten te garanderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Millsop, J. W., & Fazel, N. (2016). Oral candidiasis. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2016.02.022
 • Da Silva, F. C., Kimpara, E. T., Mancini, M. N. G., Balducci, I., Jorge, A. O. C., & Koga-Ito, C. Y. (2008). Effectiveness of six different disinfectants on removing five microbial species and effects on the topographic characteristics of acrylic resin. Journal of Prosthodontics. https://doi.org/10.1111/j.1532-849X.2008.00358.x
 • Matsubara, V. H., Wang, Y., Bandara, H. M. H. N., Mayer, M. P. A., & Samaranayake, L. P. (2016). Probiotic lactobacilli inhibit early stages of Candida albicans biofilm development by reducing their growth, cell adhesion, and filamentation. Applied Microbiology and Biotechnology. https://doi.org/10.1007/s00253-016-7527-3
 • Manohar V, Ingram C, Gray J, Talpur NA, Echard BW, Bagchi D, Preuss HG. Antifungal activities of origanum oil against Candida albicans. Mol Cell Biochem. 2001 Dec;228(1-2):111-7.
 • Wright, S. C., Maree, J. E., & Sibanyoni, M. (2009). Treatment of oral thrush in HIV/AIDS patients with lemon juice and lemon grass (Cymbopogon citratus) and gentian violet. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2008.07.015
 • Boukhatem, M. N., Ferhat, M. A., Kameli, A., Saidi, F., & Kebir, H. T. (2014). Lemon grass (cymbopogon citratus) essential oil as a potent anti-inflammatory and antifungal drugs. Libyan Journal of Medicine. https://doi.org/10.3402/ljm.v9.25431
 • Martins, C. V. B., Da Silva, D. L., Neres, A. T. M., Magalhães, T. F. F., Watanabe, G. A., Modolo, L. V., … De Resende, M. A. (2009). Curcumin as a promising antifungal of clinical interest. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. https://doi.org/10.1093/jac/dkn488
 • Lee, W., & Lee, D. G. (2014). An antifungal mechanism of curcumin lies in membrane-targeted action within Candida albicans. IUBMB Life. https://doi.org/10.1002/iub.1326
 • Manohar, V., Ingram, C., Gray, J., Talpur, N. A., Echard, B. W., Bagchi, D., & Preuss, H. G. (2001). Antifungal activities of origanum oil against Candida albicans. Molecular and Cellular Biochemistry. https://doi.org/10.1023/A:1013311632207
 • Sousa FA, Paradella TC, Koga-Ito CY, Jorge AO. Effect of sodium bicarbonate on Candida albicans adherence to thermally activated acrylic resin. Braz Oral Res. 2009 Oct-Dec;23(4):381-5.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.