Oorsmeer verwijderen op een natuurlijke manier

Heb je soms last van oorsmeer en wil je weten wat je eraan kunt doen?
Oorsmeer verwijderen op een natuurlijke manier

Laatste update: 12 december, 2018

Vrij regelmatig raakt de uitwendige gehoorgang geblokkeerd als gevolg van een ophoping van slijm, dat een vieze geur heeft. Dit is algemeen bekend als oorsmeer. Als gevolg hiervan verslechtert je gehoor en als het niet snel genoeg wordt behandeld, kan deze aandoening zelfs gaatjes veroorzaken in het trommelvlies.

Dit fenomeen komt vaak voor tegelijkertijd met een verkoudheid of allergie, waarbij de niveaus van afscheiding uit de neus verhoogt zijn. Als je geïnteresseerd bent om de strijd tegen oorsmeer effectief aan te gaan, blijf dan lezen!

Natuurlijke methoden die helpen oorsmeer te verwijderen

Er zijn veel natuurlijke oplossingen voor het verwijderen van oorsmeer. Om dit veel voorkomende en zeer ongewenste fenomeen te bestrijden, hebben we hier een lijstje met de beste geheimen en methoden die de natuur ons biedt:

Infusie van antiseptische planten

De beste plantensoort is in dit geval kamille. Nadat je een eetlepel gedroogde kamillebloemen in een beker met kokend water hebt gedaan, laat je de infusie ongeveer tien minuten trekken (bedek de beker, zodat essentiële oliën van de plant niet verloren gaan). Vervolgens zeef je de infusie, laat je hem goed afkoelen en was je je oren met de vloeistof die na het zeven overblijft.

Infusie met vlierbes en euphrasia (ogentroost)

Deze infusie is zeer geschikt bij oorsmeer dat is ontstaan door de gevolgen van een verkoudheid. Voor de voorbereiding van deze infusie moeten beide bloemen in een luchtdichte container worden bewaard, die ook moet worden beschermd tegen het licht. Vervolgens voeg je de kruiden toe aan kokend water en laat je het gedurende tien minuten staan.

Drink 3 kopjes van deze infusie per dag (na elke maaltijd).

Olijfolie

voordelen-olijfolie

Dit is een eenvoudige methode. Verwarm de olie tot deze lauw is. Dan breng je het druppelsgewijs aan in je oor om het oorsmeer te verzachten. Deze behandeling kan een paar dagen duren. Het verwijdert oorsmeer op natuurlijke wijze uit de gehoorgang.

Infusie met echinacea

Deze infusie wordt gebruikt als je een infectie hebt, omdat echinacea een plant is met een natuurlijk eigenschap als antibioticum. De werkwijze voor het bereiden van de infusie is gelijk aan de eerder genoemde infusie met vlierbes en euphrasia. Je drinkt het twee tot drie keer per dag.

Slotconclusies

Vergeet niet dat oorsmeer een afweermechanisme is dat van nature in je lichaam voorkomt. Het wordt echter aangeraden om je oren één keer per maand goed te reinigen om complicaties aan de gehoorgang te voorkomen.

Hoewel het een veel voorkomend gebruik is, kun je beter niet proberen een voorwerp in je gehoorgang aan te brengen, zoals wattenstaafjes, omdat ze de neiging hebben oorsmeer samen te drukken en het oorsmeer verder naar de binnenkant van je oor toe te duwen, waardoor je trommelvlies zou kunnen beschadigen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Oron, Y., Zwecker-Lazar, I., Levy, D., Kreitler, S., & Roth, Y. (2011). Cerumen removal: Comparison of cerumenolytic agents and effect on cognition among the elderly. Archives of Gerontology and Geriatrics. https://doi.org/10.1016/j.archger.2010.03.025
  • Guest, J. F., Greener, M. J., Robinson, A. C., & Smith, A. F. (2004). Impacted cerumen: Composition, production, epidemiology and management. QJM – Monthly Journal of the Association of Physicians. https://doi.org/10.1093/qjmed/hch082
  • Got an ear full? Here’s some advice. (2018).
    health.harvard.edu/staying-healthy/got-an-ear-full
  • Browning, G. (2008). Ear wax. Clinical Evidence. https://doi.org/10.1177/0018726701547006
  • Sarrell, E. M., Cohen, H. A., & Kahan, E. (2003). Naturopathic Treatment for Ear Pain in Children. PEDIATRICS. https://doi.org/10.1542/peds.111.5.e574

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.