Ontdek deze drie tips om een droge huid te verlichten

In tegenstelling tot een vochtarme huid, is een droge huid een chronische aandoening die genetisch bepaald kan zijn. Vandaag, in het volgende artikel, willen we je drie tips vertellen om een droge huid te verlichten.
Ontdek deze drie tips om een droge huid te verlichten
Maria del Carmen Hernandez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Om een droge huid te verlichten is het essentieel om huidproblemen op lange termijn te voorkomen. Mensen die verlichting zoeken bij een droge huid voelen zich vaak ongemakkelijk. Ze kunnen een trekkerig gevoel ervaren, een gebrek aan comfort en zelfs een gevoel van warmte of jeuk.

Als ze het probleem niet corrigeren, kunnen deze symptomen op andere plaatsen verschijnen. Daarom is het belangrijk te weten hoe je een droge huid kunt verlichten.

Het stratum corneum, de meest oppervlakkige laag van de huid, zorgt voor de beschermende barrière. Dit wordt ook wel de hoornlaag genoemd.

Om haar functie te kunnen vervullen, moet deze laag een voldoende hoeveelheid water en lipiden bevatten. Wanneer deze elementen ontbreken of hun hoeveelheid vermindert, ontstaan droogheid en schilfering. We vertellen je er meer over in de volgende paragrafen.

De oorzaken van een droge huid

Een droge huid van een vrouw onder een vergrootglas

Zoals we hierboven hebben vermeld, beschermt de hoornlaag het oppervlak van een gezonde huid. Deze buitenste laag is ondoordringbaar en bestaat hoofdzakelijk uit water en talg. Bovendien biedt ze de huid bescherming tegen agressieve invloeden van buitenaf en voorkomt ze vochtverlies.

Wanneer er een onbalans is tussen de twee hoofdbestanddelen, kan de hoornlaag zijn verdedigingsfunctie niet doeltreffend uitvoeren. De huid kan dan verschillende vormen van ongemak gaan vertonen, zoals

In tegenstelling tot een gedehydrateerde huid, is een droge huid een chronische aandoening. De reden hiervoor is dat het meestal te wijten is aan een genetische disfunctie.

Naast aangeboren droogheid kan het ook ontstaan door:

 • externe factoren
 • het klimaat
 • huidaandoeningen of algemene ziekten
 • medische behandelingen

Daarnaast zijn enkele gewoonten die een droge huid in de hand werken het gebruik van make-up bij vrouwen en het dagelijks scheren bij mannen.

Tips om een droge huid te verlichten

Hieronder volgt een reeks behandelingen en tips om de droge huid te verlichten en het uitzicht ervan te verbeteren, evenals het comfort van de patiënt.

1. Gebruik een goede vochtinbrengende crème

Een vrouw smeert crème op haar gezicht

Elke goede vochtinbrengende crème die je kunt gebruiken om de droge huid te verlichten, moet een aantal basisingrediënten in zijn samenstelling bevatten. Volgens deze studie van onderzoekers van de Mount Sinai School of Medicine zijn deze basisingrediënten de volgende (Engelse link):

 • Glycerine. Hydraterende crèmes met glycerine trekken watermoleculen aan naar de bovenste laag van de huid, waardoor vocht wordt aangevuld.
 • Petrolatum. Dit andere bestanddeel heeft het vermogen vocht vast te houden en te voorkomen dat water verdampt. Op die manier bevordert het de hydratatie van de huid.
 • Niacinamide. Dit is een B-vitamine, die helpt de natuurlijke vochtbarrière van de huid te verbeteren, waardoor de droge huid wordt hersteld en de huid er beter uitziet.

Om de droge huid te verlichten, raden wij je aan een crème te kiezen die deze drie ingrediënten bevat. Dit is de beste manier om de elasticiteit te behouden en je huid er gezond uit te laten zien.

2. Reinig je gezicht met een goed product

Vochtinbrengende crèmes zijn niet de enige producten die een droge huid kunnen verlichten. Naast het ‘s morgens en ‘s avonds hydrateren van je gezicht, zijn er nog andere manieren om dit probleem te bestrijden.

Speciale gezichtsreinigers of neutrale zepen zijn meestal milder voor de huid dan antibacteriële zeep. Op die manier helpen ze je het vocht aan te vullen dat je tijdens het reinigingsproces verliest.

Ook als je na het reinigen van je gezicht hydrateert met een van de crèmes met de bovenstaande samenstelling, zal het hydraterende effect veel gunstiger zijn dan wanneer je maar één behandeling uitvoert.

3. Drink veel water

Een vrouw drinkt een flesje water

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is een van de punten die mensen het meest verwaarlozen. Het heeft geen zin om te proberen de droge huid van het gezicht te hydrateren als we niet het hele lichaam gehydrateerd houden.

Deskundigen raden aan om minstens anderhalve liter water per dag te drinken. Hoewel, zoals vermeld in deze studie uitgevoerd door een team van de Universiteit van North Carolina (Engelse link), dit zal afhangen van de behoeften van elke persoon.

We moeten er rekening mee houden dat deze gewoonte ons zal helpen om de droge huid te verlichten door het herstel van elasticiteit en glans te bevorderen.

Elke huid is anders, en dus ook haar behoeften

Aangezien een droge huid een chronische aandoening is, moet je dagelijks een behandeling toepassen om dit probleem te behandelen om complicaties te voorkomen en het uiterlijk van het gezicht te verbeteren.

Ga naar een dermatoloog, zodat hij of zij je specifieke geval kan beoordelen en je de meest geschikte producten voor je specifieke aandoening kan aanbevelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Franco, G. N. (2003). Histología de la piel. Rev Fac Med UNAM.
 • Guerra-Tapia, A. (2013). Cómo elegir el mejor tratamiento emoliente de la piel seca. Piel. https://doi.org/10.1016/j.piel.2013.02.001
 • Castrillón Rivera, L. E., Palma Ramos, A., & Padilla Desgarennes, C. (2008). La función inmunológica de la piel. Dermatologia Revista Mexicana.
 • Nolan, K., & Marmur, E. (2012). Moisturizers: Reality and the skin benefits. Dermatologic Therapy. https://doi.org/10.1111/j.1529-8019.2012.01504.x
 • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010;68(8):439–458. doi:10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.