Onregelmatige menstruatiecyclus: hoe komt het?
Een onregelmatige menstruatiecyclus is heel gebruikelijk in het leven van een vrouw. Meestal hebben lange periodes van stress invloed op je normale cyclus, met als resultaat dat je menstruatie vervroegd of verlaat wordt.
Er zijn veel verschillende factoren die bepalen wanneer de menstruatie begint. Je voeding en gezondheid zijn ongetwijfeld van essentieel belang om hem regelmatig te laten verlopen.
Dat is de reden waarom we dit artikel willen wijden aan onze tips om dit te belanden. Zo leer je waar bepaalde symptomen vandaan komen en hoe je ze kunt oplossen met de hulp en advies van je huisarts.
Vergeet niet: maak een afspraak met een arts als je symptomen of lichamelijke veranderingen ervaart. Dit is erg belangrijk.
Wat is een onregelmatige menstruatiecyclus?
Je hebt het waarschijnlijk al meer dan eens meegemaakt en het is beangstigend: je menstruatie komt niet maar je weet dat je niet zwanger bent. Toch blijven de de veelbetekenende pijnen uit en de dagen gaan voorbij zonder dat de menstruatie begint.
Je kunt ook onregelmatig bloeden, of het begint opeens alsnog en is opeens nog heviger dan de andere maanden.
Een normale menstruatiecyclus duurt tussen de 21 en 35 dagen. Het is gebruikelijk om een onregelmatige menstruatiecyclus te hebben gedurende de eerste vijf of zes jaar.
Naarmate je echter ouder wordt, zou het vrij regelmatig moeten worden. Dit hoort te duren tot je 40-45 jaar oud bent, want dat is wanneer de overgang geleidelijk aan begint.
Uit deze informatie kunnen we vaststellen dat een onregelmatige menstruatiecyclus een abnormaal proces is. Dit kun je meteen herkennen door de ernst van de pijn, het missen van de menstruatie of meermaals in een enkele maand ongesteld worden. We zullen de oorzaken één voor één analyseren.
Ook interessant:
Een late menstruatie: moet ik me zorgen maken?
Late menstruatie
Het eerste dat je zou moeten uitsluiten is zwangerschap. Met dat in het achterhoofd kun je denken aan “amenorroe” wanneerls drie maanden voorbij zijn gegaan zonder menstruatie.
Blijf echter kalm, want het staat vaak in verband met periodes van stress, bijvoorbeeld als je erg zenuwachtig bent, als je een periode van angst doormaakt, als je veel stress ervaart of zelfs als gevolg van het overlijden van een naaste.
Het is normaal dat je lichaam hierdoor wordt beïnvloed. Het is soms ook te wijten aan slechte voeding, eetstoornissen, het nemen van bepaalde medicijnen en zelfs obesitas.
Onregelmatigheden van de schildklier of andere hormonale problemen kunnen ook meespelen in de regelmatigheid van de menstruatie.
Wat kan ik doen?
Naast een bezoek aan de dokter, kun je ook enkele eenvoudige en natuurlijke middelen proberen om je lichaam te reguleren:
- Verbeter je dieet: vermijd vetten en snoep, drink meer water en eet meer fruit en groenten.
- Papaja is een echte aanrader voor het reguleren van je menstruatie. Dat geldt vooral voor rauwe, net-niet-rijpe papaja’s. Deze bevatten namelijk het enzyme ‘papain’ dat de productie van progesteron tegen gaat. Dat hormoon bereidt je baarmoeder voor op zwangerschap — wat in zekere zin het tegenovergestelde is van een menstruatieperiode.
- Venkelinfusies zijn ideaal voor het regelen van je cyclus. Als je twee kleine kopjes per dag drinkt gedurende twee weken, zul je steeds meer merken dat je beetje bij beetje een regelmatigere menstruatie krijgt.
Oligomenorroe
Met oligomenorroe bedoelen we dat je menstruatie zeer onregelmatig is en bijvoorbeeld eens in de vier maanden (of meer) begint.
Soms is het gevolg van een eigenaardigheid van het lichaam. Een andere keer is het gevolg van polycysteus ovarium syndroom (PCOS), een syndroom dat heel gebruikelijk is als oorzaak van oligomenorroe.
Prematuur ovarieel falen
In sommige gevallen stopt de menstruatie van een vrouw nog voordat ze de leeftijd van 45 bereiken. De ovulatie is gestopt. Vrouwen met dit probleem menstrueren niet meer of slechts zeer zelden.
Het is het gevolg van prematuur ovarieel falen (POF). Dit kan een bijkomstigheid zijn van osteoporose, waardoor dit een hormonale behandeling vereist.
Dysmenorroe
Dit is een zeer pijnlijke menstruatie. Vrouwen die veel last hebben van hun menstruatie zijn door deze pijnen niet in staat om normaal te functioneren.
Hoewel dit geen zeer ernstige ziekte is, is het wel zeer problematisch in het dagelijks leven. Zelfgemaakte middelen als warme baden of het gebruik van planten met pijnstillende eigenschappen kunnen helpen tijdens deze maandelijkse problemen.
Endometriose
Als je pijn hebt voor en na je menstruatie en als je menstruatie lang en zwaar is, kan dit wijzen op endometriose.
Dit is eigenlijk te wijten aan een abnormale groei van weefsel in de baarmoeder van de vrouw, wat onvruchtbaarheid kan veroorzaken. Het is een ernstige ziekte die behandeling vereist en daarom is het belangrijk om een arts te raadplegen wanneer je de symptomen opmerkt.
Vleesboom
Dit zijn de meest voorkomende niet-kwaadaardige tumoren waar vrouwen in de vruchtbare leeftijd last van kunnen hebben.
Tekenen van vleesbomen kunnen zeer verschillend zijn: zeer zware menstruaties, bloeden tussen de cyclus door, enzovoorts. Medicijnen kunnen soms de groei stoppen, maar in andere gevallen kan een operatie nodig zijn om de vleesboom te verwijderen.
Het is daarom belangrijk om te letten op symptomen. Een onregelmatige menstruatiecyclus kan een teken zijn van iets anders: stress, slechte voeding of een ziekte die behandeld moet worden in het belang van je gezondheid. Houd het dus goed in de gaten.