9 natuurlijke manieren voor het verminderen van rugpijn

Je kan pijn in je onderrug verminderen en voorkomen door gebruik te maken van deze makkelijke aanbevelingen. Onthoud deze tips vanaf nu en zeg vaarwel tegen rugpijn!
9 natuurlijke manieren voor het verminderen van rugpijn

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Acute lage rugpijn is een erg veel voorkomende aandoening, waardoor veel mensen op zoek zijn naar manieren voor het verminderen van rugpijn.

De rugpijn wordt gekenmerkt door een gevoel van spanning en stijfheid in de onderrug. Het wordt geassocieerd met een slechte houding, stress en overmatig sporten. Het kan ook als een symptoom van gewrichts- en/of spierziekten optreden.

Diegene de lijden aan deze aandoening hebben wellicht problemen met het voortbewegen en ervaren een continue tinteling of een brandend gevoel.

Het nemen van sommige soorten conventionele pijnstillers kan deze symptomen verminderen, maar er zijn ook compleet natuurlijke methodes die verlichting bieden zonder negatieve bijwerkingen.

In dit artikel willen we 9 alternatieve methodes met je delen die verlichting geven van pijn in de onderrug. Uiteindelijk kan iedereen hier mee te maken krijgen, op elk moment!

Leer er dus gauw meer over!

1. Let op je houding

Een goede houding is belangrijk voor het verminderen van rugpijn

Iets zo essentieels als het letten op je houding terwijl je loopt of rust kan een groot verschil maken in het verminderen van rugpijn.

Wanneer je zit, is het het beste om je rug te ondersteunen of erop te letten dat deze recht is. Wanneer je enige activiteit onderneemt waarbij je zware objecten moet tillen, moet je je knieën altijd licht gebogen houden om je rug beter te ondersteunen.

Dit, samen met andere dingen, verbetert je vermogen tijdens je werk en verhoogt de energielevels. 

2. Doe ademhalingsoefeningen voor het verminderen van rugpijn

Het doen van ademhalingsoefeningen is een van de beste gewoonten om een goed zuurstofgehalte aan je lichaamscellen te geven. 

Door diep te ademen, ontvangen die organen namelijk een extra toevoer aan zuurstof. Dit verbetert vervolgens het algehele gevoel in je lichaam. Inademen en uitademen geeft positieve effecten voor de verlichting van ernstige rugpijn.

3. Ontwikkel een sportroutine

Sporten voor het verminderen van rugpijn

Ondanks dat rusten kan helpen om de pijn te verlichten wanneer deze erg heftig is, kan dagelijks sporten en stretchen ook erg nuttig zijn voor het verminderen van rugpijn. Daarnaast helpt het gestreste spieren beter te ontspannen.

Het is echter belangrijk om makkelijke bewegingen te doen om stijfheid in de spieren te verminderen en meer kracht te ontwikkelen. 

Het is genoeg om 15 tot 20 minuten per dag simpele activiteiten uit te voeren, zoals wandelen, stretchen of zwemmen. Dit helpt de spieren in je onderrug te beschermen.

4. Gebruik koude- en warmtekompressen

Het aanbrengen van koude- en warmekompressen is een van de oudste natuurlijke behandelingen voor allerlei soorten spieraandoeningen. Beide temperaturen verbeteren namelijk de bloedcirculatie, werkt ontstekingsremmend en verlichten de pijn. 

5. Let op je gewicht

Op je gewicht letten voor het verminderen van rugpijn

Het hebben van overgewicht of obesitas zijn twee factoren die gerelateerd zijn aan rugpijn en gewrichtsproblemen. Dit komt omdat het je spieren in je lichaam harder laat werken, omdat deze meer gewicht moeten dragen dan dat ze eigenlijk aankunnen.

De ophoping van vet, vooral in de taille, speelt ook een grote factor in acute rugpijn in de onderrug. Daarom is het erg belangrijk en essentieel om een gezond dieet te volgen en andere gezonde gewoontes aan te houden om een goed gewicht te behouden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Kan een appel per dag je beschermen tegen obesitas?

6. Zorg voor een goede nachtrust

Een gewoonte zo makkelijk (en belangrijk) als zeven tot negen uur per dag slapen, is een goede remedie om spanning die in de onderrug, nek en schouders zit, te verlichten. Gedurende de rustperiode ontspannen namelijk je spieren en vinden de optimale zuurstofprocessen plaats. Deze helpen om de pijn te verzachten.

Daarnaast is het ook essentieel om er zeker van te zijn dat je in de juiste houding slaapt. Anders kan je last krijgen van tegenstrijdige effecten.

7. Niet roken

Stoppen met roken voor het verminderen van rugpijn

De gifstoffen die sigaretten bevatten, verminderen de doorbloeding naar de ruggenwervels en breken, in ernstige gevallen, de tussenwervelschijven af.

Zware en passieve rokers hebben drie keer meer kans om rugpijn te krijgen in vergelijking met mensen die niet worden blootgesteld aan sigarettenrook.

8. Gebruik een tennisbal

Een dagelijks item zoals een tennisbal kan therapeutisch worden gebruikt om spanning in de onderrug te verminderen.

  • Leg de tennisbal op de grond en ga er op liggen zonder er te veel druk op te leggen.
  • Geef jezelf een voorzichtige rugmassage.
  • Na een paar bewegingen zal de bloedcirculatie geactiveerd worden en voel je minder pijn in dit gebied. 

9. Breng je benen omhoog

Het omhoogbrengen van je benen is een makkelijke ontspanningstechniek die kan helpen de bloedcirculatie in zowel je onderrug als je onderlichaam te activeren. Je moet hierbij gaan liggen op een comfortabele plek. Wees er dan zeker van dat je rug recht blijft.

Je kan rugpijn in je onderrug dus verminderen en zelfs voorkomen door gebruik te maken van deze makkelijke aanbevelingen. Onthoud deze tips vanaf nu en zeg vaarwel tegen rugpijn! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Casado Morales M.ª Isabel, Moix Queraltó Jenny, Vidal Fernández Julia. Etiología, cronificación y tratamiento del dolor lumbar. Clínica y Salud  [Internet]. 2008  Dic [citado  2018  Nov  27] ;  19( 3 ): 379-392. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-52742008000300007&lng=es.
  • Maradei García Fernanda, Quintana Jiménez Leonardo, Barrero Lope H. Relación entre el dolor lumbar y los movimientos realizados en postura sedente prolongada: Revisión de la literatura. Salud, Barranquilla  [Internet]. 2016  Jan [cited  2018  Nov  27] ;  32( 1 ): 153-173. Available from: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-55522016000100013&lng=en.  http://dx.doi.org/10.14482/sun.32.1.8481.
  • Rodríguez Reyes, Laura & Padilla-Zambrano, Huber & Ramos Villegas, Yancarlos & Corrales Santander, Hugo & Moscote-Salazar, Luis. (2017). Obesidad y Dolor Lumbar: ¿Alguna Relación en la Patología Discal?. Archivos de Medicina. 13. 1-2. 10.3823/1361.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.