Natuurlijke behandelingen voor een maagzweer
Stress, slechte voeding of langdurig gebruik van bepaalde soorten medicijnen kunnen voor veel problemen in je lichaam zorgen. Een van die problemen is een maagzweer.
Als je er op dit moment last van hebt, lees dan het volgende artikel waar we een aantal natuurlijke behandelingen zullen introduceren. De pijn zal tot het verleden behoren.
Maagzweer: wat moet je weten
Deze zweren zijn eigenlijk laesies in de slijmlaag van de maag, die kunnen worden veroorzaakt door:
- De aanwezigheid van een bepaalde bacterie (Helicobacter pylori)
- Nervositeit
- Veel zitten
- Niet voldoende beweging
- Kruidig of vet eten
- Stress
- Angst
- Slechte voeding
- Het gebruik van bepaalde medicijnen (vooral ontstekingsremmende medicijnen of pijnstillers)
Een maagzweer kan erg pijnlijk zijn en patiënten hebben soms last van misselijkheid en braken. Als dit probleem niet snel wordt behandeld, dan kan het tot ernstige complicaties leiden en aandoeningen waarvoor een operatie nodig is zodat de schade zich niet verspreidt.
Een maagzweer kan ook leiden tot een verhoogd risico op maagkanker.
Zoals we al hebben gezegd, is een van de oorzaken van een maagzweer een slechte voeding. Daarom raden we het volgende aan:
- Eet meer plantaardige voedingsmiddelen (fruit en groente) en plantaardige eiwitten (bonen, noten, enzovoort).
- Eet mager vlees, zoals vis en kip.
- Gebruik alleen nog maar volkoren rijst, pasta en brood, in plaats van de bewerkte witte varianten.
- Drink geen koffie of alcohol en eet geen verwerkte voedingsmiddelen zoals worstjes, gefrituurd voedsel en zoete of gekruide voedingsmiddelen.
Lijst van natuurlijke middelen tegen een maagzweer
Als aanvulling op het verbeteren van je dieet kun je ook kruiden proberen die de genezing bevorderen. Het is echter altijd een goed idee om eerst met je huisarts te overleggen om er zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheid neemt en of je een risico loopt op bijwerkingen of complicaties.
Een aantal van de natuurlijke middelen zijn:
Venkel
Dit kruid dat naar anijs smaakt wordt in bepaalde recepten veel gebruikt. Je kunt een venkelplant kopen, maar dat is niet aan te raden voor mensen die ook last hebben van een hoge bloeddruk, omdat het deze nog meer kan verhogen.
De beste manier is om glycerine-vrije zoethout te kopen, wat geen bijwerkingen heeft. Zoethout beschermt de maag tegen de bijwerkingen van bepaalde medicijnen. Probeer een beetje zoethout te nemen voor iedere maaltijd om zo een beschermend laagje aan te brengen op de maagwand.
Ginseng
Dit kruid is te vinden in iedere gezondheidswinkel en staat bekend om zijn antimicrobiële eigenschappen. De wortel van ginseng helpt bij het bestrijden van infecties die veroorzaakt worden door de Helicobacter pylori bacterie en helpt ook de schade aan de maagwand te beperken.
Aloë vera
Er zijn honderden interne en externe manieren waarop je aloë vera kunt gebruiken in de natuurlijke geneeskunde. De gel van de plant kan gebruikt worden om huidwonden te genezen, maar het is ook heel goed voor de slijmwand van de maag.
Probeer iedere dag een glas water met een beetje aloëveragel te drinken (indien mogelijk op een lege maag). Sommige mensen eten de stengel van de plant nadat ze de draden eraf hebben gehaald.
Dit is een van de minder bekende behandelingen voor een maagzweer, maar het is wel heel verzachtend en effectief. Wees voorzichtig als je deze optie gebruikt, want het heeft ook een laxerend effect. Doe dit niet meer dan twee keer per week.
Cayennepeper
Deze specerij kan ook irritatie opwekken als het te veel wordt gebruikt, maar onderzoek heeft uitgewezen dat een van de vele eigenschappen van cayenne ( capsaïcine, waardoor het de kruidige smaak heeft) helpt de maagwand te versterken terwijl het de verspreiding van de bacterie die de maagzweer veroorzaakt stopt.
Kool
Eigenlijk is het het sap van de kool die je moet consumeren. Je kunt het zelf maken met een blender of keukenmachine (vergeet niet om water toe te voegen). Dit is een hele krachtige groente als het gaat om de genezing van maagzweren. Je kunt ook wat kool toevoegen aan je salade en andere recepten, maar het is het beste om het rauw te eten.
Bosbessen
Steeds meer mensen zijn fan geworden van deze kleine, donkere bes, want het is geweldig voor mensen die problemen hebben met:
- De nieren
- Hoge bloeddruk
- Overgewicht
- Hoog cholesterol
En ook voor diegene die last hebben van maagzweer.
Het wordt aangeraden om voor deze behandeling bosbessensap te drinken. Het helpt voorkomen dat maagzweren zich vormen op de maagwand, bestrijdt infecties en ontspant je spijsverteringsstelsel.
Goudsbloem
Deze prachtige oranje bloem is goed voor de huid en heeft, net als aloë vera, geneeskrachtige eigenschappen. Het is een uitstekende keus bij een maagzweer. Je kunt het consumeren als thee.
Ingrediënten
- één handvol goudsbloemen
- 250 ml water
Bereiding
- Kook eerst het water en voeg de goudsbloemen toe.
- Laat het daarna vijf minuten zachtjes koken.
- Haal het vervolgens van het vuur om nog eens vijf minuten te laten trekken.
- Zeef daarna het water en voeg een eetlepel honing toe (wat ook bacteriën bestrijdt) voor het drinken.
Groene thee
Je kunt eigenlijk ieder voedingsmiddel gebruiken waar veel flavonoïden inzitten. Bijvoorbeeld:
- Rode druiven
- Appels
- Pruimen
- Peterselie
- Soja
- Linzen
Het is bewezen dat al deze voedingsmiddelen in staat zijn om ontstekingen in het spijsverteringsstelsel te verminderen, de groei van maagzweer veroorzakende bacteriën te verminderen en de schade aan de maagwand te genezen.
Probeer een van deze geneeskrachtige producten toe te voegen aan je dagelijkse dieet en je zult het resultaat zien.
Lees ook dit artikel:
Lijnzaad en groene thee, bondgenoten tegen kanker
Bananen
Volgens recentelijk onderzoek helpen bananen en bakbananen bij het beschermen van de maagwand tegen maagzweren dankzij het gehalte aan protease, wat de bacteriën doodt voordat er schade is ontstaan.
Het maakt ook de slijmwand dikker en bevordert de slijmproductie, wat een geweldige manier is om te zorgen dat de schadelijke zuren niet meer schade kunnen aanrichten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Harsha, C., Banik, K., Bordoloi, D., & Kunnumakkara, A. B. (2017). Antiulcer properties of fruits and vegetables: A mechanism based perspective. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2017.07.023