Moet je het drinken van alcohol opgeven om af te vallen?

Alcohol levert lege calorieën op en vertraagt ook de stofwisseling. Als je het echter met mate consumeert en je aan een gezond dieet houdt en voldoende beweegt, dan hoeft het niet schadelijk te zijn.
Moet je het drinken van alcohol opgeven om af te vallen?

Laatste update: 10 juli, 2018

Als we willen afvallen, wordt ons aangeraden om naast veel bewegen en een uitgebalanceerd dieet volgen het drinken van alcohol op te geven.

Het drinken van alcohol heeft direct invloed op het natuurlijke evenwicht van ons lichaam en hoe we eruitzien.

Sommige artsen suggereren echter dat afvallen niet betekent dat alcohol volledig moet worden vermeden, zolang het maar met mate is.

Lees meer in dit artikel.

Waarom stoppen met het drinken van alcohol?

Mensen die dagelijks alcohol drinken, krijgen tussen de 100 en 200 extra calorieën binnen.

Onder de voordelen van het opgeven van deze gewoonte, kunnen we noemen:

  • Het verbetert de zintuigen (vooral geur en smaak).
  • Het vermindert de kans op infectieziekten.
  • Het draagt ​​bij aan een beter humeur.
  • Het opgeven van alcohol vermindert ook de lichaamsgeur, verbetert de gezondheid van je nagels en haar en het helpt je om af te vallen.

Het opgeven van alcohol veroorzaakt gewichtsverlies door diverse oorzaken, die we hieronder zullen bespreken.

1. Het drinken van alcohol zorgt ervoor dat we meer eten

Vrouw eet grote sandwich
Als je een beetje alcohol drinkt, heb je meer kans om junkfood (vooral snacks) te eten.

Als je in plaats daarvan wat mineraalwater of een natuurlijk sapje drinkt bij de lunch of het diner, dan zul je minder trek hebben en gezondere opties kiezen.

2. Het voegt verborgen calorieën toe

Zonder het te beseffen, verhoogt alcohol de calorie-inname aanzienlijk, zelfs meer dan voedsel.

  • piña colada bevat 160 calorieën per glas
  • daiquiri bevat 170 calorieën per glas
  • wijn bevat 120 calorieën per glas
  • whisky bevat 100 calorieën per glas

Hoewel je misschien denkt dat dit niet veel is, is het probleem dat we zelden slechts één drankje drinken. In plaats daarvan drinken we vaak meerdere glazen na elkaar, in combinatie met voedsel.

3. Het produceert meer vet

Handen knijpen in buikvet
Misschien heb je de zin “alcohol maakt je dik” gelezen of gehoord. Dit is helemaal waar, omdat het het lichaam aanspoort om meer oestrogeen te produceren.

Dit hormoon stimuleert de ophoping van vet (vooral bij vrouwen).

4. Het vertraagt ​​de stofwisseling

Als we alcohol drinken, heeft het lichaam niet het vermogen om vet te verbranden of het goed te verteren.

Enkele uren na het drinken van alcohol voelen we ons nog steeds ‘zwaar’, ongeacht hoeveel voedsel we hebben gegeten.

5. Het vermoeit je

Vrouw met hoofdpijn

Het drinken van veel alcohol veroorzaakt uitdroging, wat resulteert in vermoeidheid. Je hebt geen zin om iets anders te doen dan te slapen of op de bank te liggen en naar de tv te kijken.

Vergeet niet: zonder beweging zal er geen gewichtsverlies plaatsvinden.

Alcohol is niet de bron van al het kwaad

Bij sommige mensen is het gebruikelijk om minstens één keer per week uit eten te gaan. Tijdens werklunches en een diner met vrienden is alcohol nooit afwezig. Veel mensen geven het de schuld voor hun overgewicht.

Het is echter niet de enige ‘slechterik’ in de film.

  • Hoewel het waar is dat alcohol een vijand is van diëten en gezondheid, omdat het ongeveer 200 ziektes kan veroorzaken, zijn er ook andere variabelen die ons laten aankomen of ervoor zorgen dat we niet zoveel gewicht verliezen als we zouden willen.
  • Vanwege het hypercalorische karakter (één gram alcohol is gelijk aan 7 calorieën) wordt alcohol geassocieerd met obesitas.

Velen van ons zullen de uitdrukking ‘bierbuik‘ hebben gehoord, maar een ‘biertje’ is natuurlijk niet de oorzaak van al onze problemen.

Overgewicht wordt veroorzaakt door andere slechte gewoonten, zoals:

  • het eten van veel bewerkte voedingsmiddelen
  • tussendoortjes eten tussen de maaltijden door
  • een gebrek aan lichaamsbeweging
  • een zittende levensstijl
  • etcetera

Het hangt ook af van het type alcohol dat je drinkt. Een klein biertje bevat bijvoorbeeld 100 calorieën.

Stel je een ‘normaal’ uitje met vrienden voor waarbij je vier biertjes drinkt en wat chips eet. Dit vertaalt zich naar 1.000 calorieën. Als je dit eenmaal per week doet, dan zal je in een maand tijd een kilo zijn aangekomen.

We moeten echter breken met de mythe dat alcohol ‘dikmakend’ is of het in ieder geval niet meer zo demoniseren. Een gematigde consumptie komt ons ten goede, zolang we kiezen voor gezondere opties zoals bijvoorbeeld rode wijn.

Slotoverwegingen

De sleutel tot het verliezen van gewicht is niet om van de ene op de andere dag te stoppen met het drinken van alcohol, maar om een ​​gezond dieet te behouden en de hoeveelheid calorieën die je per dag consumeert te verminderen.

De relatie tussen obesitas en alcohol hangt af van het type en de hoeveelheid.

Het combineren van alcohol drinken met echt gezonde gewoonten kan het geheim zijn om het uitgaan met vrienden of het genot van een drankje tijdens het avondeten niet op te hoeven geven.

Dit betekent dat het drinken van een glas wijn of een glas bier tot tweemaal per week geen significante veranderingen in je gewicht of gezondheid zal hebben als je:

  • naar de sportschool gaat of naar je werk fietst of loopt.
  • gezond voedsel eet in plaats van hamburgers of pizza.
  • de trap gebruikt in plaats van de lift.
  • frisdranken inruilt voor water.

Een slechte voeding en een zittende levensstijl zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaken van obesitas. De consumptie van alcohol is een mengsel van beide.

Alcoholische dranken bevatten bijna dezelfde hoeveelheid calorieën als een glas frisdrank of een chocolade-shake. Door onze stofwisseling te verminderen, nemen we energie weg om te trainen of te bewegen.

Een matige alcoholinname is 1 of 2 glazen wijn of bier per dag voor mannen en 1 voor vrouwen, zolang je een gezond dieet volgt en 3 keer per week sport. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • ARAGÓN, C.; MIQUEL, M.; CORREA, M.; SANCHIS-SEGURA, C., “Alcohol y metabolismo humano”, ADICCIONES (2002), VOL. 14, SUPL. 1
  • O’Keefe, James H.; Bhatti, Salman K.; Bajwa, Ata; DiNicolantonio, James J.; Lavie, Carl J. (March 2014). «Alcohol and cardiovascular health: the dose makes the poison…or the remedy». Mayo Clinic Proceedings 89 (3): 382-393
  • National Institute of Alcohol abuse, “Alcohol’s effects on the body”, en web , s.f.
  • Fundación Española del Corazón, “Por qué el consumo de alcohol es perjudicial para mi corazón”, en web, s.f.
  • Fundación Alcohol y Sociedad, “Circuito del alcohol”, en web, s.f.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.