Oorzaken en symptomen van en behandelingen voor schurft

Er zijn verschillende behandelingen voor de symptomen van schurft zoals intense jeuk, netelroos en roodachtige epidermale ulcera. Deze zijn het gevolg van de activiteit van een mijt die tunnels onder de opperhuid creëert.
Oorzaken en symptomen van en behandelingen voor schurft

Laatste update: 02 mei, 2021

Er zijn verschillende behandelingen voor schurft, wat wordt veroorzaakt door een parasiet (Sarcoptes scabiei). Deze parasiet heeft een nauwe relatie met de mens en de eerste meldingen van zijn bestaan dateren uit de 12e eeuw. Deze ziekte komt over de hele wereld voor, met om de 15 jaar uitbarstingen van cyclische incidentie.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (Spaanse link) hebben ongeveer 200 miljoen mensen wereldwijd op welk moment dan ook schurft. Schattingen geven bovendien aan dat 10% van de bevolking met lage inkomens deze parasiet heeft.

Symptomen

Mijt op iemands huid

De mijt kan de menselijke huid binnendringen en zich daar nestelen. Het is een andere variëteit dan de soort die honden en katten aanvallen. Het belangrijkste teken van de ziekte is hevige jeuk en dit wordt ‘s nachts duidelijker.

Het is net zo onaangenaam als het klinkt. Dit komt doordat de vrouwelijke mijt tunnels in de buitenste huidlaag van de patiënt graaft en hierdoor een allergische reactie door het immuunsysteem veroorzaakt.

De Amerikaanse National Library of Medicine (Engelse link) toont de verschillende klinische symptomen van schurft bij mensen. Deze omvatten onder andere:

 • Ernstige jeuk, meestal ‘s nachts en bij warm weer. De vrouwtjesmijt is actiever onder de huid en dit leidt tot ongemak.
 • Huiduitslag die duidelijker is in de huidplooien en tussen de vingers en tenen. Het komt het meest in de oksels, onder de borsten, in de gewrichten en rond het genitale gebied voor.
 • Roodachtige zweren op de huid als gevolg van krabben en graven.
 • Dunne gegroefde lijnen op de huid door de tunnels die door de parasiet zijn gegraven.

Merk op dat de uitslag zich bij zuigelingen en jonge kinderen gewoonlijk over het hele lichaam verspreidt en dat de meest aangetaste delen het hoofd, het gezicht en de nek zijn.

Wanneer moet je naar een dokter?

De Mayo Clinic (Spaanse link) raadt ten zeerste aan om een arts te raadplegen als je symptomen van schurft opmerkt. Het is echter niet al te ernstig en daarom is je grootste zorg er gewoon zo snel mogelijk van af te komen.

Mensen verwarren dermatitis, lokale allergische reacties en contactirritaties vaak met schurft. Je moet daarom een professional raadplegen die jouw individuele geval kan diagnosticeren.

Wat veroorzaakt schurft bij mensen?

Zoals hierboven vermeld, wordt schurft bij mensen door de mijt Acarus scabiei veroorzaakt. De vrouwtjes van deze soort meten 300 tot 450 micron en zijn obligate parasieten. Dit betekent dat ze niet langer dan vier dagen zonder gastheer kunnen.

Het vrouwtje en mannetje van de soort copuleren op de huid van de gastheer, waarna het vrouwtje tunnels in de opperhuid begint te graven om haar eieren te leggen. Studies tonen aan (Spaanse link) dat de parasiet een voorkeur voor bepaalde delen van de huid heeft zoals:

 • de onderkant van de polsen.
 • de ulnaire rand van de hand.
 • de interdigitale gebieden.

Merk op dat een hond of kat met schurft bij mensen geen ernstige ziekte veroorzaakt als hij ze besmet. Elke variëteit van de parasiet is specifiek voor zijn gastheer. Kattenmijt die met de menselijke huid in contact komt kan erin gaan graven, maar hij zal sterven. Om deze reden zijn deze gevallen zelflimiterend en mild.

Risicogroepen en complicaties

Er is een meer ernstige vorm van deze ziekte die als sarcoptische schurft bekend staat. Dit veroorzaakt een enorme aantasting door de parasiet terwijl de gastheer in de meeste gevallen niet meer dan 10 tot 15 exemplaren heeft. De risicogroepen om hierdoor getroffen te worden zijn:

 • mensen met chronische aandoeningen die het immuunsysteem aantasten, zoals patiënten met HIV en chronische leukemie.
 • patiënten met andere aandoeningen zoals bijkomende ziekten.
 • ouderen, vooral in verpleeghuizen.

In deze gevallen is het ook mogelijk dat patiënten secundaire bacteriële infecties oplopen. Aangezien de mijt de oppervlakkige delen van de huid vernietigt en laesies veroorzaakt, vergemakkelijkt het de toegangsweg voor ziekteverwekkers die anders niet zouden kunnen binnendringen.

Diagnose en behandelingen voor schurft bij mensen

Volgens de website van Planned Parenthood (Spaanse link) kunnen artsen de meeste gevallen van menselijke schurft detecteren door de huidsymptomen van de patiënt te evalueren.

In sommige gevallen kunnen ze via huidschrapen van de aangetaste gebieden weefsel verkrijgen om de diagnose te bevestigen. Dit komt doordat monsters van mijteneieren en uitwerpselen onder een microscoop zichtbaar zijn.

De behandeling is meestal op zalven gebaseerd die men één of twee keer per dag over het hele lichaam kan aanbrengen. Alle huisgenoten van de patiënt moeten mogelijk een preventieve behandeling ondergaan vanwege de besmettelijkheid van deze ziekte. De medicijnen die in de meeste gevallen worden voorgeschreven zijn:

 • Permethrinecrème, een scabicide dat bij volwassenen en kinderen ouder dan 2 maanden wordt gebruikt. Het wordt op de huid aangebracht en brengt weinig risico met zich mee.
 • Lindaanlotion is alleen geschikt voor mensen die geen baat bij andere goedgekeurde behandelingen hebben gehad.
 • Crotamiton is een ander scabicide dat in topische of pilvorm verkrijgbaar is. Volgens de Cigna-website (Spaanse link) heeft dit medicijn een aanzienlijk faalpercentage, dus permethrin blijft de beste optie.
 • Ten slotte is ivermectine voor risicogroepen en mensen met korstschurft bedoeld.

Tips, preventie en behandelingen voor schurft

Was hangt buiten te drogen

Er zijn veel sleutels om de verspreiding van schurft bij mensen te voorkomen. Hier zijn enkele handige tips over het onderwerp om je in het geval van een besmetting te helpen:

 • Zodra de besmette persoon is geïdentificeerd, moet elke directe huisgenoot en elk gezinslid de voorgeschreven huidcrème aanbrengen.
 • Je moet alle materialen wassen die met de zieke in contact komen. De ontsmetting moet op 60 graden Celsius worden gedaan, dit is de temperatuur waarbij de eieren afsterven.
 • Na voltooiing van de behandeling moet uitgebreide ontsmetting worden toegepast.
 • Het is het beste om seks tot na het beëindigen van de behandeling te vermijden.

Er zijn behandelingen voor schurft bij mensen

Ten slotte is schurft bij mensen een probleem dat verband houdt met de sociaaleconomische situatie van een regio. Het komt daarom veel vaker voor in tropische landen met weinig middelen, waar tot 10% van de kinderen symptomen van schurft vertoont. Hoe slechter de gezondheidsinfrastructuur, hoe groter de kans op infectie.

Gelukkig is de behandeling meestal eenvoudig en effectief. De extreme ontsmetting van de omgeving en de medicatie van de hele sociale kring van de getroffen persoon is echter wel een beetje vervelend. De parasiet zou echter zonder deze maatregelen opnieuw kunnen verschijnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.