Ontdek 6 tips voor een duurzame tuin
Een duurzame tuin kenmerkt zich door het verantwoord en efficiënt omgaan met natuurlijke hulpbronnen. Deze tuinen respecteren de diversiteit van elke plantensoort en zijn natuurlijke cycli op elk vlak. Met andere woorden, het zijn ecologische en vriendelijke plekken omdat ze het product zijn van gezonde cultivatiemethoden.
Traditioneel tuinieren daarentegen heeft een negatieve impact op het milieu. De redenen zijn duidelijk: overmatig gebruik van water, het gebruik van pesticiden en het inbrengen van plantensoorten die andere soorten kunnen schaden. Daarom is een duurzame tuin een geweldige manier om het milieu te helpen.
Wat zijn de voordelen van een duurzame tuin?
Duurzame tuinen verminderen en optimaliseren het waterverbruik, omdat ze regenwater op kunnen vangen om de planten water te geven. Ze verminderen ook het energieverbruik.
Je kunt ze namelijk handmatig onderhouden en je hebt er meer organische mest voor nodig. Je composteert met huishoudelijk afval, waardoor je dus kunt profiteren van het recyclen van je afval.
Een ander voordeel is dat je je eigen voedsel en natuurlijke remedies in je achtertuin kunt laten groeien. Duurzaam tuinieren betekent namelijk ook dat je je eigen groenten, fruit en specerijen plant. Je kunt ook geneeskrachtige planten planten, zoals aloëvera, lavendel of oregano.
Enkele tips voor een duurzame tuin om te overwegen
Hoe begin je een duurzame tuin? Het is eenvoudiger dan het klinkt. Je moet gewoon beginnen en een hele dag aan je tuin besteden.
1. Ontwerp je tuin
Voordat je je tuinhandschoenen aantrekt, moet je nadenken over de planten en hun eigenschappen. Planten die van de schaduw houden moeten onder grote bomen of onder daken komen te staan.
De planten die juist van de zon houden, moeten volledig zonlicht kunnen krijgen. Planten die veel water nodig hebben moeten op vochtige plekken geplant worden. Daarom moet je over elk van je planten lezen om erachter te komen waar je ze moet plaatsen.
2. Maak je eigen compost
Compost is een organische meststof die ontstaat door de afbraak van organisch materiaal (dierlijk en plantaardig afval). Composteren is een proces van ontbinding van organisch materiaal dat micro-organismen bevat die in staat zijn om voedingsrijke materialen voor grondsoorten op te leveren.
Je kunt deze compost maken met dierlijke mest, voedselafval, granen (rijst), aarde en water. Om het te maken schep je eenvoudig een laag van elk element bovenop elkaar. Bedek het daarna met plastic om de vocht te behouden, en roer het dagelijks zodat de zuurstof circuleert.
3. Hergebruik je zaden om een duurzame tuin te creëren
Hergebruik de zaden van de groenten die je in de supermarkt hebt gekocht in plaats van ze weg te gooien. Als je daarna de groenten die uit deze zaden groeit oogst, hergebruik je deze zaden ook.
Bewaar ze op een koele, droge plaats en label ze allemaal. Op deze manier heb je bijvoorbeeld altijd paprika’s, chilipepers, erwten, tomaten en peulvruchten.
4. Plant alleen lokale soorten
Als je planten uit een ander land in je tuin plant, kunnen ze planten die je al hebt schaden. Deze planten staan namelijk bekend als invasief omdat ze zich aanpassen aan elke omgeving en zich beginnen te vermenigvuldigen en zo buiten proporties groeien.
Invasieve soorten hebben zo’n ecologische impact dat ze inheemse soorten kunnen vernietigen of ze kunnen dwingen zich te verplaatsen. Dit leidt tot verlies van biodiversiteit.
5. Zeg vaarwel tegen herbiciden en chemicaliën
Herbiciden zijn stoffen of mengsels die worden gebruikt om ongewenste planten te bestrijden. Omdat ze chemicaliën bevatten, zijn ze schadelijk voor het milieu. In plaats daarvan is het beter om het onkruid handmatig te verwijderen.
Je kunt ook een knoflookspray maken voor insectenplagen. Hiervoor heb je een hele knoflook, een kruidnagel en twee glazen water nodig. Meng alle ingrediënten, laat het mengsel een dag rusten en voeg dan nog drie liter water toe. Vul vervolgens een spuitfles met deze natuurlijke insecticide en het is klaar om te gebruiken!
6. Verzamel regenwater voor een duurzame tuin
Je kunt regenwater opvangen in vaten. Plaats ze onder het einde van de goten van je huis. Bewaar het regenwater in een luchtdichte bak, kook het indien mogelijk om te voorkomen dat het snel ontbindt en bewaar het in glazen waterflessen van 20 liter.
Met een duurzame tuin bespaar je tijd en geld
Het hebben van eigen groenten in je tuin bespaart je veel tijd en geld in de supermarkt. Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om medicinale planten te kweken om je eigen remedies te maken.
Om schade aan de bodem te voorkomen, moet je een natuurlijke bodembedekking van grind, droge bladeren of houtsnippers gebruiken. Dit minimaliseert het verlies van bodemvocht en reguleert de temperatuur. Verspreid een laag organisch materiaal van 5 tot 15 centimeter.
Om je tuin duurzaam te maken, doe je gewoon wat onderzoek en ga je aan de slag! Samen kunnen we allemaal het milieu beschermen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Cajamarca Diego. Procedimientos para la elaboración de abonos orgánicos. 2012 [Revisado 06/02/2021]. Facultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad de Cuenca. Trabajo de Grado para el título de Ingeniero Agrónomo. Disponible en: http://dspace.ucuenca.edu.ec/bitstream/123456789/3277/1/TESIS.pdf
- Patxi Suarez. El impacto ambiental de la jardinería. Revista El Ecologista nº 39. Primavera 2004 [Revisado 06/02/2021]. Disponible en: https://www.ecologistasenaccion.org/17501/el-impacto-ambiental-de-la-jardineria/
- CDRSSA. Uso y regulación de herbicidas en México. 2020 [Consultado 06/02/2021]. Disponible en: http://www.cedrssa.gob.mx/files/b/13/76Herbicidas.pdf