Mythen en feiten over zonnebrandcrème
Vandaag vertellen we je alles over de mythen en feiten over zonnebrandcrème. Correct gebruik van zonnebrandcrème is de beste manier om de huid te beschermen tegen schade door ultraviolette straling.
Het doel van dit product is niet om iemand meer tijd in de zon door te laten brengen, maar om hem beter te beschermen tijdens de tijd die hij in de zon doorbrengt.
Er zijn twee soorten ultraviolette straling: UVA- en UVB-straling. Ze beschadigen allebei de dermis en verhogen het risico op het ontwikkelen van huidkanker.
Om deze reden is het belangrijk om een sunblock te gebruiken die beschermt tegen UVB-straling, aangegeven op het etiket als SPF. Het moet je ook beschermen tegen UVA-straling, zoals aangegeven in een cirkel met het acroniem UVA.
Mythes en interessante feiten over zonnebrandcrème
Sommige broodjeaapverhalen over zonnebrandcrème zijn van generatie op generatie doorgegeven. Als het gaat om zoiets cruciaals als de gezondheid van je huid, dan is het echter cruciaal om de waarheid te kennen.
Om deze reden zullen we je verder vertellen over een reeks mythes en curiositeiten met betrekking tot zonnebrandcrème.
1. Mythe: bruin zijn is gezond
Een kleurtje hebben staat niet synoniem aan gezondheid of schoonheid. Volgens onderzoekers van de Universiteit van New Delhi (India, Engelse link) is een kleurtje namelijk een van de afweermechanismen van de huid (melanine) in aanwezigheid van externe agressie door ultraviolette straling.
Een donkere huid is ook vatbaar voor zonnebrand en heeft last van schade veroorzaakt door zonnestraling.
2. Mythe: je moet een donkere kleur krijgen om vitamine D aan te maken
Deze bewering is onjuist. Hoewel de vitamine D-synthese inderdaad bevorderd wordt door blootstelling aan de zon, wordt het na een bepaald punt niet meer gestimuleerd.
Om deze reden suggereert een onderzoek gepubliceerd door The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (Engelse link), dat je niet urenlang hoeft te zonnebaden. Slechts 10 minuten per dag, drie dagen per week is al genoeg.
3. Mythe: het duurt 30 minuten voordat zonnebrandcrème effect heeft
Deze mythe houdt verband met de overtuiging dat je een half uur voordat je aan de zon wordt blootgesteld zonnebrandcrème moet aanbrengen. Je moet echter weten dat zonnebrandcrème effectief is vanaf het moment dat je het aanbrengt, hoewel het pas na 10 minuten stabiel wordt.
4. Mythe: alle zonnebrandcrèmes zijn hetzelfde
Niet alle zonnebrandmiddelen zijn hetzelfde. In die zeggen apothekers Antonieta Garrote en Ramón Bonet (Spaanse link) dat de verschillen zijn gebaseerd op de volgende factoren:
- De stabiliteit van de zonnefilters
- De bescherming tegen verschillende soorten ultraviolette straling
- Hechting aan de huid van de zonnebrandcrème
- Producttextuur, afhankelijk van eigen voorkeur
5. Mythe: SPF geeft de tijd dat je beschermd bent aan
Dit is ook niet waar. De SPF laat zien hoe veel langer je aan de zon blootgesteld kunt worden om dezelfde roodheid te produceren als wanneer je geen zonnebrandcrème zou gebruiken.
Deze meting heeft alleen betrekking op bescherming tegen UVB-stralen. Geen enkele zonnebrandcrème kan echter 100% van de zonnestralen blokkeren. Het gebruik van twee verschillende zonnefilters verhoogt de SPF ook niet.
6. Mythe: je hebt niet meer dan één dagelijkse applicatie nodig
Zonnebrandcrème blijft maximaal 2 uur op de huid. Om deze reden is het nodig om het product vaak opnieuw aan te brengen. Je moet het ook opnieuw aanbrengen nadat je meer dan 20 minuten hebt gezwommen of als je overmatig zweet.
Vergeet niet dat je het ook in de winter en op bewolkte dagen moet aanbrengen, aangezien zonnestralen door de wolken heengaan.
7. Mythe: je wordt niet bruin als je zonnebrandcrème aanbrengt
Zelfs als je zonnebrandcrème gebruikt, komt er toch een bepaalde hoeveelheid straling in de huid. Dit activeert het natuurlijke beschermingsmechanisme van het lichaam: de productie van melanine.
Als je bruin bent, betekent dit dat zonnestraling de dermis schaadt en melanine aanmaakt in een poging zichzelf te beschermen.
Lees ook eens:
De gezondheidseffecten van zonnestraling
8. Mythe: als ik waterproof zonnebrandcrème gebruik, hoef ik deze niet opnieuw aan te brengen
Specialist Leire Azcona Barbed legt uit dat zonnebrandmiddelen tegenwoordig tot 20 minuten waterbestendig zijn. Sommige gaan echter langer mee, zoals aangegeven op het etiket op de volgende manieren:
- Waterbestendig: nog effectief na 40 minuten zwemmen
- Waterproof of zeer waterbestendig: blijft actief na 80 minuten in het water
Correct gebruik van zonnebrandcrème maakt alle verschil
Als je regelmatig zonnebrandcrème gebruikt, bescherm je de dermis tegen veroudering, het risico op kanker en andere vijanden. Onthoud echter ook dat zonnebrandcrème niet het hele jaar goed blijft. De filters verliezen namelijk hun stabiliteit.
Als de fles eenmaal geopend is, geeft de PAO aan hoe lang deze effectief kan worden gebruikt. De PAO (periode na opening) is de tijdsduur na opening dat het product zijn eigenschappen behoudt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Antonieta Garrote & Ramón Bonet (2008). Fotoprotección. Factores de protección y filtros solares Revista Offarm. Vol. 27. Nº5. Educación Sanitaria. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-fotoproteccion-factores-proteccion-filtros-solares-13120520
- Azcona Barbed, Leire (2003). Protección solar- Actualización. Farmacia Profesional. Vol, 17. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-proteccion-solar-actualizacion-13047981
- Bennett, M. F., Robinson, M. K., Baron, E. D., & Cooper, K. D. (2008). Skin immune systems and inflammation: Protector of the skin or promoter of aging? In Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings. https://doi.org/10.1038/jidsymp.2008.3
- Binkley, N., Novotny, R., Krueger, D., Kawahara, T., Daida, YG, Lensmeyer, G., Hollis, BW y Drezner, MK (2007). Estado bajo de vitamina D a pesar de la abundante exposición al sol. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 92 (6), 2130-2135. https://doi.org/10.1210/jc.2006-2250
- Dinkova-Kostova, A. T., Jenkins, S. N., Fahey, J. W., Ye, L., Wehage, S. L., Liby, K. T., … Talalay, P. (2006). Protection against UV-light-induced skin carcinogenesis in SKH-1 high-risk mice by sulforaphane-containing broccoli sprout extracts. Cancer Letters. https://doi.org/10.1016/j.canlet.2005.09.012
- Gilaberte, Y., Coscojuela, C., Sáenz de Santamaría, M. C., & González, S. (2003). Fotoprotección. Actas Dermo-Sifiliograficas.
- Mohania, D., Chandel, S., Kumar, P., Verma, V., Digvijay, K., Tripathi, D., … Shah, D. (2017). Ultraviolet radiations: Skin defense-damage mechanism. In Advances in Experimental Medicine and Biology (Vol. 996, pp. 71–87). Springer New York LLC.