9 gezonde gewoontes die je binnen vijf minuten kunt uitvoeren

Door deze gezonde gewoontes op te nemen in je dagelijkse routine zal je algehele welzijn erop vooruitgaan en zul je meer energie hebben om de dag met enthousiasme en zelfverzekerdheid tegemoet te gaan.
9 gezonde gewoontes die je binnen vijf minuten kunt uitvoeren
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 01 maart, 2019

Wanneer we het hebben over gezonde gewoontes, denken we al snel aan bezigheden die vrij inspannend zijn, zoals rennen, minder eten en vroeger opstaan.

Op een gezondere manier leven houdt helemaal niet in dat je moet lijden, dingen op moet geven of drastische veranderingen moet maken. Het enige dat het eigenlijk inhoudt, is dat je je ervan bewust wordt dat je ervoor moet zorgen dat je je beter gaat voelen.

Bovendien zal het je nog verrassen dat kleine oppervlakkige aanpassingen vaak grote innerlijke veranderingen teweeg kunnen brengen die ons gevoel van welzijn kunnen vergroten en ervoor kunnen zorgen dat we beter in balans zijn.

In dit artikel doen we een heel eenvoudig voorstel: probeer eens dagelijks deze negen gezonde gewoontes uit te voeren. Je hebt er maar vijf minuutjes voor nodig.

Voor een minimale inspanning krijg je immers een hele hoop terug!

1. Gezonde gewoontes: fruit als ontbijt

Soms hebben we ’s ochtends niet genoeg tijd of hebben we gewoon trek in iets zoets, bijvoorbeeld een kop koffie en een donut, waarna we gelijk de deur uit sjezen.

Dit is echter helemaal niet genoeg en de kans is groot dat je al binnen een half uur na het eten van zo’n ontbijt weer honger krijgt of last krijgt van hoofdpijn. Er is dus geen reden om erover te twijfelen: de eerste gezonde gewoonte die je jezelf moet aanleren is om fruit te eten bij je ontbijt.

Fruit is rijk aan fytochemicaliën, voedingsstoffen, vitamines en vezels en bovendien is fruit zeer vullend. Aarzel dus niet om ’s ochtends een appeltje, een peer, citroensap, druiven of ander soort fruit dat je lekker vindt of in het seizoen is te consumeren.

2. Stippel je dag op een positieve manier uit

Wanneer we ’s ochtends wakker worden, denken we vaak als eerste aan onze verplichtingen: vandaag moet ik dit doen, dat kopen, zus versturen, zo gedaan krijgen... We weten allemaal dat verplichtingen nu eenmaal bij het leven en onze dagelijkse routine horen en dat we deze verplichtingen goed moeten plannen.

Het is echter ook belangrijk om rekening te houden met de dingen die ‘we verdienen’.

 • We verdienen het om aan het eind van de dag een paar uur uit te kunnen rusten.
 • We verdienen het om rustig te zijn en op een bepaald moment van de dag even te ontspannen.

Probeer dus te onthouden om bij het plannen een goede balans te creëren tussen je verplichtingen en je persoonlijke ruimte en behoeftes.

Stippel je dag op positieve manier uit

3. Vijf minuutjes rekken

Probeer gedurende de dag vijf minuutjes vrij te maken om even een paar rekoefeningen te doen. Het is een kleine investering, maar je lichaam zal het zeer op prijs stellen.

 • Ga op een stoel zitten met je rug recht.
 • Draai nu langzaam je hoofd heen en weer, eerst de ene kant op en dan de andere kant.
 • Haal dan één schouder omhoog en draai kleine rondjes. Doe vervolgens hetzelfde met je andere schouder.

Dit is heel eenvoudig en zeer ontspannend.

4. Beweeg vijf minuutjes

Je lichaam heeft beweging nodig. Misschien denk je nu bij jezelf, ‘maar ik ben al de hele dag in de weer!’ Desalniettemin heeft je lichaam ook aerobicsoefeningen nodig. De hele dag op je benen staan of winkelen is niet voldoende om te zeggen dat je genoeg hebt bewogen.

 • Loop een paar keer op en neer op de trap.
 • Maak een snelle wandeling.
 • Dans vijf minuutjes in je kamer.

5. Doe elke dag een gezonde aankoop

Dit is een van de beste dagelijkse gezonde gewoontes die we kunnen hebben. Probeer elke dag iets gezonds te kopen. Het gaat erom dat je je steeds bewuster wordt van de noodzaak om gezonder te eten.

 • Koop in plaats van witbrood eens volkoren brood met zaden.
 • Koop in plaats van een flesje frisdrank eens een fles water.
 • Als je een zoetekauw bent, koop dan eens een stuk fruit.
 • Kijk eens of je onderweg naar huis langs een paar biologische winkels kunt gaan. Om groente en fruit te kopen dat op een gezondere manier verbouwd is.

6. Trakteer jezelf, geef jezelf een goed gevoel

Misschien ben jij ook zo’n persoon die graag voor anderen zorgt. Je komt altijd thuis met een verrassing of een traktatie voor je kinderen of partner. Dit zijn mooie en positieve gewoontes, maar probeer je eens te bedenken wanneer je voor het laatst jezelf ergens op getrakteerd hebt. Er zijn maar vijf minuutjes voor nodig.

 • Koop iets kleins voor jezelf waar je plezier aan beleeft en vrolijk van wordt: bijvoorbeeld een boek, een jurk of muziek.
 • Koop een ijsje of drink een kopje koffie in je favoriete café.
 • Trek je schoenen uit en ga wandelen op het strand. Geef je voeten de kans om het warme zand en de natte zee te voelen.
Geef jezelf een goed gevoel

7. Beoefen assertiviteit: zeg wat je denkt

Een van de gezonde gewoontes die we dagelijks kunnen beoefenen is oprecht zijn, de waarheid spreken, maar ook grenzen vaststellen die ons kunnen beschermen tegen egoïstische mensen en negatieve energieën.

Beetje bij beetje zul je je realiseren dat hetgeen positief is voor je gezondheid en welzijn overeenstemt met hetgeen je denkt, voelt en doet.

8. Knuffel met iemand van wie je houdt

Deze tip zal veel betekenen voor je gezondheid, zelfs zo veel dat je volledig vrij zult zijn om de knuffel meer dan vijf minuten te laten duren.

Er is geen enkele reden om dit niet te doen. Een knuffel versterkt onze banden, vermindert stress, draagt bij aan ons gevoel van welzijn en verbetert ons zelfvertrouwen.

Knuffel met iemand van wie je houdt

9. Vijf minuten onder de warme douche

Er bestaat geen betere manier om je dag te beëindigen dan door vijf minuten onder de warme douche springen om gifstoffen te elimineren, je spieren te ontspannen en spanningen te verlichten. Alles even loslaten na een lange en drukke dag.

Zoals je ziet, is het helemaal niet moeilijk om deze gezonde gewoontes in de praktijk te brengen en vereist dit slechts matige opoffering: slechts de wilskracht en de drang om jezelf beter te voelen.

Zal je er vanaf vandaag mee beginnen? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Jiménez-Torres, M. G., Martínez Narváez, P., Miró Morales, E., & Sánchez Gómez, A. I. (2008). Bienestar psicológico y hábitos saludables:¿ están asociados a la práctica de ejercicio físico?
 • Lazarus, R. S., & Folkman, S. (1986). Estrés y procesos cognitivos (No. 155.9042 L431e). Barcelona, ES: Ed. Martínez-Roca, 1986.
 • Márquez-Sandoval, F., Bulló, M., Vizmanos, B., Casas-Agustench, P., & Salas-Salvadó, J. (2008). Un patrón de alimentación saludable: la dieta mediterránea tradicional. Antropo16, 11-22.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.