Oculaire nevi: zijn sproeten in het oog gevaarlijk?

Net als bij onze huid, kunnen onze ogen ook vlekken, moedervlekken en zelfs sproeten hebben. Deze staan wetenschappelijk als oculaire nevi bekend. Ze zijn meestal normaal, maar je moet ze in het oog houden (vergeef ons de woordspeling).
Oculaire nevi: zijn sproeten in het oog gevaarlijk?
Maria Marin Garcia

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Maria Marin Garcia.

Laatste update: 16 september, 2022

Oculaire nevi zijn vooral bekend als sproeten in het oog. Deze moedervlek-achtige vlekken vormen zich aan de binnenkant van het oog en hun vorm en kleur zijn vergelijkbaar met de moedervlekken we op de huid krijgen.

Het is een goedaardige aandoening die bij 6% van de blanke mensen voorkomt, bij wie het vaker voorkomt. Het komt bovendien ook vaker voor bij pasgeborenen en mensen onder de 20 jaar. Het risico op kwaadaardige transformatie is echter laag, minder dan 1%.

Deze vlekken kunnen je ongetwijfeld laten denken dat ze kwaadaardig zijn. Vandaag zullen we dus uitleggen wat je over oculaire nevi moet weten en hun mogelijke complicaties.

Wat zijn sproeten in het oog?

De oculaire naevus is een goedaardige gepigmenteerde tumor die soms in het oog verschijnt. Hij vormt zich aan de voorkant van het oog, op het witte gedeelte in een laag die het bindvlies wordt genoemd.

Oculaire nevi worden door een abnormale en niet-uniforme groep cellen gevormd die melanocyten worden genoemd. Melanocyten zijn verantwoordelijk voor het produceren van een pigment genaamd melanine, dat kleur geeft aan de huid, het haar en de ogen.

Wat hun vorm betreft, ze kunnen plat of licht verhoogd zijn en ze zijn zelden groter dan 3 centimeter. Het uiterlijk lijkt erg op dat van een moedervlek op de huid en het is meestal een aangeboren aandoening, dat wil zeggen, we worden ermee geboren of het verschijnt tijdens onze jeugd.

Deze moedervlekken worden ook door overmatige blootstelling aan onbeschermd zonlicht geproduceerd. Om deze reden komen ze vaker voor bij mensen met een lichte huid.

Misschien ook interessant om te lezen:
Welke invloed kan een oogmigraine op je hebben?

Oculaire naevus symptomen

Sproeten in het oog

Over het algemeen zijn oculaire nevi asymptomatisch. Een medisch consult wordt vaak ingegeven door het waarnemen van een letsel of door een licht gevoel van irritatie. Je moet ook weten dat de aanwezigheid van een kleine donkere vlek in het oog niet hoeft te betekenen dat er een ziekte achter zit.

Net als bij moedervlekken leiden oculaire nevi zelden tot symptomen of complicaties. Voor het grootste deel zijn ze slechts een persoonlijk kenmerk. Het is hetzelfde als elke andere sproet die je op je huid hebt.

Mensen verwarren ze vaak met gekleurde formaties die in veel gevallen normale delen van de oogbal zijn. Dit komt, doordat de laag die het oog bedekt, te dun kan zijn en de normale anatomie transparant.

In tegenstelling tot bruine vlekken, hebben de oculaire nevi goed gedefinieerde limieten, vlak, solide en zelfs mobiel bij aanraking. Dat wil zeggen, de oculaire nevi zijn niet aan de binnenste lagen van het oog gehecht.

Wanneer je een professional moet raadplegen

1% van de oculaire nevi kan mutaties in hun melanocyten vertonen, die na verloop van tijd in melanomen veranderen. Een melanoom is een kwaadaardige tumor en het belangrijkste kenmerk is het vermogen zich te verspreiden.

Het kan bij slecht toezicht te laat zijn om op een bepaald letsel in te grijpen. Toezicht houden op al onze merken is daarom belangrijk, zowel op de huid als in de ogen. Raadpleeg daarom je arts in de aanwezigheid van een oogvlek die:

 • Groter wordt.
 • Van uiterlijk verandert.
 • Zich op een ongebruikelijke plek bevindt.
 • Snel verandert.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vijf dingen die je ogen over je gezondheid vertellen

Tekenen dat sproeten in het oog kwaadaardig kunnen zijn

Vrouw bij de oogarts

Een oogheelkundig consult op het juiste moment zal alle twijfels over een vlek in het oog wegnemen. Over het algemeen is een oculaire naevus niet kwaadaardig, maar je kunt je arts raadplegen als je afwijkingen opmerkt. Dit komt omdat een goedaardige plek zeker kwaadaardig kan worden. Dit zijn de meestvoorkomende symptomen:

 • Een verandering in de kleur van de iris. Goedaardige nevi zijn meestal bruinachtig tot grijsbruin, dus een gele kleur is niet normaal.
 • Een veranderd zicht, dubbel of wazig zien.
 • Roodheid.
 • Pijn en jeuk.
 • Veranderingen in vorm, textuur, hoogte of stijfheid.
 • Zijn uiterlijk op volwassen leeftijd.
 • Er komt vloeistof uit het oog.

Hoe sproeten in het oog te behandelen

Gelukkig hebben de meeste nevi geen behandeling nodig, omdat ze het gezichtsvermogen niet beïnvloeden en ook niet problematisch zijn voor de gezondheid. Dat wil zeggen, je hoeft niets te doen als de moedervlek goedaardig is. Althans volgens de American Academy of Ophthalmology.

Als de plek echter verandert en tot een kwaadaardig melanoom uitgroeit, dan kan chirurgische verwijdering nodig zijn, zolang de locatie en grootte dit toelaten. Bestralingstherapie is bovendien een veelvoorkomend onderdeel van deze behandeling.

Tot slot brengt een oculaire naevus onze gezondheid meestal niet in gevaar, maar we moeten ons van hen en hun kenmerken bewust zijn en ze onder controle houden. Op die manier weet je wanneer je in geval van verandering je arts moet raadplegen (Engelse link).


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.