Nachtelijke emissie: wat is het en wat is de oorzaak

Nachtelijke emissie, ook bekend als een natte droom, brengt sommigen in verlegenheid en intrigeert velen. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Nachtelijke emissie: wat is het en wat is de oorzaak
María Belén del Río

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter María Belén del Río.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Je bent in een diepe slaap in het holst van de nacht en plotseling heb je een orgasme, veroorzaakt door een spannende droom. Je ondergoed is helemaal nat. Deze veelvoorkomende scène is bij veel mensen bekend als nachtelijke emissie of een natte droom.

Nachtelijke emissie is geen probleem. Het is een simpele reactie op een fysieke behoefte, meestal veroorzaakt door een mentaal beeld. Hoewel slaaporgasmes niet goed of slecht zijn, brengen ze veel mensen in verwarring.

Nachtelijke emissie: waarom gebeurt het?

Waarom gebeurt een nachtelijke emissie

Experts hebben geen duidelijke oorzaak van nachtelijke emissie vastgesteld, hoewel ze het associëren met hoge testosteronniveaus. Een studie toonde aan dat mannen met een hoog testosterongehalte meer vatbaar zijn voor nachtelijke orgasmes. 13% van de vrijwilligers met een normaal niveau ervoer echter ook natte dromen.

Andere studies suggereren dat langdurige onthoudingen ook nachtelijke emissies kunnen veroorzaken. “Als je geen enkele seksuele ontlading hebt, zal je meer nachtelijke emissies hebben”, zegt psycholoog en seksuoloog Marelize Swart.

Over het algemeen treedt het op tijdens de REM-slaap. Tijdens die fase gebruikt het lichaam meer zuurstof en is er meer bloedtoevoer naar de geslachtsorganen, wat een erectie bij de man of stimulering van de clitoris bij vrouwen veroorzaakt. Dit bevordert de stimulering en het orgasme.

Ervaren vrouwen natte dromen?

Nachtelijke emissie is inderdaad geen exclusieve ervaring voor mannen. In een studie (link in het Engels) gepubliceerd in The Journal of Sex Research meldde 37% van de vrouwen onder de 21 jaar orgasmes te hebben tijdens hun slaap.

Veel eerder, in 1953, schatten de controversiële Kinsey Reports dat 70% van de vrouwen op een bepaald moment in hun leven slaaporgasmes had.

De nachtelijke afscheiding van vaginale vloeistoffen gaat echter niet noodzakelijkerwijs gepaard met een orgasme. Bij mannen veroorzaakt nachtelijke emissie altijd ejaculatie. Vaginale afscheiding bij vrouwen betekent dat er seksuele opwinding is, maar het kan gebeuren zonder een orgasme te bereiken.

Komt nachtelijke emissie alleen voor tijdens de adolescentie?

Komt een natte droom alleen tijdens de adolescentie voor

Nee, natte dromen hebben geen vervaldatum. Hoewel er seksuele activiteit is, kunnen ze toch voorkomen. Nachtelijke emissie komt het vaakst voor tijdens de adolescentie omdat er in dat stadium meer hormonale veranderingen zijn. Op volwassen leeftijd zijn de hormonen stabieler en zijn natte dromen zeldzamer.

Moet je een erotische droom hebben om een natte droom te hebben?

Meestal gaat het gepaard met erotische dromen, maar dat is geen voorwaarde. Er kan een ejaculatie zijn zonder een erotische droom en zelfs zonder een droom te herinneren.

Een orgasme krijgen tijdens het slapen kan ook worden veroorzaakt door externe prikkels zoals wrijving van de lakens of kleding met de geslachtsdelen. Een studie gepubliceerd door de American Psychological Association suggereert dat slapen op je buik de nachtelijke emissie kan bevorderen.

Je kunt ook een erotische droom hebben die eindigt in een orgasme zonder dat het een nachtelijke emissie veroorzaakt, zelfs als je een erectie hebt.

Duidt het niet hebben van natte dromen op een probleem?

Man droomt

Niet iedereen heeft natte dromen. Dit is net zo normaal als ze wel hebben. Het al dan niet hebben van natte dromen is geen indicatie van enige seksuele disfunctie. Sommige mensen hebben nooit natte dromen gehad en hebben normale seks en orgasmes. Er is geen directe relatie tussen nachtelijke emissies en iemands seksleven.

Sommige mensen hebben ook natte dromen, maar kunnen geen orgasme bereiken tijdens de seks. Sommige psychologen zijn van mening dat dit komt omdat er tijdens de slaap geen psychologische remmingen zijn die een orgasme voorkomen als er sprake is van een bewustzijnsstaat.

Kun je nachtelijke emissie beheersen?

Nachtelijke orgasmes zijn volledig onvrijwillig. Er is dus geen manier om ze te vermijden of te voorkomen. Studies van de McGill Universiteit in Canada zijn van mening dat je je dromen in het algemeen kunt beheersen, maar onderzoek zorgt niet voor voldoende bewijs dat dit mogelijk is.

Zoals je kunt zien is nachtelijke emissie geen probleem. Als je je echter zorgen maakt, is het altijd raadzaam om een specialist te raadplegen om je twijfels weg te nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Effects of Estrogen or Testosterone on Self-Reported Sexual Responses and Behaviors in Hypogonadal Adolescents. Jordan W. Finkelstein Elizabeth J. Susman Vernon M. Chinchilli M. Rose D’Arcangelo Susan J. Kunselman Jacqueline Schwab Laurence M. Demers Lynn S. Liben Howard E. Kulin. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 83, Issue 7. (1998). Pages 2281–2285
  • Wells, B. L. (1986). Predictors of female nocturnal orgasms: A multivariate analysis. Journal of Sex Research, 22(4), 421-437.
  • Sexual Behavior in the Human Female. Kinsey, A.; Pomeroy, W.; Martin, C., & Gebhard, P. Philadelphia: Saunders (1953). ISBN 978-0-253-33411-4.
  • The effect of sleep position on dream experiences.Yu, Calvin Kai-Ching. American Pscological Association(2012). Dreaming, 22(3), 212-221
  • Lucid dreaming as a treatment for recurrent nightmares. Zadra AL, Pihl RO. Department of Psychology, McGill University, Montreal. (1997) 66(1):50-5
  • Schmidt, M. H. (2015). Impotence and erectile problems in sleep medicine. In Sleep Medicine (pp. 457-463). Springer, New York, NY.
  • Cochran, W. G., Mosteller, F., & Tukey, J. W. (1953). Statistical problems of the Kinsey report. Journal of the American Statistical Association, 48(264), 673-716.
  • Yu, C. K. C. (2012). The effect of sleep position on dream experiences. Dreaming, 22(3), 212.
  • Lee, M. J., Yang, G. E., Chueh, H. W., Park, J. H., & Yoo, J. H. (2017). The effect of first nocturnal ejaculation timing on risk and sexual behaviors of Korean male adolescents. Annals of pediatric endocrinology & metabolism, 22(1), 43–48. https://doi.org/10.6065/apem.2017.22.1.43

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.