Mijn partner is alcoholist: hoe kan ik helpen?
Vandaag gaan we het hebben over wat je kunt doen als je partner alcoholist is. Alcoholisme is een ernstige aandoening die veel mensen treft. Naast ernstige gezondheidsproblemen gaat het meestal ook om problemen in andere gebieden van het leven van de alcoholist, zoals werk, privéleven, gezin enz.
Als een alcoholist zijn probleem eenmaal heeft erkend en heeft besloten om met therapie te beginnen, dan hebben ze de hulp nodig van de mensen om hen heen, al hun steun, empathie, begrip en geduld. Als je partner alcoholist is, hoe kun je hem of haar dan helpen?
Alcoholisme
Alcoholisme is een aandoening die afhankelijkheid van alcohol veroorzaakt. In die zin is het niet hetzelfde als alcoholmisbruik, dat zich op een bepaald moment in de tijd kan voordoen.
In feite beschouwen artsen alcoholisme als een ziekte, omdat het een sterke fysieke afhankelijkheid veroorzaakt, dat wil zeggen dat iemand niet kan stoppen met drinken, omdat het ontwenningssyndroom dat voorkomt.
De alcoholist moet steeds meer drinken om hetzelfde effect te kunnen voelen, aangezien zijn lichaam zich aan de inname van alcohol aanpast.
Aan de andere kant veroorzaakt alcoholisme ook psychische afhankelijkheid, zodat het moeilijk wordt om zonder de hulp van gekwalificeerde professionals aan deze verslaving te ontsnappen.
Zoals elke verslaving kan alcoholisme ernstige gezondheidsproblemen en andere problemen in het leven van de alcoholist veroorzaken. Alcoholisme heeft in feite fysieke, maar ook psychologische gevolgen en niet alleen voor de verslaafden, maar ook voor degenen om hen heen.
Om deze reden is het buitengewoon belangrijk dat je het probleem herkent, hulp zoekt en met therapie begint. Wat kun je dan doen als je partner alcoholist is? Hoe kun je helpen? We geven je hieronder enkele tips.
Help de alcoholist het zich te realiseren
Alleen de verslaafde kan de beslissing nemen om met therapie en herstel te beginnen. Om deze reden kunnen de mensen om je heen je waarschuwen, maar ze kunnen je niet dwingen om iets te doen.
Je kunt ze daarom altijd op een empathische manier helpen beseffen dat alcohol een probleem is. Deze benadering moet altijd plaatsvinden vanuit een plaats van hulp en ondersteuning en nooit als een aanval of met als doel de verslaafde de schuld te geven.
Zeg bijvoorbeeld geen dingen als: “als je drinkt, ben je ondraaglijk of zet je jezelf voor gek.” Integendeel, je moet ze benaderen met empathie en fijngevoeligheid, zonder directe aanvallen. Het is daarom beter om iets te zeggen als: “Ik weet dat het moeilijk is…” of “Ik begrijp je, maar…”
De eerste stap is om je te realiseren dat er een probleem is, iets waarover je vanuit empathie kunt praten om de verslaafde te begrijpen. Je moet bovendien in gedachten houden dat deze benadering om over de verslaving te praten altijd in een moment van nuchterheid moet gebeuren. Het heeft geen zin om het te doen als ze onder invloed van alcohol zijn.
Houd er echter rekening mee dat veel verslaafden hun verslaving sterk ontkennen. In die zin kan het proberen helpen om ze het te laten beseffen ertoe leiden dat ze zich tegen je keren en denken dat je ze beschuldigt of aanvalt.
Onthoud daarom altijd dat je niemand kunt dwingen om zichzelf te genezen als ze dat niet willen. Als je partner alcoholist is, dan is het jouw rol om het bewustzijn van een probleem te vergroten, maar niets meer. Als de ander erop staat dat hij niet wil herstellen of niet begrijpt dat er een probleem is, dan moet je jezelf er niet de schuld van geven.
Help een alcoholist nooit te drinken
Je partner kan je vragen om alcohol te kopen. Misschien omdat ze zich schamen als mensen zien dat ze meer dan één fles kopen, misschien omdat ze dronken zijn, of om andere redenen, dus vragen ze jou om te gaan.
Je moet echter botweg weigeren. In feite moet je duidelijk maken dat je het niet eens bent met hun verslaving en dat je het als een probleem beschouwt. Als ze willen drinken, dan zullen ze de alcohol zelf moeten gaan kopen. Je moet niet helpen om hun verslaving in stand te houden.
Op dezelfde manier kan je partner excuses zoeken om uit te gaan en iets te gaan drinken. Als je voelt dat het hun bedoeling is om te gaan drinken, moet je duidelijk en assertief zijn en weigeren. We staan erop: je moet ze niet helpen om hun verslaving in stand te houden.
Lees ook:
De effecten van alcohol op het hart
Zoek professionele hulp
Met therapie en professionele hulp zal de alcoholist weer van een vol leven kunnen genieten. Het percentage chronische alcoholisten dat zonder professionele hulp van een verslaving is hersteld, is erg laag. Als je partner alcoholist is en zich ervan bewust is geworden dat hij een probleem heeft en hij probeert hulp te zoeken, steun hem dan.
Er zijn verslavingstherapeuten die je tijdens deze grote stap en moeilijke reis kunnen begeleiden. Er zijn ook organisaties, zoals Anonieme Alcoholisten, die mensen met dit soort verslavingen ondersteunen.
Van jouw kant kun je meedoen door een specialist te zoeken, je partner te begeleiden, meer te leren en met de therapeut te praten over wat je moet doen om het herstel te laten slagen.
Je kunt daarnaast op zoek gaan naar activiteiten om samen te doen waarbij er niet gedronken wordt. Ga bijvoorbeeld samen naar de les, naar de sportschool of te wandelen. Onthoud dat de verslaafde zichzelf moet heropvoeden, dat wil zeggen dat hij of zij moet leren om zonder alcohol plezier te hebben.
Vermijd stressvolle situaties of situaties die een behoefte aan drinken oproepen
Dit is altijd aan te raden, maar veel meer als de verslaafde in therapie is, om terugval te voorkomen. Je moet de situaties die de verslaafde stress geven, kunnen herkennen en proberen ze te vermijden. In feite zal stress ertoe leiden dat ze willen drinken, wat hun herstel bemoeilijkt.
Je moet daarom waakzaam en proactief zijn om dergelijke situaties of momenten voor de alcoholist te vermijden. Het is niet makkelijk. Je partner heeft echter al je steun en geduld nodig. Geef ze niet de schuld, ze zijn ziek. Val ze niet aan, ze hebben problemen.
Wat je moet doen, is hen begrijpen en ondersteunen, aanwezig zijn en meewerken aan hun herstel. Onthoud ook altijd dat je iemand niet kunt helpen die zichzelf niet wil helpen. Voel je niet schuldig als het je niet lukt, je hebt alles gedaan wat je kon doen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Rizo, D. (2015). ¿Qué esconden las adicciones? Retrieved May 5, 2019, from https://lamenteesmaravillosa.com/que-esconden-las-adicciones/
- Alcohólicos Anónimos España – Página Oficial. (n.d.). Retrieved May 5, 2019, from http://www.alcoholicos-anonimos.org/v_portal/apartados/apartado.asp