Ontspanningsoefeningen voor betere slaap
Eén van de meest voorkomende problemen waar mensen tegenwoordig last van hebben is gebrek aan slaap. Er zijn veel redenen voor en al net zoveel negatieve gevolgen. Het krijgen van je dagelijkse rust is onder anderen belangrijk om je lichaam te laten herstellen, het weefsel te vernieuwen en stress te verminderen.
Als je erover nadenkt dat mensen tegenwoordig altijd maar in beweging zijn en het druk hebben of zich ergens zorgen over maken, kan dit artikel wel eens van pas komen. Laten we wat oefeningen doornemen die je slaap zullen verbeteren.
Bedtijd is heilig
Wist je dat? Zo niet, laten we er eens wat beter naar kijken. Je brein is een erg krachtig iets. Maar pas op – dit kan zowel goed als slecht zijn.
Je slaapt beter of slechter naargelang je gedachten.
Als het om slapen gaat, is het niet genoeg om simpelweg je hoofd op een kussen te leggen en te wachten tot de slaap komt. Sommige mensen vallen sneller in slaap dan andere. Je zo kunnen ontspannen dat het in slaap vallen een heerlijk en welkom gevoel is, is een gave.
Hulpmiddelen
Er zijn veel natuurlijke middelen om je slaap te verbeteren. Zonder dat je daartoe hoeft terug te vallen op pillen of andere verdovende middelen. Daarvan is één het uitzetten van je telefoon en televisie als je in bed ligt. Deze gewoontes zijn slecht voor je gezondheid en je kunt er, net als bij drugs, verslaafd aan raken.
TV en films
Als je toch iets wilt kijken voordat je naar bed gaat, probeer dan programma’s en films te vermijden waar geweld, dood, slecht nieuws, verdriet of angst in voorkomt. Dit stimuleert namelijk je zenuwstelsel, waardoor het uit balans raakt als je probeert in slaap te vallen, wat dit dus moeilijker maakt.
Mobiele telefoons
Vandaag de dag gaan we nergens meer naartoe zonder onze mobiele telefoon, we nemen hem zelfs mee naar bed. Als je nog even een sms-je stuurt of je sociale media bekijkt voordat je naar bed gaat, is het moeilijker om in slaap te vallen.
Daarom moet je eigenlijk proberen om dit apparaat niet mee naar bed te nemen. Niettemin is het zelfs nog beter het internet uit te zetten gedurende de nacht.
Slaapkamer
De volgende alinea gaat ook over het gebruik van je slaapkamer. We zeggen niet dat het slecht is om tijdens het weekend te genieten van een ontbijtje op bed.
Je moet je bed echter niet gebruiken om bijvoorbeeld te studeren. Als je beter wilt slapen, moet je je bed niet associëren met dat verslag wat je eigenlijk al af had moeten hebben. Je zult absoluut beter slapen als je dat namelijk in gedachte houdt.
Eten
Nu gaan we het hebben over voedsel, wat nog meer invloed heeft op hoe je rust en slaapt. Als je uitgebreid hebt gegeten – een maaltijd met veel gefrituurd eten, vet en suiker – of als je veel alcohol of koffie hebt gedronken, kan het wel uren duren voordat je in slaap valt.
- Probeer behalve gewoon wat eerder te eten (ten minste twee uur voor het slapen gaan) ook om niet te veel te eten.
- Eet ook niet iedere avond hetzelfde en drink kruidenthee in plaats van drankjes die cafeïne bevatten.
- Kies voor rauw voedsel in plaats van bewerkte voedingsmiddelen of eet deze laatste spaarzaam tijdens de avondmaaltijd.
Ontspanningsoefeningen voor een beter slaap
Het gebruiken van de nachtelijke uren om te slapen is geen trend – het is een noodzaak. Slaap helpt je om je hersenen opnieuw op te laden met positieve gedachten.
Zo krijgt het lichaam volledige rust, op een herstellende manier. Als je goed slaapt zal je stress, vermoeidheid, pijn, zorgen en angst achter je laten.
Meditatie
Hoe kun je dit doen? Door een veilige meditatietechniek te proberen, in combinatie met de voordelen die we al eerder omschreven, zul je zeker beter gaan slapen. Als je hem eenmaal onder de knie hebt zul je niet meer zonder willen en je zult het iedere dag toe willen passen.
Geduld is een schone zaak
Wees je ervan bewust dat je brein in het begin nog niet zo goed op de techniek zal willen reageren en dat het moeilijk kan zijn om je te concentreren en te ontspannen. Probeer jezelf echter niet te dwingen het te accepteren, raak niet gefrustreerd en geef niet op.
Als je andere middelen gebruikt om in slaap te vallen (zoals tv kijken of verdovende middelen), zal het nog moeilijker zijn voor je lichaam om zich aan te passen aan de natuurlijke methode. Geef niet op, uiteindelijk zal het je lukken.
Lees ook:
7 soorten meditatie en hun voordelen
Het leren van een paar meditatietechnieken zal je niet alleen helpen om ‘s nachts beter te slapen, het zal ook een positieve invloed hebben op alle andere dingen die je doet.
Eet een lichte maaltijd
We hebben het al gehad over hoe belangrijk het is om niet teveel te eten voordat je naar bed gaat. Als je lichaam druk bezig is om het voedsel te verteren, kan het zich maar moeilijk richten op andere taken.
Als je tijdens het verteren van dat voedsel in slaap valt, wordt je midden in de nacht wakker of voel je je ‘s ochtends zwaar. Doe wat veel mensen al doen en neem een stuk fruit of een koekje voordat je naar bed gaat.
Geef jezelf een massage
- Druk je vingertoppen (let op dat je niet je nagels gebruikt) tegen je hoofdhuid aan en beweeg ze rustig van je voorhoofd naar je nek.
- Het zou tien tot vijftien minuten moeten duren, en je zal je veel meer ontspannen voelen.
Er zijn ook apparaten op de markt die je kunt gebruiken of je kunt je partner vragen om de gebieden te masseren waar je zelf niet bij kunt.
Luister naar zachte muziek
Als je in de stad woont, ben je uiteraard wel gewend aan de geluiden, maar dat betekent niet dat het goed is voor je gezondheid. Zet wat rustige muziek op, bij voorkeur instrumentaal, zoals het soort dat wordt gebruikt bij meditatielessen of yoga in een geschikte stijl:
- Hindoestaans
- boeddhistisch
- oud-Chinees
Je kunt ook voor klassieke muziek kiezen. Sommige mensen houden er meer van om naar bepaalde natuurlijke geluiden te luisteren zoals:
- het tjilpen van vogels
- geruis van een waterval
- het geluid van regendruppels op het dak
Probeer een van deze opties om te kijken of het voor jou werkt.
Doe ademhalingsoefeningen
De kunst van het ademhalen is te geweldig om niet serieus te nemen.
- Voordat je gaat slapen, ga je rechtop op de rand van je bed zitten met je schouders iets naar achter.
- Adem diep in door je neus, langzaam, drie keer achter elkaar.
- Je kunt je ogen dicht doen om nog meer te ontspannen.
- Met iedere uitademing stel je je voor dat je je spanning, stress en zorgen loslaat.
- Als je inademt stel je je een zacht licht voor dat je lichaam binnenkomt en je geneest en verwarmt.
Beweeg je handen en voeten
Terwijl je op de rand van je bed zit, beweeg je je voeten omhoog en omlaag, naar de zijkant en draai je rondjes met je enkels. Doe hetzelfde met je handen en polsen en zie maar eens hoeveel beter je je voelt. Je gaat ontspannen naar bed en je zult heerlijk slapen.
Slaap lekker!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Insomnia: Relaxation techniques and sleeping habits. 2008 Aug 18 [Updated 2017 Mar 9]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279320/
- Medic G, Wille M, Hemels ME. Short- and long-term health consequences of sleep disruption. Nat Sci Sleep. 2017;9:151–161. Published 2017 May 19. doi:10.2147/NSS.S134864
- Hachul H, Oliveira DS, Bittencourt LR, Andersen ML, Tufik S. The beneficial effects of massage therapy for insomnia in postmenopausal women. Sleep Sci. 2014;7(2):114–116. doi:10.1016/j.slsci.2014.09.005
- Wang, C. F., Sun, Y. L., & Zang, H. X. (2014, January). Music therapy improves sleep quality in acute and chronic sleep disorders: A meta-analysis of 10 randomized studies. International Journal of Nursing Studies. https://doi.org/10.1016/j.ijnurstu.2013.03.008
- Jespersen, K. V., Koenig, J., Jennum, P., & Vuust, P. (2015, August 13). Music for insomnia in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/14651858.CD010459.pub2
- Jerath R, Beveridge C, Barnes VA. Self-Regulation of Breathing as an Adjunctive Treatment of Insomnia. Front Psychiatry. 2019;9:780. Published 2019 Jan 29. doi:10.3389/fpsyt.2018.00780