Peterselie-muntthee om je lever te ontgiften

Je lever is in staat om zichzelf te reinigen, maar het kan nooit kwaad om wat remedies te proberen die bijdragen aan het ontgiften en optimaliseren van zijn functie. Ontdek een wonderbaarlijk recept in dit artikel!
Peterselie-muntthee om je lever te ontgiften
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 28 april, 2019

Peterselie-muntthee wordt gezien als een geweldig drankje om onze lever te ontgiften.

Je lever is één van de grootste organen van je lichaam en het vereist aandacht, zorg en bescherming. Het zet enzymen, proteïnen en glycogeen om. Bovendien ontgift het je lichaam.

Hoe behandel jij je lever op dagelijkse basis? Je denkt er waarschijnlijk niet altijd aan. Een druk leven, werk of weinig tijd hebben om te koken, betekent dat je je lever meestal niet de nodige aandacht geeft.

Een andere gecompliceerde factor is het nemen van bepaalde medicatie. Misschien neem je een bepaalde vorm van medicatie op dit moment. Vergeet niet dat medicijnen je lever kunnen overbelasten en de impact kan heel duidelijk zijn.

Er zijn veel manieren waarop je de lever kan overbelasten. Slechte voedingskeuze, stress, medicatie en zelfs slapeloosheid zullen ervoor zorgen dat het orgaan langzaam zal stoppen. Het gevolg hiervan kan zijn dat de lever zijn functies niet langer effectief en normaal uit kan voeren.

Er is hier ook een positief aspect: je lever kan zichzelf herstellen.

Als je meer wilt lezen over herstel van je lever:
Alles over ontgiftingsdiëten voor de lever

Problemen zoals als een vette lever reageren goed op veranderingen in je levensstijl en gewoonten. Met een betere voeding en bewuste keuzes kom je al een heel eind.

In het artikel van vandaag willen we het volgende voorleggen: drink eens elke dag peterselie-muntthee. Je gaat het verschil echt merken.

Zorg voor je lever met peterselie-muntthee

peterselie-muntthee peterselie op een schoteltje

In apotheken en natuurvoedingswinkels kun je een veel producten vinden die voor je lever zorgen en om helpen om te ontgiften.

Voordat je begint met het innemen van vitaminen en andere producten die je misschien vindt, is de beste oplossing om gebruik te maken van de natuur zelf. Daarom leggen we je vandaag de voordelen uit van peterselie-muntthee.

 • Sommige planten en kruiden hebben gezonde en helende kenmerken. Hierdoor komen ze je hele gezondheid ten goede.
 • De twee meest interessante planten om voor je lever te zorgen zijn peterselie en munt. Deze zijn overal te koop. Ook zitten ze in veel voedingsmiddelen.

Hieronder zullen we uitleggen waarom ze zo goed zijn om je lever te ontgiften.

Peterselie, meer dan een garnering

De intense smaak en samentrekkende eigenschappen van peterselie maken het uniek wanneer het aankomt op het zorgen voor je lever. De voordelen zijn gebaseerd op vier verschillende aspecten:

 • De eersten zijn flavonoïden: apigenine, chrysoberyl en luteolin werken als krachtige antioxidanten. Die zorgen ervoor dat je cellen genoeg zuurstof transporteren. Bovendien beschermen ze je tegen de effecten van vrije radicalen.
 • Daarnaast is peterselie een goede bron van vitamine C en vitamine A. Deze twee componenten zijn heel basaal wanneer het aankomt op het functioneren van je lever.
 • Ze reduceren ontstekingen en versterken ook je immuunsysteem.
 • En vergeet niet dat peterselie een uitstekende reinigend en ontgiftend middel is. Dankzij de diuretische eigenschappen helpt het je lichaam om afval te elimineren dat je niet nodig hebt, om te voorkomen dat je ziek wordt.
 • Een ander interessant aspect refereert naar bètacaroteen. Deze antioxidant staat bekend als effectief voor het verwijderen van opgeslagen vet in het lichaam.

Dit is een vitaal aspect als je last hebt van leververvetting.

peterselie-muntthee foto van lever

Munt, niet alleen voor toetjes

Munt is, net als peterselie, een samentrekkend ingrediënt en een zeer verfrissende plant. Zijn smaak geeft een aangename vleug aan deze thee, die je dagelijks zou moeten drinken.

Het kost heel weinig en bereikt een hoop. Maar dan moet je wel consistent zijn.

Hier zijn de voornaamste voordelen van munt:

 • Het is antiseptisch en ontstekingsremmend.
 • Het verbetert je spijsvertering
 • Het stimuleert ook je leverfunctie wanneer dit orgaan overbelast is

Ontdek: Zo verminder je een opgeblazen buik

Hoe maak je peterselie-muntthee?

peterselie-muntthee in prachtige kopjes

Inmiddels hebben we je verteld over de voordelen van peterselie en mun. Maar hoe maak je nou peterselie-muntthee?

Ingrediënten

 • 1 theelepel peterselie (5 g)
 • 1 theelepel verse munt (5 g)
 • 2 eetlepels citroensap (20 ml)
 • 1 kopje water (200 ml)

Bereiding

 • Zoals we altijd zeggen op onze blog, is het ’t beste om ingrediënten te halen die biologisch zijn. Als je ze eenmaal hebt, is goed wassen het eerste wat je moet doen.
 • Daarna hak je de peterselie en munt goed fijn. Dit zorgt ervoor dat de oliën vrijkomen in de thee.
 • Warm een kop water op in een pan of ketel. Daarna voeg je de twee kruiden voorzichtig toe.
 • Laat het 15 tot 20 minuten borrelen. Vervolgens laat je het 10 minuten rusten.
 • Zeef de vloeistof tot slot en giet het in je favoriete mok met de twee eetlepels citroensap.

Het eerste wat je zal opmerken, is de intense smaak. Deze komt van natuurlijke componenten die voor je gezondheid en lever zullen zorgen.

Als je het nodig hebt, voeg je wat honing toe om het lekkerder te maken. Drink het na je hoofdmaaltijd van de dag.

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • American Liver Foundation. 13 ways to a healthy liver. Junio 2021.
 • Bellassoued K, Hsouna A. B, et al. Protective effects of extract of Mentha piperita L. leaf essential oil against CCl4 induced hepatic oxidative damage and renal failure in rats. Lipids in Health and Disease. enero 2018. 17:9.
 • Fundación Española de la Nutrición. Menta.
 • Fundación Española de la Nutrición. Perejil.
 • Guan Y-S, He Q. Plants consumption and liver health. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. Junio 2015. 824185.
 • Mayo Clinic. Enfermedad hepática. Abril 2022.
 • Medline Plus. Biblioteca Nacional de Salud. Enfermedades del hígado. U. S. Department of Health and Human Services.
 • Rasouli H, Adibi H, et al. Peppermint and its functionality: a review. Archives of Clinical Microbiology. Agosto 2017. 8 (4): 1-16.
 • Soliman H. A, El-Desouky M. A, et al. Hepatoprotective effects of parsley, basil, and chicory aqueous extracts against dexamethasone-induced in experimental rats. Journal of Intercultural Ethnopharmacology. Enero-Febrero 2016. 5 (1): 65-71.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.