Hypoactive sexual desire disorder bij mannen

Een Hypoactive Sexual Desire Disorder bij mannen is een verandering die door diverse problemen kan worden veroorzaakt. Deze aandoening wordt gekenmerkt door het feit dat de man geen seksueel verlangen meer voelt.
Hypoactive sexual desire disorder bij mannen
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Een Hypoactive sexual desire disorder (HSDD) bij mannen betekent dat de man nauwelijks of geen seksuele verlangens meer heeft. Geloof het of niet, dit probleem komt vrij vaak voor.

In Nederland werd het vroeger ‘frigiditeit’ genoemd en vooral met vrouwen in verband gebracht. Deze term wordt nu echter niet meer gebruikt en men erkent dat het ook mannen treft.

De stoornis wordt meestal opgemerkt als iemand niet meer opgewonden raakt van dingen waar hij voorheen wel opgewonden door raakte. Ook stopt de man meestal met fantaseren. Kortom, de man raakt niet meer opgewonden, of hij nu wel of niet een relatie heeft.

Mannen kunnen om verschillende redenen, zowel psychologisch als lichamelijk, komen te lijden aan hypoactive sexual desire disorder. Het is de moeite waard om te vermelden hoe belangrijk het is om de hoofdoorzaak van deze stoornis te kunnen herkennen. Dit komt later aan de orde als we het over de behandeling hebben.

Hypoactive sexual desire disorder

Een afname of zelfs een volledig verlies van libido is een teken van een hypoactive sexual desire disorder. Deskundigen hebben deze stoornis echter in twee verschillende categorieën ingedeeld:

  • Primair. In dit geval voelt de man geen seksueel verlangen meer in relatie tot zijn partner. Aan de andere kant kan hij zich wel aangetrokken voelen tot andere mannen of vrouwen.
  • Secundair. De man voelt geen enkele vorm van seksueel verlangen tot een ander.

Wat het verloop van de aandoening betreft, kunnen mannen verschillende stadia doorlopen. Ze zullen het snel herkennen als ze normaal gesproken wel opgewonden raken. Als de getroffen persoon echter nooit een seksueel verlangen heeft gehad, wordt de aandoening als chronisch beschouwd.

Wat is de oorzaak van deze aandoening?

Een man zit op de rand van het bed

Er zijn veel dingen die hypoactive sexual desire disorder bij mannen kunnen veroorzaken. De meest voorkomende zijn de volgende:

  • stress en angst.
  • het nemen van drugs en medicijnen zoals antidepressiva.
  • verstoring van het endocriene stelsel.
  • hormonale tekortkomingen.
  • sleur in een relatie.

Specialisten Masters, Johnson en Kolodny zijn pioniers op het gebied van seksueel onderzoek. Ze zeggen dat het belangrijk is om het verschil te weten tussen de verschillende oorzaken van de aandoening.

We moeten de oorzaken die van natuurlijke oorsprong zijn onderscheiden van de oorzaken die te wijten zijn aan psychosociale factoren. De onderzoekers voegen echter toe dat beide in de meeste gevallen naast elkaar bestaan.

Lichamelijke oorzaken

Bepaalde chronische ziekten, zoals nier-, lever- en hartfalen of diabetes zijn mogelijke lichamelijke oorzaken van hypoactive sexual desire disorder.

Ook bepaalde veranderingen in de hormoonspiegels die beginnen tijdens de penopauze kunnen dit veroorzaken. Dit is het moment waarop de productie van testosteron afneemt, het mannelijk geslachtshormoon dat is gerelateerd aan het verlangen.

Het moet worden vermeld dat het langdurig gebruik van alcohol, tabak of medicijnen ook een hypoactive sexual desire disorder bij mannen kan veroorzaken.

Psychosociale oorzaken

Een stel ligt in bed

Stress wordt beschouwd als de eerste psychosociale oorzaak van de aandoening. Daarnaast zijn er natuurlijk ook andere oorzaken die toch HSDD kunnen leiden zoals relatieproblemen:

  • Communicatieproblemen of grote conflicten zijn meestal de redenen dat de meeste mannen een hypoactive sexual desire disorder ontwikkelen.
  • Ook een verlies van vertrouwen binnen de relatie kan dit veroorzaken.

Een van de andere psychosociale oorzaken die de kans op de stoornis vergroten is bijvoorbeeld het hebben opgedaan van traumatische ervaringen. Dit geldt ook voor overmatige seksuele repressie tijdens de kindertijd of seksueel misbruik.

Daarnaast kunnen mannen problemen hebben ervaren die verband houden met seks, zoals voortijdige ejaculatie of het onvermogen om een erectie te behouden. Als gevolg daarvan veroorzaken deze problemen gevoelens van frustratie en kunnen ze de aandoening veroorzaken.

De behandeling van hypoactive sexual desire disorder

Er zijn oplossingen voor hypoactive sexual desire disorder bij mannen. Het belangrijkste is echter om de behandeling te baseren op de oorzaak die eraan ten grondslag ligt.

De huisarts zal zo nodig de patiënt doorverwijzen. De therapie kan zich op de psychosociale of natuurlijke oorzaken richten of op beiden en kan dus variëren van hormonale supplementen tot psychosociale therapieën. De laatstgenoemde zal zich richten op de relatie en om de man te helpen om een gezond leven te leiden.

Het is belangrijk om de medische oorzaak te behandelen. Daarvoor zullen medicijnen worden voorgeschreven, die het seksuele verlangen vergroten en emotionele gevolgen ondersteunen. Uiteindelijk zal de man door middel van bepaalde oefeningen gevoeliger en sensueler worden en zijn weg naar de erotiek en seksueel genot terugvinden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.