Oogontsteking behandelen op natuurlijke wijze
Hoewel oogontstekingen meestal eenmalig zijn en snel weer minder worden, kun je een oogontsteking behandelen op natuurlijke wijze om complicaties of problemen die meer zorg vereisen, te voorkomen.
Onze ogen zijn niet uitgesloten van infecties, en deze infecties komen vaak voor aan ofwel de binnenkant, ofwel de buitenkant van onze oogleden.
Oogontsteking is een veelvoorkomend probleem en kan veroorzaakt woorden door virussen, bacteriën of schimmels die een ontstekingsreactie opwekken wanneer ze zich vermenigvuldigen.
Enkele van de symptomen van oogontsteking zijn bijvoorbeeld jeuk en irritatie, en deze gaan meestal gepaard met roodheid, droogheid en een belemmering van het gezichtsvermogen.
Gelukkig kun je naast het gebruik van conventionele antibiotica ook een oogontsteking behandelen op natuurlijke wijze en het genezingsproces daarmee versnellen, zonder de kans op ongewenste bijverschijnselen.
In dit artikel delen we daarom vijf van de beste natuurlijke remedies die oogontsteking behandelen op natuurlijke wijze, zodat je ze de volgende keer dat je last hebt van dit probleem eens kunt proberen .
Lees ook: Zo krijg je gezonde ogen
Oogontsteking behandelen op natuurlijke wijze met deze vijf huismiddeltjes
1. Lijnzaad
Lijnzaad staat bekend om zijn vochtafdrijvende eigenschappen en vermogen om de spijsvertering te bevorderen. Het heeft daarnaast ook ontstekingsremmende en verfrissende eigenschappen die kunnen helpen om de symptomen van oogontsteking onder controle te houden.
De hydraterende werking helpt om de ogen vochtig te houden en de oogleden schoon te maken.
Ingrediënten
- 1 eetlepel lijnzaad (10 gram)
- 1 glas water (200 milliliter)
Bereiding
- Meng de eetlepel lijnzaad met het glas water en breng het op laag vuur aan de kook. Laat het vervolgens tien minuten doorkoken.
- Laat het daarna afkoelen tot het een geschikte temperatuur bereikt heeft en giet het door de zeef.
Toepassing
- Doop een schoon doekje in het mengsel en houd het doekje vervolgens vijf minuten tegen je oog aan.
- Doe dit twee keer per dag tot de ontsteking genezen is.
2. Jasmijnbloesemthee
Een oogontsteking behandelen met natuurlijke middelen kan heel goed met jasmijnbloesem. De ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen van jasmijnbloesem kunnen namelijk helpen om oogontsteking te verzachten.
Ze gaan de micro-organismen die infecties veroorzaken namelijk direct tegen.
Ingrediënten
- 1 eetlepel jasmijnbloesem (10 gram)
- 1 glas water (200 milliliter)
Bereiding
- Meng de eetlepel jasmijnbloesem met een glas kokend water en laat het zo vijftien tot twintig minuten staan.
- Wanneer het water een draaglijke temperatuur bereikt, giet je het door de zeef. Daarna kun je het gebruiken.
Toepassing
Gebruik deze vloeistof twee keer per dag om je ogen mee te spoelen.
3. Rozenwater
Rozenwater is een natuurlijke tonic die, dankzij de zachte samenstelling, kan helpen om de ogen schoon te maken en zo infecties die jeuk en irritatie veroorzaken tegen te gaan.
De eigenschappen van rozenwater kunnen de aanwezigheid van virussen en bacteriën namelijk verminderen en tegelijkertijd stofdeeltjes en ander residu verwijderen.
Ingrediënten
- 3 eetlepels rozenblaadjes (30 gram)
- 1 glas water (200 milliliter)
Bereiding
- Meng de drie eetlepels rozenblaadjes met een glas water en breng het daarna samen aan de kook. Laat het vervolgens op laag vuur nog vijftien minuten doorkoken.
- Haal het van het vuur en laat het even afkoelen voordat je het door de zeef giet.
Toepassing
- Gebruik deze vloeistof als spoeling voor de ogen en gebruik een paar watjes om het over de ogen te wrijven.
- Doe dit drie keer per dag.
4. Gewone yoghurt
De levende culturen die aanwezig zijn in gewone yoghurt kunnen gebruikt worden als natuurlijk middeltje om bacteriën en schimmels die de gezondheid van de ogen aantasten te bestrijden.
De voedingsstoffen die yoghurt bevat, kunnen helpen om roodheid en zwelling te verminderen en tevens om jeuk en pijn te voorkomen.
Ingrediënten
- 3 eetlepels gewone yoghurt (60 gram)
- 1 theelepel kamille-olie (5 gram) (optioneel)
Bereiding
- Hoewel je yoghurt ook op zichzelf kan gebruiken, raden wij aan om het te combineren met een theelepel kamilleolie om de ontstekingsremmende werking te versterken.
Toepassing
- Week een watje in dit mengsel en wrijf hier vervolgens mee over je ogen.
- Laat het mengsel ongeveer twintig minuten zijn werk doen en spoel het dan af met warm water.
- Herhaal dit twee keer per dag.
Lees ook: Zelf yoghurt maken, met alle voordelen
5. Korianderinfusie
De actieve bestanddelen die koriander bevat hebben een ontstekingsremmende en antiseptische werking, wat goed is om oogontsteking te behandelen.
Door een infusie van koriander op je oogleden aan te brengen, kun je zwelling verminderen en voorkomen dat de omliggende huid beschadigd raakt.
Ingrediënten
- 1 eetlepel korianderblaadjes (10 gram)
- 1 glas water (200 milliliter)
Bereiding
- Voeg de korianderblaadjes toe aan een glas met kokend water en laat ze ongeveer vijftien minuten trekken.
- Giet het water daarna door de zeef en gebruik het.
Toepassing
- Doop eerst een schoon doekje in de infusie. Wrijf hier daarna mee over je ogen.
- Je kunt er ook voor kiezen om de infusie over te gieten in een druppelflesje en zo per keer twee à drie druppeltjes in het aangedane oog doen.
- Gebruik dit middel drie keer per dag.
Je oogontsteking behandelen op natuurlijke wijze is zoals je ziet niet moeilijk. Alle middeltjes in dit artikel kunnen helpen om milde oogontsteking onder controle te houden.
Als de symptomen aanhouden of erger worden, raadpleeg dan echter meteen een dokter.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Oudghiri, R. (2014). La prevención de la salud ocular en el mundo: costumbres y particularidades. Points de Vue, 71, 56-9.
- Paris, C. (2000). Cuida Tus Ojos. Integral.
- Silva, J. C. (1996). Guías para el desarrollo de programas de salud ocular. In Guías para el desarrollo de programas de salud ocular.