Obstructieve slaapapneu bij kinderen
Obstructieve slaapapneu bij kinderen is een ernstige aandoening. Het is daarom behoorlijk verontrustend als kinderen er last van hebben. In dit artikel zul je ontdekken hoe je dit probleem kunt detecteren en verschillende manieren om het zo snel mogelijk te behandelen.
Wat is obstructieve slaapapneu?
Slaapapneu veroorzaakt tijdens de slaap pauzes in de ademhaling, die vervolgens de rust van de patiënt verstoren. Dit type apneu dat optreedt terwijl kinderen slapen, veroorzaakt gedeeltelijke of volledige blokkering van de luchtwegen.
Dit betekent dat ze tijdens het slapen op een bepaald moment stoppen met ademen. Wanneer dit gebeurt, dan wordt het kind vaak wakker, waardoor het zijn slaap verstoort en overdag vermoeidheid en slaperigheid veroorzaakt.
Hoewel het lijkt alsof obstructieve slaapapneu geen veel voorkomende aandoening is, kan tot 3% van de kinderen er last van hebben.
Ontdek hieronder de redenen waarom kinderen aan deze ademhalingsstoornis kunnen lijden. Het is belangrijk om goed op dit probleem te letten dat zich tijdens de slaap voordoet.
Mogelijke oorzaken van slaapapneu bij kinderen
- Adenotonsillaire hypertrofie. In dit geval zijn de amandelen (weefsels in het bovenste deel van de keel) te groot, waardoor de ruimte waar de lucht langs gaat verkleind wordt.
- Obesitas. Overmatig vet kan ertoe leiden dat zachte weefsels zich tijdens het slapen rond de luchtwegen ophopen doordat de spieren ontspannen zijn en het lichaam zich horizontaal bevindt. De vernauwing die hierdoor ontstaat kan in apneu resulteren.
- Neuromusculaire ziekte. Deze worden vaak gekenmerkt door verlies van spierkracht die slaapapneu bij kinderen kan veroorzaken. Ze zijn meestal progressief.
- Craniofaciale aandoeningen. Deze misvormingen kunnen de luchtwegen beïnvloeden, waardoor verstoringen en een grotere aanleg voor slaapapneu kunnen ontstaan.
Tekenen en symptomen
Nu je enkele van de redenen kent waarom kinderen aan slaapapneu kunnen lijden, is het dus belangrijk om de tekenen en symptomen van deze aandoening vroegtijdig te detecteren.
Om dit te doen, moet je de kinderarts van je kind de volgende tekenen laten weten die je over het hoofd kunt zien. Een van deze tekenen kan snurken zijn.
Kinderen kunnen echter ook zonder duidelijke reden nachtelijk zweten, slaapwandelen of nachtmerries hebben. Deze problemen veroorzaken vaak gedurende de dag klachten zoals:
- hyperactiviteit
- hoofdpijn
- concentratieproblemen
Geconfronteerd met dit probleem kan het kind chronische vermoeidheid en andere slaapproblemen hebben, zoals slaapwandelen of nachtmerries.
Als je kind je vertelt dat ze wakker is geworden zonder te ademen of bang te zijn om in slaap te vallen om deze reden, dan is het belangrijk om aandacht te schenken aan de symptomen die we hebben besproken.
Als je de kinderarts van je kind op de hoogte brengt, dan helpt dit om zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen om andere complicaties te voorkomen, zoals de manifestatie van hart- en vaatziekten.
Behandeling van slaapapneu bij kinderen
Afhankelijk van wat de obstructieve slaapapneu veroorzaakt, beslist de arts over de juiste behandeling. Als obstructieve slaapapneu bijvoorbeeld door obesitas wordt veroorzaakt, dan krijgt het kind een specifiek dieet dat ontworpen is om te helpen gewicht te verliezen. De arts zal andere opties overwegen als dit het probleem niet oplost of het kind niet in staat is om af te vallen.
- CPAP (continue positieve luchtwegdruk machine). Dit is een apparaat dat het inzakken van de luchtwegen tijdens de nacht voorkomt. Het kind moet met een masker op de neus en mond slapen dat via een buis verbonden is aan een machine die positieve luchtwegdruk uitoefent.
- Bitje. Dit is een apparaatje of mondstukje dat de keel openhoudt door de kaak naar voren te bewegen. Bovendien voorkomt het snurken.
- Chirurgische ingreep. Dit is voor ernstigere gevallen (hoewel het niet zo vaak wordt gebruikt). Het kan zich concentreren op de kaak, nek of het verwijderen van weefsels in het geval van amandelen.
Al deze opties verlichten de symptomen die we hierboven hebben besproken en laten kinderen van een goede nachtrust genieten. Vergeet ook niet dat deze aandoening kan leiden tot cardiovasculaire problemen en in zeldzame gevallen zelfs een plotselinge dood. Een vroegtijdige passende behandeling is daarom essentieel om complicaties te voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aguilar Cordero, M. J., Sánchez López, A. M., Mur Villar, N., García García, I., & Guisado Barrilao, R.. (2013). Síndrome de apneas-hipoapneas del sueño y factores de riesgo en el niño y el adolescente: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria, 28(6), 1781-1791. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.6.6939
- Carlos Villafranca, Félix de, Cobo Plana, Juan, Macías Escalada, Emilio, & Díaz Esnal, Belén. (2002). Tratamiento de la apnea obstructiva del sueño con posicionadores mandibulares. RCOE, 7(4), 379-386. Recuperado en 18 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1138-123X2002000500004&lng=es&tlng=es.
- Eguía, V. M., & Cascante, J. A.. (2007). Síndrome de apnea-hipopnea del sueño: Concepto, diagnóstico y tratamiento médico. Anales del Sistema Sanitario de Navarra, 30(Supl. 1), 53-74. Recuperado en 18 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272007000200005&lng=es&tlng=es.
- Rodrigo, B. A., De Los Ángeles, F. T. M., & Marcelo, M. M. (2013). Anormalidades craneofaciales y patologías del sueño. Revista Médica Clínica Las Condes, 24(3), 413-421.
- Apnea obstructiva del sueño en los niños – Diagnóstico y tratamiento – Mayo Clinic. (2019). Retrieved 28 June 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/pediatric-sleep-apnea/diagnosis-treatment/drc-20376199
-
BROCKMANN, P., & ZENTENO, D. (2013). Consecuencias del síndrome de apnea obstructiva del sueño. Revista chilena de pediatría, 84(2), 128-137.
-
Zamarrón Sanz, C., González Barcala, J., Salgueiro Rodríguez, M., & Rodríguez Suárez, J. R. (2001, May). Síndrome de apnea del sueño y enfermedades cardiovaculares. In Anales de Medicina Interna (Vol. 18, No. 5, pp. 54-59). Arán Ediciones, SL.