Natuurlijke tips tegen vasthouden van vocht
Het kan gebeuren dat ineens je ring niet meer past of je enkels zwaar en opgezet zijn, terwijl je toch niet meer bent gaan eten. Waarschijnlijk houdt je lichaam dan te veel vocht vast. Het vasthouden van vocht is geen ernstige aandoening, maar kan heel vervelend zijn.
Dokters zien het als een symptoom van een onderliggende kwaal of een bestaand onevenwicht in het lichaam, waar we het beste wel aandacht aan besteden.
Weetjes over vasthouden van vocht
Vasthouden van vocht ontstaat wanneer water en ander lichaamsvocht niet volledig uit de lichaamsweefsels wegtrekken en zich verder onderhuids opstapelen. Vloeistof lekt regelmatig uit onze bloedbaan en wordt door het lymfevatenstelsel uit het lichaam afgescheiden of terug in de bloedbaan gebracht.
Als er echter te veel vocht uit de bloedbaan aan het omliggend weefsel afgegeven wordt en niet voldoende kan terugstromen, dan is er sprake van vochtretentie of oedeem.
We zien vochtophoping vaker bij vrouwen. Het is altijd belangrijk de juiste oorzaak hiervan op te sporen om het op de juiste manier te kunnen behandelen.
In de meeste gevallen kan het vasthouden van vocht vrij snel opgelost worden. Belangrijk is te weten dat het lichaam steeds op natuurlijke wijze streeft naar een evenwichtige vocht- en hormonenbalans.
Zo zal je als je meer water drinkt als nodig dit overtollige vocht uitscheiden in de vorm van zweet of urine. Problemen in de vochtbalans en oedeem ontstaan als het lichaam niet in staat blijkt te zijn om overtollige vloeistoffen uit te scheiden.
Er ontstaat dan namelijk een onevenwicht dat bekend staat als vochtretentie.
Wat zijn de oorzaken?
De meest voorkomende oorzaken van het vasthouden van vocht zijn:
- Een ongezond dieet of voedingstekort: Tekort aan eiwitten in het lichaam kunnen vochtretentie veroorzaken.
- Hormonale verstoring: Sommige vrouwen houden ook vocht vast een tweetal weken voor de menstruatie.
- Een te hoge consumptie van zout of te gekruide voeding.
- Ziektes van de lever leiden eveneens tot het vasthouden van vocht.
- Hartfalen en nieraandoeningen.
- Van bepaalde geneesmiddelen is bekend dat ze als bijwerking vochtophoping vertonen. Ook pilgebruik kan oedeem veroorzaken.
- Een zittende levensstijl en te weinig lichaamsbeweging.
- De laatste maanden van de zwangerschap.
- Menopauze.
De vaakst voorkomende symptomen waaraan we oedeem kunnen herkennen:
- Een toename in gewicht zonder andere aannemelijke verklaring. Sommige mensen kunnen in een paar dagen of weken kilo’s aankomen.
- Zwelling in de handen en benen, die ook pijnlijk of stijf kunnen aanvoelen.
- Hartkloppingen.
- Algemene vermoeidheid.
- Krampen in de kuiten.
- Gevoel van zwakte en ongemak.
- Ook een hoge bloeddruk kan optreden.
- Cellulite: Wanneer de huid wordt ingedrukt, dan kan de huid die indruk een paar seconden lang vasthouden.
- Weinig urine produceren.
Voeding die je het beste vermijdt bij vochtophoping
- Zout: We raden je aan om een zoutarm dieet te volgen. Je kunt ook zout vervangen door een natuurlijk product zoals zeezout. Wil je graag toch wat pit en smaak dan kan je ook zeewier, kruiden of kardemom aan je voeding toevoegen. Wees bedachtzaam voor “verborgen” zout. Dit vindt je terug in bereide vleeswaren zoals worst, gerookt vlees, voeding in blik, kant-en-klaarmaaltijden, instantsoep en sauzen zoals mayonaise en ketchup.
- Verzadigde vetten en rood vlees.
- Koemelk is rijk aan vetten en wordt daarom het beste vermeden. Magere en lactosevrije melk worden echter juist te veel op chemische wijze bewerkt. Daardoor wordt aan het lichaam extra inspanning gevraagd om deze vloeistof te verteren. Bovendien werd aangetoond dat door melkproducten de randen van de ingewanden gaan verkleven. Hierdoor wordt het moeilijker om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Kies daarom alternatieve plantaardige melkproducten zoals kokosmelk, rijstmelk, amandelmelk etc
Natuurlijke remedies tegen vasthouden van vocht
- Paardebloem is een bekend natuurlijk medicijn dat een ontgiftende, zuiverende en vochtafdrijvende werking heeft. Maak een afkooksel van de wortels en de bladeren. Doe dit door een handvol ervan te verwerken in anderhalve liter water. Afdekken, vervolgens laten afkoelen en vóór elke maaltijd een kopje drinken. Zo verwijder je met succes overtollig vocht.
- Maïs: Trek de baard (of stempels) van de maïs terwijl die nog fris en groen is en droog hem op een donkere plek. Trek van enkele theelepels ervan vervolgens een infusie gedurende twintig minuten. Je kan dit gedroogde kruid ook in de kruidenwinkel kopen. Deze thee wordt al lange tijd gebruikt om problemen met urinewegen of oedeem op te lossen. Drink de thee eenmaal per dag.
- Thee: De meeste kruideninfusies zorgen voor stimulatie van de nieren en een verhoogde vochtafscheiding. Leidraad voor de correcte hoeveelheid is steeds 1 eetlepel gedroogd kruid per kopje water.
- Moerasspirea: De blaadjes en bloemen van deze geneeskrachtige plant zijn eetbaar en worden reeds lange tijd gebruikt als bloedzuiverend middel met ontstekingswerend effect. Gebruik ongeveer 4 gram gedroogde bloem en blaadjes om een infusie te bereiden. Drink bij voorkeur twee keer per dag een kopje.
Nog meer remedies
- Zonnedauw: Van de blaadjes van deze plant kun je thee zetten, die eveneens uitstekende vochtafdrijvende eigenschappen bezit door zijn hoge concentratie aan flavonoïden. Maak een infusie met 1 tot 2 gram zonnedauw per kopje water en drink dit vervolgens tot drie maal per dag.
- Kersen: Kersen stimuleren de uitscheiding van urine. Ze zijn daarom een uitstekend natuurlijk middel om de conditie van de nieren optimaal te houden. We raden ze aan bij zwaarlijvigheid, oedeem, ontsteking en verminderde nierfunctie.
- Cichorei ondersteunt de werking van de lever en de nieren, waardoor het een ideaal natuurlijk middel is tegen jicht en artrose. Het werkt ook goed tegen oedemen in de onderbenen en enkels. Gebruik 30 gram gedroogde wortel om te koken in 1 liter water. Drink hiervan twee kopjes per dag voor een goed resultaat.Lees ook:Kruiden om je lever te zuiveren
Recepten voor sapjes tegen vochtophoping
- Grapefruit-appel-en-venkelsap: Neem een volledige grapefruit, 1 appel en een halve knol venkel voor dit recept. Schil de appel en grapefruit. Snijd daarna alles in fijne stukjes en mix dit in de blender. Drink bij het ontbijt, eenmaal elke drie dagen.
- Asperge-komkommersap: Mix een pak asperges met twee komkommers in de blender. Drink vervolgens een kopje per dag van dit vochtafdrijvende sap.
- Peterselie-wortelsap: Mix een bundel peterselie met twee grote wortels en water in de blender. Drink 1 kopje per dag voor een optimaal resultaat.
- Supersap van wortel, komkommer, peterselie, appel en ananas: Mix twee wortels, 1 komkommer, vijf takjes peterselie, een appel en twee schijfjes ananas in de blender samen met een kop water. Drink 1 maal per dag op vóór het ontbijt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Hahn, R. G., Grankvist, N., & Krizhanovskii, C. (2016). Urinary Analysis of Fluid Retention in the General Population: A Cross-Sectional Study. PloS one, 11(10), e0164152.
doi:10.1371/journal.pone.0164152 - Chakraborty M, et al. (2014). Potential interaction of green tea extract with hydrochlorothiazide on diuretic activity in rats. DOI:
10.1155/2014/273908 - Rakova, N., Kitada, K., Lerchl, K., Dahlmann, A., Birukov, A., Daub, S., Kopp, C., Pedchenko, T., Zhang, Y., Beck, L., Johannes, B., Marton, A., Müller, D. N., Rauh, M., Luft, F. C., … Titze, J. (2017). Increased salt consumption induces body water conservation and decreases fluid intake. The Journal of clinical investigation, 127(5), 1932-1943.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409798/ - Al-Yousofy F, et al. (2017). Parsley! Mechanism as antiurolithiasis remedy.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5698599 - Alarcón-Alonso J, et al. (2012). Pharmacological characterization of the diuretic effect of Hibiscus sabdariffa Linn (Malvaceae) extract. DOI:
10.1016/j.jep.2011.12.005 - Dutta KN, et al. (2014). Herbal plants used as diuretics: A comprehensive review.
pdfs.semanticscholar.org/2d3c/7b118a7d60b06f65082d96ed1164fd008df4.pdf