Natuurlijke behandelingen en voorkomen van aambeien
Aambeien zijn ontstekingen in de aders van het rectum en de anus. Vanwege schaamte praten patiënten hier vaak niet over of ze nemen niet de tijd om naar de dokter te gaan. Het voorkomen van aambeien kan echter minstens even belangrijk zijn.
Aambeien worden gekarakteriseerd door ontsteking, zwelling en algemeen ongemak. De eigenlijke ontsteking ontstaat in de zakken waar de aders en slagaders van het anale kanaal zich bevinden.
In dit artikel zullen we een aantal behandelingen bespreken waarmee het voorkomen van aambeien mogelijk wordt.
Lees meer:
Alles wat je moet weten over anale jeuk
Veel voorkomende symptomen van aambeien
- Branderig gevoel
- Pijn
- Ontsteking
- Bloed (in sommige gevallen)
De 4 gradaties van aambeien
Gradatie I
De aambeien zijn een beetje groter, maar niet zichtbaar buiten de anus. Er doen zich over het algemeen geen symptomen voor en alleen een dokter kan ze detecteren.
Gradatie II
De aambeien worden naar buiten gedrukt door de ontlasting, maar gaan later weer uit zichzelf terug naar hun normale positie.
Gradatie III
De aambeien blijven aan de buitenkant van de anus en kunnen alleen naar hun normale positie gebracht worden met de hulp van een gezondheidsspecialist of de eigen vinger van de patiënt.
De aambeien kunnen naar buiten gedrukt worden tijdens de ontlasting of zelfs spontaan.
Gradatie IV
Bij deze gradatie blijven de aambeien permanent aan de buitenkant van de anus en ze kunnen niet meer naar binnen gedrukt worden.
Een van de hoofdoorzaken van aambeien is chronische constipatie, wat het anale gebied blootstelt aan hevige druk tijdens de ontlasting.
Het voorkomen van aambeien met verschillende voedingsmiddelen
Door de oorzaak van de ziekte te weten krijg je een beter idee hoe je de aambeien kan behandelen.
In het geval van constipatie zouden we alles er aan moeten doen om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan vezels en regelmatig voldoende water te drinken.
Als het lichaam water nodig heeft, dan wordt dit uit de uitwerpselen in de darmen gehaald. Hierdoor worden stoelgangen droog en hard, wat pijn en meer problemen veroorzaakt.
Kies voor voedingsmiddelen rijk aan vezels
Vezels worden onderverdeeld in twee categorieën: oplosbaar en onoplosbaar. De twee types zijn benodigd voor een gebalanceerd dieet, ongeveer 30 gram per dag.
1. Voedingsmiddelen met oplosbare vezels
Oplosbare vezels kunnen opgelost worden in water. Ze worden voornamelijk gebruikt voor het behandelen van cholesterolproblemen en het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Oplosbare vezels kunnen de spijsvertering vertragen.
Je vindt ze in: Granen, peulvruchten, fruit (aardbeien, frambozen, appels, pruimen, citroenen, sinaasappels), groenten (bieten, artisjokken, komkommers, asperge, wortels, pompoen).
2. Voedingsmiddelen met onoplosbare vezels
Onoplosbare vezels lossen niet op in water. Deze soort vezels versnellen de spijsvertering. Ze kunnen helpen tegen constipatie door de ontlasting te vergroten en te verzachten.
Je vindt ze in volkoren brood, fruit in het algemeen, gedroogd fruit, zemelen, groenten.
Beide soorten vezels zijn handig voor het behouden van de gezondheid van de darmen en het elimineren van deeltjes die tot verwondingen kunnen leiden. Dieetvezels moeten dagelijks geconsumeerd worden om effectief te zijn.
Natuurlijke behandelingen voor aambeien
Aloë vera is uitstekend voor het behandelen van het branderige gevoel dat gepaard gaat met aambeien.
Je zou het gebied voorzichtig schoon moeten maken, een aloë-verablad door de helft moeten snijden en de gel vervolgens moeten aanbrengen. De behandeling kan je gedurende de dag herhalen.
- Maak een beetje kamillethee om te gebruiken in een zitbad.
- Vul een grote bak met kamillethee en dompel het aangetaste gebied hier in onder wanneer het afgekoeld is.
- Blijf er 10 minuten inzitten. De kamille zal helpen om de pijn en ontsteking te verlichten die gepaard gaan met deze kwaal.
Neem altijd eerst contact op met een arts. Natuurlijke remedies zijn alleen aanbevolen voor milde gevallen, mits goedkeuring van je dokter.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Lohsiriwat, V. (2012). Hemorrhoids: From basic pathophysiology to clinical management. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v18.i17.2009
- Gearhart, S. L. (2004). Symptomatic hemorrhoids. Disease-a-Month. https://doi.org/10.1016/j.disamonth.2004.11.004
- Lohsiriwat, V. (2013). Approach to Hemorrhoids. Current Gastroenterology Reports. https://doi.org/10.1007/s11894-013-0332-6
- Cintron, J., Abcarian, A. M., Abcarian, H., Makiewicz, K., & Brand, M. I. (2017). Hemorrhoids. In Complications of Anorectal Surgery: Prevention and Management. https://doi.org/10.1007/978-3-319-48406-8_4